W przypadku tej edycji delikatny, nadmorski charakter whisky Oban został uzupełniony o przyjemne niuanse sherry, prosto z beczek po Fino Montilla, w których finiszował single malt. Destylowany w roku 2004, zabutelkowany w roku 2018 z mocą 43% alkoholu, prezentuje same najlepsze cechy szkockiej produkcji.
Destylarnia Oban to jedna z najstarszych gorzelni w Szkocji, założona w 1794 roku. Ponadto jest to szczególnie niezwykłe, że jest to jedna z ostatnich zachowanych miejskich gorzelni. Destylarnia została założona przez dwóch braci, Johna i Hugh Stevensonów, którzy pochodzili z samego Oban. Zbudowana na miejscu starego browaru destylarnia miała ogromny wpływ na miasto, będąc głównym źródłem przemysłu. Produkcja na miejscu rozpoczęła się w 1794 roku, a dwaj bracia wspólnie prowadzili destylarnię, aż do śmierci Hugh Stevensona w 1820 roku. Destylarnia została zamknięta w latach 1931-1937 ze względu na trudną gospodarkę. Po wznowieniu produkcji destylarnia rozkwitła. W 1968 roku destylarnia przestała korzystać z własnych słodowni, a cały obiekt przeszedł gruntowną przebudowę. Po tej gruntownej renowacji destylarnia została ponownie otwarta w 1972 roku. Destylarnia nadal cieszyła się rosnącym powodzeniem w XXI wieku. Obecnie prowadzi ją firma Diageo, która przejęła destylarnię za pośrednictwem stowarzyszenia UDV w 1989 roku.
Oban stanowi granicę pomiędzy regionem Highland a szkockimi wyspami, zarówno pod względem geograficznym, jak i pod względem charakteru whisky. Z mocą produkcyjną 670 tysięcy litrów Oban jest drugą najmniejszą pod względem produkcji destylarnią Diageo po Royal Lochnagar. Do produkcji destylarnia wykorzystuje wodę z Loch Glenn a'Bhearraidh. Destylarnia jest jedną z niewielu gorzelni w Szkocji, która nadal używa tradycyjnych „kadzi z robakami”. Destylarnia wykorzystuje kombinację słodów wędzonych i niedymnych, chociaż obecnie destylarnia używa więcej słodów niedymnych. Oban wykorzystuje połączenie beczek z białego dębu i sherry do dojrzewania swojej whisky, a także kilka specjalnych beczek wykorzystywanych do produkcji Distillers' Editions, w tym beczki po sherry Montilla Fino.
Oban Distillers Edition 2004/2018 łączy w sobie klasykę gatunku, czyli wszechobecny dym z nutami soczystej pomarańczy i suszonej figi.
Barwa: złoto;
Aromat: klasycznie dymny, akcenty pomarańczy i ziół z ogrodu;
Smak: suszone owoce, figi i morele;
Finisz: średniej długości i pełen przypraw;
Złocista whisky Oban Distillers Edition 2004/2018 wyśmienicie smakuje degustowana z odrobiną wody lub bez zbędnych dodatków. Takim sposobem single malt jest w stanie zaprezentować naszym zmysłom wszystko, co ma do zaoferowania. Istotną kwestią jest również dobór szkła – doskonale sprawdzi się tulipanowy kieliszek.
Wysoką, zgrabną butelkę wieńczy dość długa szyjka. Butelka wykonana z gładkiego, pozbawionego koloru szkła, pozwala cieszyć się pięknym kolorem bursztynowej whisky zza tafli. Prezentacja zyskała królewskie kolory – granat etykiety wspaniale komponuje się ze złotymi napisami. To samo zestawienie barw wykorzystano na podłużnej tubie.
Distillers Edition to kolekcja dla wielbicieli marki, którzy doceniają jej subtelne wyważenia pomiędzy klasyczną dymnością, a niepozornymi dodatkami. Wydanie z 2004, dojrzewające w specjalnie dobranych beczkach po sherry Montilla Fino, funduje szereg niezapomnianych wrażeń dla naszych zmysłów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OBAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |