10-letni single malt z destylarni Tamdhu prosto z regionu Speyside w Szkocji swoją premierę miał w 2013 roku. Trunek leżakowania w dębowych beczkach po sherry, które wpłynęły na obecność nut owocowych, akordów rodzynek i elementów cynamonu w smaku i aromacie. 10-letni destylat w zachwyca waniliowym finiszem z nutami świeżo ściętej trawy i ziół z ogrodu. Został zablokowany z mocą 40% alkoholu.
Położona w Knockando w centrum Speyside destylarnia Tamdhu przetrwała trudne lata ekonomicznych wzlotów i upadków. Wynika to ze statusu whisky Tamdhu jako niezawodnego składnika w mieszankach. Od 2011 roku destylarnia należy do Ian Macleod Distillers. Decyzje firmy i nowy sposób zarządzania marką wpłynął na odrodzenie Tamdhu single malt whisky. Gorzelnia powstała w 1896 roku, kiedy to paru blenderów whisky, w tym William Grant, postanowiło utworzyć Tamdhu Distillery Company. Powstanie przedsiębiorstwa zbiegło się z czasem z boomem na whisky w Szkocji. Pierwsza beczka została napełniona w 1897 roku. W kolejnych latach działalności destylarnia była zamykana i otwierana. Edrington Group, która przejęła gorzelnię w 1999 roku, sprzedała Tamdhu Distillery i wszystkie jej akcje Ian Macleod Distillers w 2011 roku i marka pozostaje w ich rękach do dzisiaj.
Charakter Tamdhu jest kształtowany przez czystą wodę bezpośrednio czerpaną ze źródła Tamdhu. Gorzelnia samodzielnie słoduje ziarna jęczmienia, dostarczane przez lokalnych rolników. Jęczmień w pierwszej kolejności jest namaczany, później suszony, mielony i zacierany na zacier jęczmienny. W 2015 roku całkowita produkcja Destylarni Tamdhu wyniosła około 2,5 miliona litrów alkoholu.
Kiedy zbudowano Tamdhu, była to jedna z najbardziej pionierskich destylarni, jakie Speyside widziało do tamtego czasu. Architekt zatrudniony do planowania i budowy, Charles C Doig był również inżynierem. Piece zostały zaprojektowane tak, aby zmniejszyć straty ciepła, a ich odpady pompowano do pobliskiej stacji kolejowej do dalszego wykorzystania. Fermentacja odbywa się w naczyniach wykonanych z sosny oregońskiej. Na walory whisky wpływają alembiki o szerokim kształcie i oczywiście użycie beczek po sherry do dojrzewania. Rezultatem jest bardzo delikatna, gładka i lekko oleista whisky Speyside z aromatami karmelu, jabłka, wanilii, migdałów, gorzkiej czekolady i cytrusów oraz suszonych owoców. Destylat spędza w beczkach 10 lat, zanim zostanie poddany butelkowaniu i trafi do sprzedaży.
To single malt pełen smaków i aromatów, które otulają swoją głębią. Każdego zachwyci połączenie biszkoptowego ciastka z akordami cynamonu i czekolady. Średnio długi finisz o pełnych nutach przypraw i słodkiego dębu przekona nawet najwybitniejszego smakosza.
Barwa: złocisty bursztyn;
Aromat: obecny nuty jabłka, skórka pomarańczy, banan z wanilią i karmelem, czekolada deserowa, drzewo dębu, dość pikantny;
Smak: smak wanilia z karmelem, biszkopty namoczone w herbacie, cynamon, banan z pomarańczą, pieprz;
Finisz: zakończenie średniej długości, obecne nuty świeżej trawy i przypraw, a także drzewa dębu i mięty pieprzowej;
Wyśmienity szkocki single malt może być pity na przeróżne sposoby. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Jedni powiedzą, że whisky tego typu powinna być testowana bez żadnych dodatków, ewentualnie z trzema kroplami wody, a kości lodu są zdecydowanie zabronione. Drudzy będą preferować raczenie się alkoholem w cieplejszy dzień z dodatkiem paru kostek chłodzącego lodu. Jeszcze inni zdecydują się na wykorzystanie whisky w mniej lub bardziej klasycznych koktajlach alkoholowych. Sam musisz zdecydować, którą drogą obierzesz. My rekomendujemy każdą z nich.
Butelka trunku Tamdhu jest zdecydowanie oryginalna. Już sam jej kształt przyciąga wzrok – butla jest bardzo smukła i podłużna, a w jej dolnej widoczne są pionowe żłobienia. Biała etykieta z czarnymi napisami jest niewielka, a jej najbardziej wyróżniającym się elementem jest nazwa whisky. Single malt pakowany jest w czarną, zgrabną tubę z finezyjnymi zdobieniami. Ciężko wybrać jedno słowo do określenia charakteru tej butelki. Z jednej strony jest ona minimalistyczna, natomiast z drugiej niespotykane żłobienia mogą sugerować bogactwo zdobnictwa.
10-letni single malt Tamdhu był wielokrotnie nagradzany. Zdobył złoty medal w 2018 roku w konkursie The Asian Spirits Masters. Został również nagrodzony srebrnymi medalami w konkursie International Wine&Spirits Sompetition w 2014 i 2017 roku; srebrnym medalem w konkursie International Spirits Challenge w 2014 roku oraz srebrnym medalem w The Scotch Whisky Masters w 2018 roku. Lista nagród i wyróżnień trunku jest obszerna i dowodzi o wysokiej jakości whisky. Co więcej, oryginalna butelka będzie świetnie wyglądać na półce barowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TAMDHU |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 69.5 |