Oficjalną licencję na produkcję whisky Shinshu Mars Distillery otrzymała w 1949 roku, chociaż sama powstała już w 1909. Jej właścicielem od tamtego czasu jest przedsiębiorcza japońska rodzina Hombo, która od dziesięcioleci produkowała najróżniejsze napoje. Gdy w Japonii wzrastała popularność whisky Hombo postanowili spróbować szczęścia i rozpocząć własną produkcję złocistego trunku. By to uczynić musieli pierw wybudować destylarnię, do czego zatrudnili Iwai Kicchirego, który był doskonale zaznajomiony z notatkami dotyczącymi produkcji whisky przywiezionymi przez byłego podwładnego ze Szkocji. Dzięki niemu Hombo otworzyła swoją pierwszą destylarnię prefekturze Yamanashi niedaleko Tokio. Produkowana w niej whisky była dymna i ciężka, co odpowiadało jak najbardziej gustom szkockim, jednak nie odpowiadało delikatnym podniebieniom Japończyków. Nieciesząca się popularnością destylarnia wkrótce, bo po 9 latach, została przekształcona w winiarnię. Kilka lat później Japończycy otworzyli się jednak na specyficzny smak whisky, a popyt na trunek gwałtownie rósł. Firma postanowiła więc raz jeszcze otworzyć destylarnię dedykowaną whisky i zrobiła to w siedzibie firmy w Kagoshimie. Miejsce to niestety charakteryzowało się zbyt gorącym klimatem i zbyt dużą wilgotnością i wymusiło na zarządzie znalezienie lepszej lokalizacji.
W ten sposób powstała destylarnia znana dzisiaj – Shinshu Mars, która mieści się we wsi Miyata, na wysokości 798 metrów n.p.m. Jest to najwyżej położona gorzelnia w Japonii, która czerpie z dobrodziejstw swojego otoczenia – niskich temperatur, czystego powietrza i krystalicznie czystej wody spływającej z gór Alp Środkowych i Południowych po stopnieniu śniegu. Przeniesiono tam oryginalne alembiki i wznowiono produkcję. Ponownie destylarnię zamknięto w 1992 roku z powodu upadającej japońskiej gospodarki i ponownie zmniejszającego się popytu na whisky. Ostatni raz została otwarta w roku 2007, po niemalże 20-letniej przerwie, a dziesięć lat później dołączyła do niej kolejna destylarnia firmy oraz nowy magazyn. Dziś wygląda na to, że Shinshu Mars nie zamknie się nigdy więcej, a jej doskonała reputacja potwierdzona zdobyciem prestiżowej nagrody i tytułu „Najlepszej whisky blended na świecie” w 2013 roku w konkursie World Whiskeys Award, może się tylko umacniać.
Whisky Iwai otrzymała swoją nazwę po imieniu Iwai Kiichiro, projektanta pierwszych alembików, które produkowały whisky w pierwszej destylarni należącej do firmy. Jest to whisky inspirowana Bourbonem, której receptura składa się w 75 % z zacieru powstałego z kukurydzy oraz 25 % z jęczmiennego słodu. Starzona jest w beczkach po Bourbonie.
Kolor: bursztynowy;
Nos: przyjemny i delikatny; płatki kukurydziane, prażony dąb, wanilia, karmel, orzechy;
Smak: słodki; gruszka, pigwa, czerwone owoce, kukurydza prażona, karmel, wanilia, ciasto biszkoptowe, gotowane jabłka, dąb;
Finisz: intensywny; prażona kukurydza, wanilia;
Whisky inspirowana tradycyjnym amerykańskim trunkiem doskonale odnajdzie się w typowo amerykańskich koktajlach typu Old Fashioned lub z dodatkiem świeżej mięty. Równie doskonale, jak nie lepiej, posmakuje w wersji saute – gdzie dostanie możliwość ukazania swoich najlepszych cech kukurydzianej słodyczy i orzechowych nut dębu.
Whisky rozlano do butelek o niezwykle charakterystycznym kształcie, które są znakiem rozpoznawczym marki. Szyjka jest jedynie subtelnie pękata, dolna i górna część ma wyraźnie zaokrąglony kształt, a środkowa część jest wąska. Górną i dolną część ozdobiono dodatkowo tłoczeniem w kształcie wierzchołków gór. W środku znajduje się szeroka etykieta w kolorze czarnym ze złotymi i białymi napisami – nazwą whisky zarówno w języku angielskim, jak i japońskim, nazwa producenta oraz kilka informacji na temat trunku. W górnym lewym rogu widnieje złoty logotyp marki. Całości dopełnia prosty czarny kaptur na szyjce.
Butelka chowana jest do eleganckiego prostokątnego pudełka w kolorze czarnym. Na froncie pudełka widnieje duży złoty logotyp marki i jej nazwa, nazwa whisky po angielsku i japońsku oraz kilka informacji o trunku. Prosty i przejrzysty design oddający nowoczesność produktu.
Nie jest to typowa szkocka czy irlandzka whisky, od której uginają się sklepowe półki. Iwai Shunshu Mars to jedna z najbardziej niepowtarzalnych whisky, dla osób, które poszukują trunków ciekawych i jedynych w swoim rodzaju. Spodoba się koneserom i laikom, których zauroczy słodkim smakiem.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MARS |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |