12-latek Tamdhu dojrzewa w kombinacji dębowych beczek po sherry Oloroso z pierwszego i drugiego napełnienia wykonanych z europejskiego i amerykańskiego dębu. Single malt prezentuje bogactwo smaków i aromatów, wśród których przeważają akcenty owoców i przypraw. Premiera trunku miała miejsce w 2018 roku i uzupełniła katalog marki o kolejny wypust z oznaczeniem wieku, w którym do tej pory górował Tamdhu 10-letni. Wpust zdobył złoty medal w 2020 roku w konkursie International Spirits Challenge.
Destylarnia Tamdhu mieści się w mieście Knackando w samym centrum Speyside, jednego ze szkockich regionów whisky. Została założona w 1986 roku przez grupę gorzelników, a obecnie zarządza nią przedsiębiorstwo Ian Macleod Distillers. Pierwsza drewniana beczka została napełniona w destylarni już rok po jej otwarciu, które dodatkowo zbiegło się z rosnącym boomem na bursztynowe trunki.
Szkocja podzieliła się na pięć oficjalnie uznanych regionów whisky: Highlands, Lowlands, Islay, Campbeltown oraz Speyside. Niektórzy wyróżniają również szóstą kategorię, czyli słody z wysp wszystkich innych niż Islay. Speyside, na terenach którego znajdziemy gorzelnię Tamdhu, mieści największą liczbę destylarni.Region ten, położony na północno-wschodnim krańcu Szkocji, jest bogaty w rzeki, doliny oraz ciekawą historię lokalnego gorzelnictwa. Na miejscu znajduje się około 60% krajowych destylarni. Mimo zróżnicowana region pozostaje najbardziej znany ze swoich single maltów, z których wiele dojrzewa w beczkach po sherry – dokładnie tak jak 12- latek od Tamdhu. Użycie torfu jest dość rzadkie w Speyside, chociaż nie oznacza to, że od czasu do czasu nie natkniesz się na zadymiony destylat. Większość whisky z tego regionu jest owocowa, słodka, orzechowa, a w dodatku oferuje nuty jabłka, miodu, wanilii i przypraw. To wszystko sprowadza się do klasycznej i smacznej palety single maltów, dzięki czemu sam region jest idealny dla początkujących pijących i doświadczonych fanów jęczmiennego słodu.
Esencja smaków i aromatów 12-letniego single malta klaruje się stopniowo podczas fermentacji i destylacji, jednak pełnię osiąga w etapie maturacji. Szkocki słód przez 12 lat leżakuje w beczkach po sherry Oloroso, wykonanych z dwóch odmian dębu: europejskiej oraz amerykańskiej.
Whisky dojrzewające w beczkach po sherry zwykle nabierają głębokiego, owocowego smaku. Paleta smakowa obejmuje figi, rodzynki oraz wiele innych, soczystych owoców. Koneserzy whisky uważają, że taka maturacja zapewnia trunkowi oleistego i gładkiego charakteru. Sherry Oloroso ma swoje korzenie w południowo-zachodniej Hiszpanii. Klasyczna zawartość alkoholu w tym trunku plasuje się między 17 a 22%.
Tamdhu 12 Years Old prezentuje obszerną gamę przyjemnych akcentów słodkich przypraw, dębu, pomarańczy. W finiszu możemy spodziewać się elementów krówki i dymu.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: skórka pomarańczy, cynamon, prażony dąb, mięta i gorzka czekolada;
Smak: śliwki, rodzynki, banan, malinowa konfitura, dąb;
Finisz: krówka, lekki dym, przyprawy korzenne;
Wyjątkowo owocowy i soczysty single malt z powodzeniem może zostać wykorzystany w wielu alkoholowych koktajlach. Pamiętajmy jednak, że nawet najbardziej wyjątkowa i różnorodna whisky może zniknąć w drinku, jeżeli nie będzie on odpowiednio przyrządzony, a jego proporcje zostaną zaburzone. Celujmy więc w klasykę i postawmy na typowo koktajl z Nowego Jorku, czyli Manhattan. 12-letni Tamdhu w połączeniu z wermutem rozbudzi nasze zmysły - nie tylko smakowe i aromatyczne! Rekomendujemy również klasyczną degustację bez dodatków lub z kroplą krystalicznej wody.
Tamdhu prezentuje się niezwykle elegancko, a to wszystko za sprawą połączenia bursztynowej barwy trunku z niewielką, białą etykietą o złotych, finezyjnych napisach. Już sama forma szkła jest dość niezwykła – z jednej strony butelka jest prosta, z drugiej jednak dostrzeżemy na niej podłużne żłobienia, przypominające zdobienia kolumny. Na niedużej etykiecie dojrzymy datę otwarcia destylarni, a także wszelkie inne informacje na temat produktu, jak jego moc, objętość czy typ.
Niezwykle przyjemny dla zmysłów single malty od Tamdhu Distillery świetnie reprezentuje zróżnicowany region Speyside. Trunek ten jest zarazem delikatny i bogaty w nuty owocowe. Intensywne smaki i aromaty sprawią, że każda chwila spędzona w tym wyjątkowym single maltem zostanie na długo zapamiętana. Produkt dedykowany prawdziwym smakoszom, którzy cenią sobie długo leżakowane wypusty, mające okazję wypoczywać w specjalnych beczkach po sherry Oloroso.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TAMDHU |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |