Mars Maltage „Cosmo” to mieszany słód, który zawiera whisky z destylarni Shinshu w Japonii i partie single maltów pochodzenia szkockiego. Wielki hit po wydaniu na Tokyo International Bar Show w 2015 roku jest dziś stałym dodatkiem do asortymentu raczkującej destylarni. Whisky butelkowana z mocą 43% to alkohol dla zapalonych koneserów. Na palecie orzechy włoskie, owoce i kremowa wanilia.
W 1960 roku założyciel firmy Kiichiro Iwai otworzył własną destylarnię w Yamanashi, opartą na tak zwanym „Raporcie Taketsuru” - założyciela Nikki, Masataki Taketsuru - dotyczącym jego doświadczeń w destylacji whisky. Produkowana whisky była ciężka i bardzo wędzona. Wraz z przeniesieniem produkcji w 1985 roku rozpoczęła się historia destylarni Mars Shinshu, która mieszcząc się na wysokości 798 metrów jest najwyższą aktywną destylarnią w Japonii. Dokonano tu zmiany stylu i whisky stała się lżejsza, łagodniejsza i słodsza. Ponieważ w tym czasie popyt na whisky w Japonii już gwałtownie spadał, destylarnia Shinshu miała początkowo tylko krótki czas produkcji: w 1992 roku produkcja została ponownie wstrzymana. Wzrost międzynarodowego popytu na japońską whisky po wyróżnieniach w konkursach skłonił Hombo Shuzo do przywrócenia destylarni do życia w 2011 roku.
Destylarnia-matka whisky Mars Maltage „Cosmo” charakteryzuje się wyjątkowym położeniem geograficznym. Gorzelnia mieści się na wysokości 800 m na zboczach Alp Japońskich, co gwarantuje obecność źródeł czystej wody i bardzo powolne dojrzewanie, sprzyjające walorom aromatycznym tego destylatu. Destylacja odbywa się tutaj tylko zimą, ponieważ przez resztę roku zespół produkuje różne inne alkohole i piwa. W międzyczasie jednak ten sezon zimowy został już przedłużony do sześciu miesięcy.
Mars Maltage „Cosmo” pod bursztynową barwą skrywa fale wyrazistych owoców, ciemnej czekolady i przypraw dębowych. Na finiszu śliwki i winogrona.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: wanilia i orzechy włoskie z warstwami owoców;
Smak: olejek cytrusowy, następnie mięsiste pomarańcze, czekolada i dębowe przyprawy;
Finisz: śliwki i czerwone winogrona z odrobiną czekolady;
Ta wspaniała, japońska mieszanka maltów z powodzeniem może być degustowana w ten sam sposób, co whisky single malt. Mars Maltage „Cosmo” świetnie smakuje z odrobiną wody lub bez dodatków. Niektórzy będą woleli raczyć się dramem pod postacią alkoholowego koktajlu, co również jest świetną opcją na cieszenie się whisky.
Lekko pękata o góry butelka wykonana została z grubego, gładkiego szkła, którego bezbarwna tafla umożliwia podziwiane bursztynowej barwy trunku wewnątrz. Na froncie znalazła się czarna etykieta o złotych i białych napisach. Styl klasycznej elegancji zdecydowanie sprawdza się w tym wydaniu. Japońska mieszanka została umieszczona w czarnych, prostokątnym pudełku.
Tutaj spotyka się Japonia i Szkocja. Mieszanka Mars Maltage „Cosmo” prosto z japońskich gór, dojrzewająca na dość sporej wysokości, to propozycja dla wielbicieli niecodziennych wydań. Dram sprawdzi się również w przypadku początkujących smakoszy, a to z uwagi na delikatny finisz i przyjemny, owocowy profil.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | MARS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |