Oto nietorfowa whisky od Paul John Distillers, wydana na pocz膮tku 2013 roku i ciesz膮ca si臋 du偶ym uznaniem. Jest wytwarzana z j臋czmienia z podn贸偶a Himalaj贸w, destylowana i dojrzewaj膮ca w Goa, daj膮c owocowy alkohol o kremowej konsystencji. Brilliance dojrzewa w beczkach po bourbonie, kt贸re stoj膮 za zapewnieniem zmys艂owej rozkoszy smak贸w i aromat贸w. Na palecie nuty 艂agodnych przypraw, kremowa wanilia i odrobina cynamonu. Single malt degustowany ze zdobionej szklanki, kt贸r膮 znajdziecie w pude艂ku, smakuje wybornie!
Paul ma dopiero 55 lat. Jego firma, John Distilleries, jest jednym z nielicznych indyjskich producent贸w alkoholu, kt贸ry w ostatnim czasie przyci膮gn膮艂 zagraniczne inwestycje. Zwi膮zek za艂o偶yciela marki Paul John z alkoholem zacz膮艂 si臋 stosunkowo wcze艣nie. Jego rodzina mieszka艂a w Bengaluru, a ojciec prowadzi艂 sie膰 sklep贸w monopolowych i zajmowa艂 si臋 r贸wnie偶 dystrybucj膮 alkoholu. Chocia偶 m臋偶czyzna zosta艂 wyszkolony na prawnika, zarazi艂 si臋 przedsi臋biorczo艣ci膮 do艣膰 wcze艣nie. Do 2005 roku John Distilleries sprzedawa艂 ponad cztery miliony skrzynek whisky rocznie. Jedna z jej marek, Original Choice, by艂a jedn膮 z najlepiej sprzedaj膮cych si臋 mieszanek na 艣wiecie. W pewnym momencie Paul postanowi艂 skupi膰 si臋 na single malt whisky. Paul nam贸wi艂 swojego zaufanego koleg臋 z John Distilleries, Michaela Johna D鈥橲ouz臋, kt贸ry pracowa艂 z nim od pocz膮tku lat 90., aby rozpocz膮膰 prac臋 nad projektem.
Destylarnia single malt powsta艂a w Goa ze wzgl臋du na pogod臋 i jako艣膰 wody. G贸ry otaczaj膮 John Distillery, a ca艂a wykorzystywana woda pochodzi z podziemnych 藕r贸de艂 i pobliskich strumieni. Prace rozpocz臋艂y si臋 na dobre w 2006 roku. Szeroko zakrojone prace przygotowawcze obejmowa艂y kilka podr贸偶y do Szkocji w celu zrozumienia i opanowania procesu destylacji oraz wiedzy na temat rodzaju u偶ywanej wody i j臋czmienia. Stwierdzono, 偶e sze艣ciorz臋dowy j臋czmie艅 uprawiany w miejscach takich jak Rad偶astan, Haryana i u podn贸偶a Himalaj贸w by艂 zdecydowanie lepszy ni偶 j臋czmie艅 dwurz臋dowy u偶ywany w Szkocji. To w艂a艣nie jego wy偶sza zawarto艣膰 bia艂ka nadaje Paul John Single Malt mocny smak.
Paul John zabutelkowany z moc膮 46% alkoholu pe艂en jest soczystej wanilii, kremowego miodu i cynamonu oraz nut kakao.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: s艂odki, nuty cynamonu, miodu i przypraw;
Smak: mi贸d, kakao i intensywna wanilia;
Finisz: g艂adki, relaksuj膮cy z akcentami waniliowymi;
Dzi臋ki bogatym akcentom wanilii i subtelnym nutom przypraw, ten single malt jest idealnym dodatkiem do soczystych ciast owocowych i indyjskich grillowanych da艅 mi臋snych. 艢wietnie smakuje bez dodatk贸w serwowany z niskiej szklance z grubym dnem lub z kropl膮 wody.
W du偶ym, zdobionym z艂ocistymi elementami, pude艂ku w kolorze g艂臋bokiej czerwieni, znajdziecie butelk臋 doskona艂ej whisky oraz szklank臋 typu tumbler o t艂oczonych zdobieniach. Pi臋kna prezentacja zach臋ca do szybkiego otwarcia, a to, co znajdziecie w 艣rodku b臋dzie jeszcze lepsze ni偶 dopracowany aspekt wizualny.
Paul John Brillance o mocy 46% alkoholu to otulaj膮ca whisky prosto z Indii. Marka specjalizuj膮ca si臋 niegdy艣 w mieszankach udowadnia, 偶e single malt whisky to jej drugi konik. Wspania艂a ekspresja na ka偶d膮 okazj臋. Wed艂ug producent贸w smakuje wybornie jako dodatek do indyjskich, mi臋snych potraw.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PAUL JOHN |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |