Dlaczego warto kupić whisky Finlaggan Red Wine Cask Matured?
- Zamek Finlaggan rozebrano najprawdopodobniej w XVI wieku, na szczęście, dzięki entuzjastom, wokół jego ruin i pozostałości kaplicy St Findlugan stworzono muzeum istniejące po dziś dzień
- Debiutowała w 2019 roku
- Świeża, żywa, wyrafinowana, sporo słodkiego torfu, dębu, wędzonki, soli, dymu, gleby, tytoniu i gumy oraz moc aromatycznych owoców na czele z winogronami, gruszkami, jabłkami, wiśniami, porzeczkami, jeżynami, śliwkami, a wszystko podparte polnymi kwiatami i pikantnymi przyprawami i wanilią
- Stworzona z około 6-7-letnich destylatów słodowych pochodzących z jednej, nieujawnionej gorzelni z Islay (tzw. bastard malt) i leżakowanych wyłącznie w beczkach po czerwonym wytrawnym winie hiszpańskim z apelacji Rioja w regionie Stara Kastylia
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Koncentracja fenoli (poziom torfu) określa się na plus-minus 25-30 p.p.m.
- Rokrocznie limitowana (pierwotnie do 7 tysięcy butelek)
- Podwójny złoty medal na Warsaw Spirits Competition w 2020 roku
Marka Finlaggan została założona w roku 1992 przez byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, Briana Crooka. Była ona marką wprowadzającą na rynek jego nowe przedsiębiorstwo Vintage Malt Whiskey Company, które zajmowało się pozyskiwaniem i butelkowaniem whisky z całej Szkocji. Marka Finlaggan powstała w regionie Islay, gdzie ówcześnie złocisty trunek produkowało zaledwie 7 destylarni. Celem Crooka było ukazanie charakteru tego wyjątkowego regionu w najlepszym możliwym wydaniu bez narzucania konsumentom cech, jakich powinni się spodziewać po whisky. Dlatego na zabutelkowanych whisky nie podawał ani nazwy destylarni, która ją wyprodukowała ani wieku. Finlaggan była jedną z pierwszych marek, które odważyły się na metodę NAS, czyli omijanie informacji o wieku whisky i pomimo iż na początku lat 90. koneserzy niezbyt pochlebnie odbierali tę praktykę, marka, jak i sama metoda są dziś niezwykle popularne. Popularność Finlaggan zawdzięcza po pierwsze konkurencyjnej cenie względem innych trunków z Islay, a po drugie ciekawości, jaka zapanowała w świecie miłośników whisky. Dowodzeniom, spekulacjom i plotkom do dziś nie ma końca – obecnie, niemal 30 lat po otwarciu wciąż nie podano do informacji z jakiej destylarni pozyskiwane są whisky dla tej marki. VMWC informuje jedynie iż od samego początku whisky pochodzą z tej samej, „słynnej destylarni z Islay”. Brak dokładnej informacji, którą pierwotnie uważano za wadę okazała się być najlepszym napędem marketingowym. Najlepiej pokazują to ostatnie lata, w których pomimo wielkiej popularności starych destylarni o długich historiach, Finlaggan wciąż się rozwija tworząc nowe butelki do portfolio i zdobywając nowe rynki. Whisky od Finlaggan dostępne są w aż 30 krajach na całym świecie.
Finlaggan Red Wine Cask Matured została wprowadzona na rynek w 2019 roku w serii zaledwie 7 tysięcy butelek. Whisky starzona była w beczkach po czerwonym winie pochodzących z Hiszpanii, a dokładniej ze słynnego regionu La Rioja. Zabutelkowana bez podania wieku, z mocą 46 % i bez podania informacji o destylarni, z której pochodzi.
Kolor: intensywnie bursztynowy;
Nos: słodki i torfowy; słodki dym, torf, czerwone owoce jagodowe, maliny, czarne wiśnie, wanilia, mleczne krówki, biały pieprz;
Smak: słodki i bogaty; wędzony bekon, truskawki, śliwka, sól morska, torf ziemny, winogrona, garbniki, skórka pomarańczy, mleczna czekolada, wanilia, dym;
Finisz: długi; słodki dym, słód jęczmienny, czerwone jagody, wanilia, słodka skórka winogron;
Whisky single malt doskonale skomponuje się z deską półtwardych i twardych serów typu Mimolette czy Parmezan przegryzanych czerwonymi winogronami i słonymi krakersami. W szklance natomiast nie warto jej łączyć z dodatkami, gdyż sama w sobie potrafi uwieść słodko-słonym posmakiem nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Whisky prezentuje elegancki, typowy dla marki design. Butelka ma prosty okrągły kształt i długą szyjkę z pękatą podstawą. Koniec szyjki obleczony jest czarnym kapturem w prostym stylu, który zdobią imitujące morskie fale złote symbole. Środkową część butelki zajmuje szeroka etykieta podzielona na dwie części. Górna krawędź etykiety wycięta jest w finezyjne i szykowne wzory, natomiast dolna ma nieregularny kształt. W górnej części etykieta posiada intensywnie fioletowe tło, a na nim logotyp, nazwę marki i informację o pochodzeniu whisky oraz sposobu starzenia i informacje o zawartości alkoholu. Na dolnej części etykiety o kremowym tle widnieje opis whisky oraz duży, złoto-fioletowy celtycki znak w okręgu.
Butelka tego trunku z pewnością sprawi radość miłośnikowi whisky, który nie tylko miał okazję degustować już klasyczne szkockie trunki lecz także zapoznał się z ich torfowymi odpowiednikami. Red Wine Cask Matured będzie kolejnym poziomem podczas przygody ze smakowaniem złocistych trunków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniony |
Marka | FINLAGGAN |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | wino Rioja |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowoa |
Ilość torfu | 25-30 ppm |
Nakład | 7000 butelek rocznie |