Wild Turkey Rare Breed Barrel to mieszanka 6-letnich, 8-letnich oraz 12-letnich bourbonów. Taki mix sprawia, że whisky staje się jeszcze bardziej wyrazista i odważniejsza w smaku. Ten wyjątkowy bourbon butelkowany jest z mocą 56,4% alkoholu bezpośrednio z beczek z białego dębu, w których dojrzewał. Zero dodatku wody! W aromacie bogate, dębowe nuty ustępują miejsca karmelowi, czekoladzie z nutami kwiatowymi i owocowymi. Ciepłe toffi i wanilia na palecie utrzymują się długo, podobnie jak karmelowa słodycz.
Korzenie marki Wild Turkey sięgają roku 1855, kiedy Austin Nichols, hurtownik spożywczy, założył sklep w Lawrenceburg w stanie Kentucky. Firma ta ostatecznie przebranżowiła się na destylację whisky i stworzyła jedną z najlepiej sprzedających się whisky w kraju. Wild Turkey zawdzięcza swoją nazwę wyprawie myśliwskiej. Dyrektor gorzelni Thomas McCarthy przywiózł kilka próbek whisky od ówczesnego właściciela firmy Austin Nichols & Co., podczas polowania na dzikie indyki. Jego towarzysze tak bardzo polubili trunek, że w następnym roku poprosili go, aby z polowania przywiózł trochę „burbona z dzikiego indyka”.
Na czele destylarni Wild Turkey stoi rodzinny duet Jimmy i Eddie Russell. Jimmy Russell jest najdłużej na świecie mistrzem destylacji, który pracuje w gorzelni od 1954 roku. Jego syn, Eddie Russell, zdobył tytuł mistrza gorzelnika w 2015 roku, po 35 latach awansowania w szeregach.
W 2016 roku Wild Turkey zatrudniła aktora Matthew McConaugheya jako dyrektora kreatywnego marki. Miało na celu przyciągnięcie większej damskiej strony świata do whisky, jednak sam aktor miał jeszcze ciekawsze pomysły. Zdecydował się zostać czymś więcej niż tylko twarzą marki – zaangażował się czynnie w produkcję whisky!
Wild Turkey to klasyka amerykańskiego gatunku: znajdziemy w nim przyjemną słodycz kukurydzy i delikatną, żytnią pikanterię.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: pekan, miód i palony dąb;
Smak: karmel z miodem, maślane tosty i brzoskwinie;
Finisz: lekko pikantny, kremowy i przyjemnie słodki;
Wild Turkey Rare Breed Barrel jest bogaty w żyto i kukurydzę, dzięki którym zachowuje pikantne nuty z bogatą, karmelową słodyczą. Dzięki temu szczególnie dobrze smakuje podczas degustacji na dużych kościach lody, w mieszanym koktajlu lub – uwaga - jako dodatek do ciast! Jak się okazuje, wiele amerykańskich gospodyń domowych sięga po Wild Turkey w celu nasączenia nim swoich wypieków.
Butelka amerykańskiego bourbona zachwyca już z daleka. Sam jej kształt jest dość nietypowy, lekko pękaty i obły. Szyjkę wieńczy drewniany korek. Na niewielkiej, owalnej etykiecie na froncie butelki dojrzymy wizerunek królewskiego bażanta. Złote i czarne napisy świetnie komponują się z bursztynową barwą whisky, widocznej przez bezbarwne szkło. Trunek sprzedawany jest w złotej tubie, z której spogląda na nas bażant prawie rzeczywistych rozmiarów!
Wild Turkey Rare Breed Barrel to kwintesencja bourbona. Dzięki butelkowaniu trunku prosto z beczki możemy liczyć na pełną autentyczność doznań. Tutaj nie ma miejsca na zbędne dodatki! Whisky idealna na spotkania w większym gronie. Będzie dobrym kompanem do długich, wieczornych dyskusji.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WILD TURKEY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.4 |
Pojemność | 0.7L |