Mimo d艂ugoletniej historii istnienia, szkocka destylarnia Aultmore swoje w艂asne, oficjalne butelki zaprezentowa艂a 艣wiatu dopiero w 2014 roku. Wcze艣niej wi臋ksza cz臋艣膰 produkcji trafia艂a do mieszanek. 18-letni single malt do艣膰 szybko zyska艂 uznanie krytyk贸w i smakoszy, zdobywaj膮c mas臋 nagr贸d w konkursach bran偶owych. Z艂ota whisky prezentuje mieszank臋 s艂odkich, owocowych i zio艂owych smak贸w i aromat贸w. Trunek zosta艂 zabutelkowany z moc膮 46%.
Destylarnia Aultmore zosta艂a za艂o偶ona w 1895 roku przez Aleksandra Edwarda, jednego z najbardziej znanych gorzelnik贸w swoich czas贸w. Gorzelnia by艂a zamkni臋ta podczas I wojny 艣wiatowej z powodu wstrzymania dostaw i recesji, jednak po latach powr贸ci艂a pod nowymi rz膮dami firmy John Dewar & Sons Ltd. Po kilku kolejnych zmianach w艂a艣cicieli destylarnia trafi艂a do firmy Bacardi, kt贸ra odda艂a zarz膮dzanie w r臋ce Johna Dewara.
Niewielkie region Speyside jest domem dla po艂owy szkockich destylarni s艂odowej whisky. Nazwany na cze艣膰 rzeki Spey, whisky z tych region贸w s膮 znane ze swojej elegancji i z艂o偶ono艣ci. Obecno艣膰 licznych strumieni i rzek oraz umiarkowany klimat sprawiaj膮, 偶e jest to region naturalnie 偶yzny, idealny do uprawy j臋czmienia. Whisky Speyside oferuj膮 owocowe nuty i zaokr膮glony, 艂agodny charakter. S艂ody od Aultmore stanowi膮 idealn膮 reprezentacj臋 tych teren贸w.
W ci膮gu ka偶dego roku szkocka destylarnia Aultmore jest w stanie wyprodukowa膰 oko艂o 2 milion贸w whisky. Wykorzystuje do tego cztery sztuki miedzianych alembik贸w, stosowanych w procesie destylacji. Etap ten ma na celu oczyszczenie whisky z niepotrzebnych, a czasem szkodliwych sk艂adnik贸w. Niekt贸rzy uwa偶aj膮, 偶e destylatory przypominaj膮 swoj膮 form膮 cebule. Do lat 60. XX wieku destylarnia wykorzystywa艂a w艂asne pod艂ogi do s艂odowania ziarna. W tamtym okresie jednak wiele zak艂ad贸w zdecydowa艂o si臋 r贸wnie偶 na porzucenie tego kroku na rzecz czerpania s艂od贸w ze s艂odowni. Obecnie niewiele jest na 艣wiece gorzelni, kt贸re samodzielnie przygotowywa艂yby s艂贸d j臋czmienny. 18-latek dojrzewa w d臋bowych beczkach, kt贸rych drewno podczas etapu maturacji nieustannie kurczy si臋 i poszerza, nas膮czaj膮c whisky smakami oraz aromatami. W odpowiednim czasie Master Distiller gorzelni decyduje o rozpocz臋ciu butelkowania z moc膮 46% alkoholu.
18-letni single malt od Aultmore to obfite tsunami smak贸w i aromat贸w, w艣r贸d kt贸rych dominuj膮 akcenty cytrus贸w, brzoskwini i zi贸艂.
Barwa: z艂ocista;
Aromat: p艂atki zbo偶owe, sa艂atka owocowa, wanilia, cytrusa, brzoskwinia;
Smak: winny, zio艂owy, syrop owocowy, herbatniki, pomara艅cza;
Finisz: su艂tanki, cytrusy, s艂odowy i lekki;
Wyj膮tkowa whisky z wy偶szej p贸艂ki to gwarancja 艣wietnej jako艣ci smak贸w i aromat贸w, o kt贸re nale偶y odpowiednio zadba膰. Na pocz膮tku wejd藕 w posiadanie specjalistycznego kieliszka do degustacji lub niskiej szklanki o grubym dnie. Typ szk艂a jest niezwykle wa偶ny w kwestii odczu膰 walor贸w sensorycznych. Degustuj z艂ocisty trunek bez dodatk贸w. Mo偶esz doda膰 ewentualnie dwie lub trzy krople wody, kt贸re znacznie poszerz膮 wachlarz smak贸w i aromat贸w. Krystaliczna woda o pokojowej temperaturze wysunie na wierzch akcenty zi贸艂 i herbatnik贸w. Nie zapomnij podzieli膰 degustacji na konkretne etapy: najpierw zwr贸膰 uwag臋 na barw臋 whisky, p贸藕niej na jej aromat, smak, a偶 zako艅czysz na finiszu.
Elegancki trunek zas艂uguje na eleganckie opakowanie. Tak te偶 jest w przypadku 18-letniego single malta Aultmore. P臋kata butelka o bezbarwnym szkle i nied艂ugiej szyjce, zako艅czonej drewnianym korkiem, zosta艂a ubrana w bia艂膮 etykiet臋. Czarne napisy informuj膮 o zawarto艣ci. Design etykiety 艣mia艂o okre艣li膰 mo偶na jako minimalistyczny. Jedynym ozdobnym wyra偶eniem jest niewielki emblemat marki w postaci cienia lec膮cego ptaka. Single malt sprzedawany jest w bia艂ej tubie.
W ci膮gu niewielu lat obecno艣膰i na rynku 18-letni s艂贸d zdo艂a艂 zdoby膰 wiele nagr贸d: z艂oto w konkursie World Whiskies Awards w 2020 roku, srebro w International Wine & Spirit Competition w 2019 i 2017 roku oraz drugie miejsce w International Spirits Challenge w 2019 roku. Czujemy, 偶e trunek ten dopiero si臋 rozkr臋ca, a z艂ote medale b臋d膮 sp艂ywa艂y na niego ka偶dego roku! Aultmore to pozycja dla wielbicieli delikatnych whisky z regionu Speyside, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 delikatnym i owocowym wachlarzem smakowym.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AULTMORE |
Wiek | 18Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Jim Murray | 88.5 |