Jasnobłękitna etykieta szkockiego single malta Oban's Little Bay nie powstałaby, gdyby nie doświadczenie i pomysłowość dwóch wielkich mistrzów gorzelnictwa: Dr. Matthew Crowa i Dr. Craig Wilsona. Złocisty trunek butelkowany z mocą 43% dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego i beczkach po sherry z dębu europejskiego, przy zastosowaniu nowych drewnianych elementów w konkretnych beczkach. Opracowana dokładnie maturacja zaowocowała bogatą whisky z nutami pestkowych owoców, przypraw i miodu.
Założona w 1794 roku destylarnia Oban jest jedną z najstarszych i najmniejszych w Szkocji. Z czasem wokół gorzelni rozrosło się całe miasteczko. Założyciele gorzelni, John i Hugh Stevensonowie prowadzili kilka destylarni w okolicy i to oni przyczynili się do rozwoju małej wioski rybackiej. Obecnie destylarnia produkuje rocznie ponad milion butelek whisky single malt Oban. Standardowym wyrażeniem marki jest 14-latek, który jest reprezentantem Western Highland serii Diageo Classic Malt od czasu ich powstania w 1987 roku. W katalogu marki pojawiło się również kilka pozycji wydanych w ramach specjalnych wydań Diageo: 32-latek z 1969 roku wydany w 2002 roku, a następnie 20-letni z 1984 roku w 2004 roku. Niezależne butelki, jak większość destylarni Diageo, są niezwykle rzadkie.
Szkocka whisky Single Malt jest wytwarzana wyłącznie z wody, słodu jęczmiennego i drożdży w tradycyjnym procesie destylacji przy użyciu miedzianych destylatorów. Termin „single” na butelce nie odnosi się do whisky z pojedynczej beczki, pojedynczej partii lub roku. To po prostu gwarancja, że cała whisky w tym butelkowaniu była destylowana w jednej gorzelni. Istotą kwintesencji trunku Oban's Little Bay jest proces maturacji. Odbywa się ona w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach. Część słodów leżakuje w beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego, a pozostała w beczkach po sherry z dębu europejskiego. Czas spędzony w beczkach, według szkockich regulacji dotyczących produkcji whisky ustanowionych w 2009 roku, wynosi co najmniej 3 lata. Finalnie single malt jest butelkowany z mocą 43% alkoholu i trafia do dystrybucji.
Oban's Little Bay oferuje orzeźwiające i otulające akordy i smaki, wśród których dominują przyjemne akcenty brązowego cukru, ziół i cytrusów.
Barwa: złocista
Aromat: suszone chipsy jabłkowe, kwiatowe zioła i posiekana mięta, kandyzowana pomarańcza i odrobina mlecznej kawy;
Smak: czekoladki z płatkami soli morskiej, brązowy cukier i cynamon, cytrusy;
Finisz: doprawiony cynamonem i imbirem;
Wspaniale wyważona whisky potrzebuje specjalnego szkła do degustacji. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem specjalistyczny kieliszka do whisky to świetnie! Klasyczna szklanka o grubym dnie zwana tumbler również będzie odpowiednia. Ciesz się whisky bez dodatków lub z paroma kropli wody. Dodatek krystalicznej wody sprawi, że ukryte podczas podstawowej degustacji akordy imbiru wysuną się na wierzch i będą mogły zostać w pełni docenione przez prawdziwego smakosza. Możesz również wyjść poza schemat i testować single malta w drinku. Alkoholowe koktajle uznawane za klasyczne, takie jak Whisky Sour czy Mint Julep, będą dobrym pomysłem.
Oban's Little Bay to single malt z zatoki. Nie musimy o tym pamiętać – przypomni nam to butelka, a zwłaszcza prostokątne opakowanie trunku. Już sama barwa etykiety nawiązuje do bliskiej asocjacji z wodą. Symboliczne umiejscowienie mewy jako jedynego elementu ozdobnego na etykiecie w jasny sposób nawiązuje do znaczenia lokalizacji destylarni. Po dziś dzień szkocka gorzelnia utrzymuje pamięć o istocie swojego położenia i znaczeniu otworzenia zakładu dla rozwoju tamtejszej rybackiej wioski. Na etykiecie znajdziemy również wyróżniony czerwoną czcionką rok otwarcia destylarni, czyli 1794. Sama butelka jest dość prosta, delikatnie obła i ma lekko profilowaną szyjkę, zakończoną błękitną zakrętką. Na prostokątnym pudełku znajdziemy widok na piękną zatokę i budynki z wysokimi kominami, stojące na brzegu wody.
Orzeźwiająca whisky reprezentuje klimat szkockiej zatoki. To idealna pozycja dla wielbicieli wyrafinowanych słodów, w których wytrawne smaki spotykają się z owocowymi akordami. Single malt sprawdzi się w wielu sytuacjach: od degustacji w samotności po szaloną imprezę z przyjaciółmi. To również perfekcyjna pozycja na prezent dla wyjątkowej osoby, najlepiej dla wielbiciela szkockiej whisky słodowej, który z łatwością doceni ukryte głęboko pod złotą szatą smaki i aromaty.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OBAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87.5 |