Dlaczego warto kupić whisky Aultmore 18 years old?
- Destylarnia Aultmore została założona w 1895 roku przez Alexandra Edwarda w miejscowości Keith w regionie Speyside. Nazwa pochodzi z gaelickiego „An t-Allt Mor” i oznacza „wielki strumień”, odnosząc się do lokalnego źródła wody – Auchinderran Burn.
- Aultmore 18-letnia została wprowadzona na rynek w 2014 roku jako część serii „Last Great Malts”.
- Whisky oferuje elegancki profil smakowy z nutami owoców sadu, wanilii, miodu, cytrusów oraz subtelnych przypraw i ziół.
- Dojrzewała w beczkach po bourbonie oraz beczkach typu refill po sherry.
- Butelkowana z mocą 46%, bez filtracji na zimno i bez dodatku karmelu.
- To doskonały wybór dla miłośników subtelnych, ale złożonych whisky single malt, ceniących równowagę między słodyczą a przyprawami. Ś
- wietna na wyjątkowe okazje i jako prezent klasy premium.
- Srebrny medal na World Whiskies Awards 2024, złoty medal na World Whiskies Awards 2021, podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition 2016, srebrny medal na International Wine & Spirit Competition 2019.
- Oceniona przez Jima Murraya na 88.5 w Whisky Bible.
Mimo długoletniej historii istnienia, szkocka destylarnia Aultmore swoje własne, oficjalne butelki zaprezentowała światu dopiero w 2014 roku. Wcześniej większa część produkcji trafiała do mieszanek. 18-letni single malt dość szybko zyskał uznanie krytyków i smakoszy, zdobywając masę nagród w konkursach branżowych. Złota whisky prezentuje mieszankę słodkich, owocowych i ziołowych smaków i aromatów. Trunek został zabutelkowany z mocą 46%.
Destylarnia Aultmore została założona w 1895 roku przez Aleksandra Edwarda, jednego z najbardziej znanych gorzelników swoich czasów. Gorzelnia była zamknięta podczas I wojny światowej z powodu wstrzymania dostaw i recesji, jednak po latach powróciła pod nowymi rządami firmy John Dewar & Sons Ltd. Po kilku kolejnych zmianach właścicieli destylarnia trafiła do firmy Bacardi, która oddała zarządzanie w ręce Johna Dewara.
Niewielkie region Speyside jest domem dla połowy szkockich destylarni słodowej whisky. Nazwany na cześć rzeki Spey, whisky z tych regionów są znane ze swojej elegancji i złożoności. Obecność licznych strumieni i rzek oraz umiarkowany klimat sprawiają, że jest to region naturalnie żyzny, idealny do uprawy jęczmienia. Whisky Speyside oferują owocowe nuty i zaokrąglony, łagodny charakter. Słody od Aultmore stanowią idealną reprezentację tych terenów.
W ciągu każdego roku szkocka destylarnia Aultmore jest w stanie wyprodukować około 2 milionów whisky. Wykorzystuje do tego cztery sztuki miedzianych alembików, stosowanych w procesie destylacji. Etap ten ma na celu oczyszczenie whisky z niepotrzebnych, a czasem szkodliwych składników. Niektórzy uważają, że destylatory przypominają swoją formą cebule. Do lat 60. XX wieku destylarnia wykorzystywała własne podłogi do słodowania ziarna. W tamtym okresie jednak wiele zakładów zdecydowało się również na porzucenie tego kroku na rzecz czerpania słodów ze słodowni. Obecnie niewiele jest na świece gorzelni, które samodzielnie przygotowywałyby słód jęczmienny. 18-latek dojrzewa w dębowych beczkach, których drewno podczas etapu maturacji nieustannie kurczy się i poszerza, nasączając whisky smakami oraz aromatami. W odpowiednim czasie Master Distiller gorzelni decyduje o rozpoczęciu butelkowania z mocą 46% alkoholu.
18-letni single malt od Aultmore to obfite tsunami smaków i aromatów, wśród których dominują akcenty cytrusów, brzoskwini i ziół.
Barwa: złocista;
Aromat: płatki zbożowe, sałatka owocowa, wanilia, cytrusa, brzoskwinia;
Smak: winny, ziołowy, syrop owocowy, herbatniki, pomarańcza;
Finisz: sułtanki, cytrusy, słodowy i lekki;
Wyjątkowa whisky z wyższej półki to gwarancja świetnej jakości smaków i aromatów, o które należy odpowiednio zadbać. Na początku wejdź w posiadanie specjalistycznego kieliszka do degustacji lub niskiej szklanki o grubym dnie. Typ szkła jest niezwykle ważny w kwestii odczuć walorów sensorycznych. Degustuj złocisty trunek bez dodatków. Możesz dodać ewentualnie dwie lub trzy krople wody, które znacznie poszerzą wachlarz smaków i aromatów. Krystaliczna woda o pokojowej temperaturze wysunie na wierzch akcenty ziół i herbatników. Nie zapomnij podzielić degustacji na konkretne etapy: najpierw zwróć uwagę na barwę whisky, później na jej aromat, smak, aż zakończysz na finiszu.
Elegancki trunek zasługuje na eleganckie opakowanie. Tak też jest w przypadku 18-letniego single malta Aultmore. Pękata butelka o bezbarwnym szkle i niedługiej szyjce, zakończonej drewnianym korkiem, została ubrana w białą etykietę. Czarne napisy informują o zawartości. Design etykiety śmiało określić można jako minimalistyczny. Jedynym ozdobnym wyrażeniem jest niewielki emblemat marki w postaci cienia lecącego ptaka. Single malt sprzedawany jest w białej tubie.
W ciągu niewielu lat obecnośći na rynku 18-letni słód zdołał zdobyć wiele nagród: złoto w konkursie World Whiskies Awards w 2020 roku, srebro w International Wine & Spirit Competition w 2019 i 2017 roku oraz drugie miejsce w International Spirits Challenge w 2019 roku. Czujemy, że trunek ten dopiero się rozkręca, a złote medale będą spływały na niego każdego roku! Aultmore to pozycja dla wielbicieli delikatnych whisky z regionu Speyside, które charakteryzują się delikatnym i owocowym wachlarzem smakowym.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aultmore Distillery |
Marka | AULTMORE |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 88.5 |