Oban Distillers Edition to wyjątkowa single malt whisky z regionu Highland butelkowana z mocą 43%. Trunek został poddany podwójnej maturacji – najpierw w tradycyjnych beczkach dębowych, a później w beczkach po hiszpańskiej sherry Motilla Fino. Ten dokładnie opracowany proces wpłynął na obecność luksusowych aromatów i smaków toffi, masła i soli morskiej.
Destylarnia Oban to jedna z najstarszych destylarni w Szkocji, która powstała w 1794 roku. Ponadto jest szczególnie niezwykła, ponieważ jest jedną z ostatnich zachowanych destylarni miejskich, czyli położonych na terenach zabudowanych. Oban stanowi granicę między Highlands i reszta kraju, zarówno pod względem geograficznym, jak i pod względem charakteru whisky. A katalogu marki znalazł się szereg oficjalnych butelek: 12-latek, 13-latek, 14-latek, 20-latek, 21-latek, 32-latek. Destylat Oban Distillers Edition nie posiada oficjalnego określenia wieku, jednak wiadomo, że ma około 14 lat.
Gorzelnia została założona przez dwóch braci z Oban - Johna i Hugh Stevensonów. Powstała na miejscu starego browaru i szybko wywarła ogromny wpływ na samo miasto, stając się głównym źródłem przemysłu. Przez kolejne 40 lat zakład pozostawał w rękach rodziny, aż wreszcie trafił pod skrzydła Petera Cumsie. W 1883 roku Cumsie sprzedał gorzelnię w Oban Jamesowi Walterowi Higginsowi, który wyremontował i zmodernizował miejsce. Kolejne lata historii destylarni to ciągłe zmiany właścicieli i częste upadki oraz wzloty. W 1968 roku cały obiekt przeszedł gruntowną przebudowę. Po tej rekonstrukcji na dużą skalę destylarnia została ponownie otwarta w 1972 roku. Dziś gorzelnia jest prowadzona przez firmę Diageo i kontynuuje trend wypuszczania co raz to nowych wypustów.
Destylarnia Oban jest w stanie rocznie wyprodukować 670 tysięcy litrów whisky, co stawia ją na drugim miejscu pod względem najmniejszych gorzelni Diageo. Oban wykorzystuje do produkcji wodę z Loch Glenn a’Bhearraidh. Słód używany do produkcji pochodzi ze słodowni Diageo. Marka do 1968 roku wykorzystywała własne podłogi do słodowania ziarna, jednak odeszła od tej praktyki na rzecz wygodniejszego czerpania gotowego surowca ze słodowni. Obad, w zależności od trunku, wykorzystuje kombinacje słodu torfowanego i nietorfowanego. Whisky Oban Distillers Edition w swoich smakach i aromatach daje odczuć delikatne nuty dymu i odrostów, co sugeruje użycie torfou o niewielkim poziomie fenoli.
Po fermentacji i podwójnej destylacji Oban Distillers Edition ląduje na kilkanaście lat w klasycznych dębowych beczkach. Zapewniają one whisky słodkich, waniliowych nut oraz akordów orzechowych. Na ostatnie kilkanaście miesięcy, destylat trafia do beczek po hiszpańskiej sherry Montilla Fino, nieznanych w przemyśle whisky na większą skalę. Beczki po sherry sprawiają, że single malt staje się bardziej owocowy i wyrazisty. Po maturacji whisky butelkowana jest z mocą 43% alkoholu.
Oban Distillers Edition to efekt przemyślanej, oryginalnej maturacji w wyjątkowych, hiszpańskich beczkach. Drewno nasączone sherry nadało whisky nut śliwki i akordów pomarańczy. Single malt oferuje delikatny, cytrusowy finisz. Torfowanie słodu zapewniło dodatkowo elementy ziemiste i dymne.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: słone orzeszki zimne, skórka pomarańczy, nuta śliwki i morska bryza;
Smak: bogaty w owoce, lekko dymny;
Finisz: delikatne zadymienie, cytrusy;
Whisky od Oban Distillers Edition na pierwszy raz warto testować bez dodatków, na czysto. Kiedy już pokochamy te ciepłe, owocowe i orzechowe smaki, dodajmy parę kropel wody. Wówczas na pierwszy plan wysuną się akordy dymu, słonych orzeszków ziemnych i śliwek. Każde podniebienie będzie zachwycone. Dodatek wody w szklance whisky działa cuda – ten nieskazitelny surowiec jest w stanie poszerzyć gamę sensoryczną każdego single malta.
Butelka trunku Oban Distillers Edition prezentuje się niezwykle zgrabnie. Optycznie wydłuża ją wąska szyjka zakończona granatowym korkiem. Etykieta ze złotymi napisami przybrała kolor ciemno-niebieski. Spisano na nich dokładny opis single malta, w którego treść warto się zagłębić, jeżeli interesują nas szczegóły. Finezyjna czcionka sprawia, że butelka nabiera szyku i elegancji. Butelka dostępna jest w sprzedaży w wytwornej tubie.
Ten ciekawy wypust destylarni Oban to świetne wprowadzenie dla laików w świecie torfowych alkoholi. Fenole, czyli związki chemiczne odpowiadające za dymne smaki i aromaty w whisky, są tutaj na niskim poziomie. Delikatne nuty palonego ogniska, słonego morza i wodorostów zachęcają do dalszej przygody i poznania innych whisky tego typu. Elegancka prezencja butelki sprawia, że trunek jest idealny na prezent. Wysoka, smukła butelka o złotych elementach świetnie zaprezentuje się na półce barowej. Oban Distillers Edition to po prostu kolejny, świetny single malt z regionu Highland.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OBAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87.5 |