Ta zachwycająca i zniewalająca ekspresja prosto z wybrzeży Goa w Indiach pobudza zmysły delikatnym powiewem burbona, ciasta owocowego i kuszącego puddingu karmelowego. Słodycz plastra miodu delikatnie muska podniebienie łagodnym słonym jęczmieniem, podczas gdy soczysta wanilia zwiastuje miodowy finisz miedzianej whisky, zapewniając wysublimowane doznania. Single malt Paul John Nirvana o mocy 40% alkoholu to ekspresja nie do podrobienia, niezwykle delikatna i dla każdego.
Paul John Whiskey to marka indyjskiej whisky single malt i whisky single cask, produkowana przez John Distilleries. Marka została wprowadzona na rynek w Londynie 4 października 2012 roku. Whisky Paul John jest wytwarzana z indyjskiego 6-rzędowego słodu jęczmiennego oraz, w przypadku niektórych wariantów, z importowanego torfu Islay i Aberdeen, destylowana w tradycyjnych miedzianych alembikach, a następnie leżakowana w beczkach w firmowej destylarni w Goa w Indiach. W destylarni znajduje się również Paul John Visitor Centre – destylarnia była pierwszą w Indiach, która otworzyła centrum dla zwiedzających.
Fantastyczny single malt bez określenia wieku od marki Paul John z Indii spodoba się każdemu miłośnikowi whisky - został jednak tworzony z myślą o tych, którzy dopiero zaczynają pić whisky. Indyjski jęczmień i zwęglone beczki z amerykańskiego dębu działają tutaj w harmonii, z dużą ilością cukru jęczmiennego i nutami miodu. Goa charakteryzuje się tropikalnym klimatem monsunowym, a będąc w strefie tropikalnej i niedaleko Morza Arabskiego, przez większą część roku panuje tutaj gorący i wilgotny klimat. W tropikalnym klimacie Goa whisky dojrzewa szybciej niż w chłodniejszych regionach klimatycznych.
Radosny jęczmień misternie współgra z wysokiej jakości dębem. W single malcie Paul John Nirvana spotyka się miód, wanilia i karmel.
Barwa: miedziana;
Aromat: miodowy, ciasto owocowe i karmelowy deser;
Smak: kremowy miód, jęczmień i soczysta wanilia;
Finisz: bardzo długi, miodowy, mocno jęczmienny i waniliowy;
Ten delikatny, miodowy, pozbawiony wszelkich namiastek torfowych, mocnych akcentów dram, smakuje doskonale bez dodatków lub na lodzie. Dobrze degustować indyjską whisky z niskiej szklanki o grubym dnie, zwanej tumbler. Świetnie smakuje również z dodatkiem niegazowanej wody. Po dodaniu dwóch kropli tego niepozornego składnika, akcenty wanilii i jęczmienia będą nieco bardziej dostępne dla naszych zmysłów.
Symbol Indii, ale również regionu Goa – zdobiona kwiecistymi ornamentami głowa słonia zwraca uwagę ze złocistego opakowania. W tle pudełka widzimy linearne grafiki, prezentujące między innymi mężczyznę w turbanie, górskie szczyty i zachmurzone niebo. Butelka pełna whisky jest niezwykle smukła i zgrabna. W prezentacji dominują złote, pomarańczowe i brązowe kolory.
Indyjski świat gorzelnictwa ma się doskonale, a przykładem na to jest właśnie marka Paul John. Whisky z tropików dojrzewa szybciej i wprowadza powiew świeżości do świata bursztynowych alkoholi. Nie zawiedziecie się! Single malt Paul John Nirvana to wspaniała ekspresja, pełna delikatności i finezji – doskonała na początek przygody z whisky.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PAUL JOHN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |