Pełen treściwy i zrównoważony bourbon, jednocześnie świeży, słodki i dymny, o bogatym i zaokrąglonym smaku, Longbranch to efekt współpracy mistrza Wild Turkey, Eddiego Russella, i dyrektora kreatywnego marki – wielokrotnie nagradzanego aktora Matthew McConaugheya. Longbranch został tutaj udoskonalony przy użyciu węgla drzewnego z białego dębu z Kentucky i teksańskiego mesquite w ukłonie w stronę stanów rodzinnych obu mężczyzn, a butelka nosi podpisy zarówno Russella, jak i McConaugheya. Whisky butelkowana z mocą 43% alkoholu zachwyca falami soczystych cytrusów, toffee, wanilii i maślanych ciasteczek.
The Wild Turkey Distillery w mieście Lawrenceburg w stanie Kentucky to wyjątkowy przykład destylarni whisky, która ma własną wizję tego, czym powinien być bourbon: pełen charakteru, bardzo aromatyczny i oczywiście pełen mocy. Destylarnia została niedawno na cześć słynnego amerykańskiego ptaka. Pierwotnie znana jako Ripy Distillery, otrzymała nazwę marki opracowanej przez Austin, Nichols & Co. w 1940 roku. W tym roku Thomas McCarthy, menedżer Austin Nichols, przywiózł próbki swojego nowego burbona, gdy wybrał się z przyjaciółmi na polowanie na dzikie indyki. Wkrótce zaczęli nazywać whisky „Wild Turkey”, więc McCarthy postanowił uczynić ją nazwą marki swojej whisky.
Ziarna, drożdże i woda - to jedyne trzy składniki, które są dozwolone w produkcji bourbona. Wild Turkey przywiązuje dużą wagę do jakości i szczyci się używaniem tylko najlepszych surowców: zbóż niemodyfikowanych genetycznie. Krystaliczna woda pochodzi z rzeki Kentucky i naturalnie przepływa przez wapienne skały. Marka stosuje również specjalnego rodzaju drożdże, wytwarzające mniej olejów fuzlowych niż tradycyjne drożdże gorzelnicze. Genialny Jimmy Russel pracuje dla marki od 1954 roku, zapewniając niezmiennie wysoką jakość. Od 1981 roku wspiera go syn Eddi Russel, z którym czwarte pokolenie Russelów pracuje obecnie w destylarni Wild Turkey. To właśnie on jest odpowiedzialny za formułę Wild Turkey Longbranch.
Mocno cytrusowy, maślany i bardzo delikatnie dymny, Wild Turkey Longbranch, zachwyca wszechstronnością i doskonałym wyważeniem smakowego profilu.
Barwa: bursztyn;
Aromat: pomarańcze i cytryna, kremowy karmel, dąb i lekki dym;
Smak: wanilia, sok z cytryny, ciastko z masłem i waniliowy pudding;
Finisz: bogaty, owocowy i słodki;
Według wielu Wild Turkey Longbranch najlepiej smakuje na dwóch kościach lodu. Jeżeli zdecydujesz się na taką formę degustacji, użyj szklanki o niskiej ściance i grubym dnie, zwanej tumbler. Ten soczysty bourbon doskonale sprawdzi się również pity bez żadnych dodatków. Po prostu delektuj się nim w sposób, który przemawia do Ciebie najbardziej.
Obok tej butelki nikt nie przejdzie obojętnie. Kształtem przypominająca karafkę, wykonana z gładkiego, bezbarwnego, profilowanego szkła, o dość długiej szyjce, zakończonej drewnianym korkiem, robi wrażenie. Na froncie umieszczono niewielką, małą etykietę o czarnych napisach, na której nie zabrakło podpisu Master Distillera i sławnego aktora. Na gładkiej tafli szkła, wytłoczono napis „small batch” wskazujący na sposób maturacji w beczkach małych rozmiarów.
Niezwykle ciekawa współpraca marki Wild Turkey ze znanym aktorem Matthew McConaughey. Tutaj spotyka się wiedza doświadczonych gorzelników ze stylem i klimatem odległych stanów. Słodka, cytrusowa, maślana whisky o finezyjnie dymnym profilu zachęci nie tylko piękną butelką, ale i świetną opinią w branży.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WILD TURKEY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |