Dlaczego warto kupić whisky Mars Maltage Cosmo?
- Inspiracją dla nazwy "Cosmo" była majestatyczna góra Komagatake, wznosząca się w Alpach Japońskich, w pobliżu destylarni Mars Shinshu.
- Whisky zadebiutowała w Japonii w 2015 roku jako prestiżowa mieszanka maltów, a jej sukces zaowocował ekspansją na rynki zagraniczne.
- To whisky z wyraźnie owocowym charakterem – dominują w niej czerwone jabłka, śliwki i nuty karmelowe. Wyczuwalne są również akcenty dębowe i delikatny, lekko pikantny dym, który subtelnie pojawia się w tle.
- "Cosmo" to blended malt, czyli kompozycja wyłącznie z whisky słodowych – w tym przypadku zarówno z destylarni Mars w Japonii, jak i wyselekcjonowanych maltów ze Szkocji.
- Butelkowana z zawartością alkoholu 40%, z filtracją na zimno.
- To idealny wybór dla osób zaczynających swoją przygodę z japońską whisky.
- Można ją pić czystą, z lodem, jak i wykorzystać w klasycznych koktajlach. Doskonale sprawdzi się również jako prezent.
- Jak na whisky z Japonii, oferuje bardzo dobrą relację ceny do jakości. Jest często rekomendowana jako jedna z najlepszych opcji w swoim segmencie cenowym.
- Whisky zdobyła m.in. brązowy medal w prestiżowym konkursie International Spirits Challenge.
- Estetyczne opakowanie z japońskim wzornictwem oraz przystępny profil smakowy czynią ją znakomitym wyborem na prezent – dla kogoś, kto dopiero odkrywa świat whisky lub ceni japońską kulturę.
- Przez wiele lat whisky Mars była produkowana wyłącznie na rynek japoński. Dopiero po 2015 roku zaczęto wprowadzać ją stopniowo na rynki zagraniczne, gdzie szybko zyskała uznanie.
Mars Maltage „Cosmo” to mieszany słód, który zawiera whisky z destylarni Shinshu w Japonii i partie single maltów pochodzenia szkockiego. Wielki hit po wydaniu na Tokyo International Bar Show w 2015 roku jest dziś stałym dodatkiem do asortymentu raczkującej destylarni. Whisky butelkowana z mocą 43% to alkohol dla zapalonych koneserów. Na palecie orzechy włoskie, owoce i kremowa wanilia.
W 1960 roku założyciel firmy Kiichiro Iwai otworzył własną destylarnię w Yamanashi, opartą na tak zwanym „Raporcie Taketsuru” - założyciela Nikki, Masataki Taketsuru - dotyczącym jego doświadczeń w destylacji whisky. Produkowana whisky była ciężka i bardzo wędzona. Wraz z przeniesieniem produkcji w 1985 roku rozpoczęła się historia destylarni Mars Shinshu, która mieszcząc się na wysokości 798 metrów jest najwyższą aktywną destylarnią w Japonii. Dokonano tu zmiany stylu i whisky stała się lżejsza, łagodniejsza i słodsza. Ponieważ w tym czasie popyt na whisky w Japonii już gwałtownie spadał, destylarnia Shinshu miała początkowo tylko krótki czas produkcji: w 1992 roku produkcja została ponownie wstrzymana. Wzrost międzynarodowego popytu na japońską whisky po wyróżnieniach w konkursach skłonił Hombo Shuzo do przywrócenia destylarni do życia w 2011 roku.
Destylarnia-matka whisky Mars Maltage „Cosmo” charakteryzuje się wyjątkowym położeniem geograficznym. Gorzelnia mieści się na wysokości 800 m na zboczach Alp Japońskich, co gwarantuje obecność źródeł czystej wody i bardzo powolne dojrzewanie, sprzyjające walorom aromatycznym tego destylatu. Destylacja odbywa się tutaj tylko zimą, ponieważ przez resztę roku zespół produkuje różne inne alkohole i piwa. W międzyczasie jednak ten sezon zimowy został już przedłużony do sześciu miesięcy.
Mars Maltage „Cosmo” pod bursztynową barwą skrywa fale wyrazistych owoców, ciemnej czekolady i przypraw dębowych. Na finiszu śliwki i winogrona.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: wanilia i orzechy włoskie z warstwami owoców;
Smak: olejek cytrusowy, następnie mięsiste pomarańcze, czekolada i dębowe przyprawy;
Finisz: śliwki i czerwone winogrona z odrobiną czekolady;
Ta wspaniała, japońska mieszanka maltów z powodzeniem może być degustowana w ten sam sposób, co whisky single malt. Mars Maltage „Cosmo” świetnie smakuje z odrobiną wody lub bez dodatków. Niektórzy będą woleli raczyć się dramem pod postacią alkoholowego koktajlu, co również jest świetną opcją na cieszenie się whisky.
Lekko pękata o góry butelka wykonana została z grubego, gładkiego szkła, którego bezbarwna tafla umożliwia podziwiane bursztynowej barwy trunku wewnątrz. Na froncie znalazła się czarna etykieta o złotych i białych napisach. Styl klasycznej elegancji zdecydowanie sprawdza się w tym wydaniu. Japońska mieszanka została umieszczona w czarnych, prostokątnym pudełku.
Tutaj spotyka się Japonia i Szkocja. Mieszanka Mars Maltage „Cosmo” prosto z japońskich gór, dojrzewająca na dość sporej wysokości, to propozycja dla wielbicieli niecodziennych wydań. Dram sprawdzi się również w przypadku początkujących smakoszy, a to z uwagi na delikatny finisz i przyjemny, owocowy profil.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Producent | Shinshu Mars Distillery |
Marka | MARS |
Właściciel | Hombo Shuzo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana |
Barwienie | barwiona |
Opakowanie | Karton |