Wild Turkey to bourbon z Kentucky, charakteryzujący się mocnym, lekko kwaśnym aromatem cytryn, wanilii i zboża. Trunek zapewnia ogniste doznania na podniebieniu oraz smak cytrusów w akompaniamencie słodyczy cynamonu, melasy i popiołu z ogniska. Amerykańska whisky to produkt kultowy, obecny od dekad w filmach, teledyskach, a nawet na kartkach książek. W 2016 roku aktor Matthew McConaughey został zatrudniony jako dyrektor kreatywny kampanii promocyjnej marki, aby przyciągnąć więcej kobiet i międzynarodowych klientów. W kulturze popularnej Wild Turkey jest znany z posiadania wielu ptasich pseudonimów, takich jak Dirty Bird, The Screaming Eagle i Kicking Chicken.
Historia whisky z Kentucky rozpoczyna się w 1891 roku, kiedy Thomas Ripy zbudował Old Hickory Distillery w Tyrone, niedaleko Lawrenceburg, na miejscu dawnej destylarni Old Moore. Ripys sprzedawał bourbon wyprodukowany w gorzelni hurtownikom, którzy rozlewali go pod własnymi markami. Jednym z tych hurtowników był Austin Nichols, postać niezwykle istotna dla firmy. Legenda głosi, że marka Wild Turkey powstała po tym, jak dyrektor wykonawczy Austina Nicholsa, Thomas McCarthy, podebrał próbki trunku z magazynu podczas polowania na dzikie indyki w 1940 roku. Alkohol tak zasmakował jego przyjaciołom, że podczas spotkań wciąż pytali mężczyznę o „burbon z indyka”. Austin Nichols zaczął butelkować Wild Turkey w 1942 roku. W 1971 roku zakupił obiekt, znany wówczas jako Boulevard Distillery i zmienił nazwę na Wild Turkey Distillery. W 2009 roku Grupa Campari przejęła destylarnię oraz markę Wild Turkey.
Wild Turkey 101 został zabutelkowany z mocą 50,5%, czyli 101 proof. Proof to stary termin określający zawartość alkoholu w produkcie. Trunek w 2012 roku zdobył nagrodę „Editor's Choice” od Whiskey Magazine. Bourbon jest również zwycięzcą podwójnego złotego medalu w San Francisco World Spirtis Competition w 2016 i 2014 roku oraz laureatem mnóstwa innych, znaczących wyróżnień i nagród.
Destylarnia korzysta z krystalicznie czystej wody pochodzącej z Kentucky River. Amerykański bourbon produkowany jest z żyta i kukurydzy. Najlepsze składniki pod wytwór alkoholu dobiera doświadczony Master Distiller gorzelni. Żyto sprawia, że trunek nabiera charakterystycznej, goździkowej pikantności. Kukurydza natomiast dodaje delikatnej słodyczy. Z tych dwóch składników powstaje zacier, który w kolejnych etapach czeka dalsza obróbka.
Podczas fermentacji do zacieru dodawane są drożdże, które wytwarzają odpowiednie cukry, nadając przy okazji trunkowi bogatego, wyraźnego smaku. Odpowiednie szczepy drożdży przechowywane są w gorzelni. Później następuje destylacja, podczas której płynny zacier pompowany jest w destylatorze. Płyn podgrzewany jest do wysokiej temperatury. Ciecz jest destylowana podwójnie. Po tym kroku przychodzi czas na beczkowanie. Trunek ląduje w beczkach z białego dębu amerykańskiego, które zapewniają mu delikatny żółty kolor, finezyjną strukturę oraz nuty wanilii. Tylko Master Distiller może zadecydować o tym, że bourbon jest gotowy na butelkowanie.
Hasło marki głosi: nigdy nie jesteś daleko od dziczy. Wild Turkey to zaskakująca, nieokiełznana pozycja amerykańskiej gorzelni z Kentucky. Oferuje fuzję przeróżnych smaków i aromatów: od cytrusów, poprzez nuty zbożowe, aż po wanilię i orzechowe elementy. Spróbuj!
Barwa: ciepły, jasny bursztyn;
Aromat: lekko kwaśny, nuty cytrynowe, lody waniliowe, zboże, trawa;
Smak: mocny i ognisty, później przechodzi w kwaśną cytrynę, gruszki, cynamon, wanilię, melasę i popiół z ogniska;
Finisz: niedługi, ale rozgrzewający, akordy węgla drzewnego, ciasteczka, orzechowy posmak;
Jak mawia producent Wild Turkey: istnieje więcej niż jedna droga, aby cieszyć się klasyką. Żeby w pełni poznać, co amerykański trunek ma do zaoferowania, warto raczyć się nim bez dodatków. Powiew delikatności zapewnią za to kostki lodu, a odrobina wody doda whisky orzechowy posmak. Wild Turkey świetnie zaprezentuje się też w koktajlach. Proponujemy wykorzystać go w Old Fashioned, drinku Manhattan i Mint Julep. Kentucy Mule natomiast to propozycja niezwykle świeża i orzeźwiająca, idealna na upalny dzień – zawiera dwie miarki bourbona, syrop imbirowy, sok z ćwiartki cytryny i bitters Angostura. Koktajl serwuje się w wysokiej szklance typu collins wypełnionej wodą i uzupełnia niewielką ilością wody mineralnej.
Butelka Wild Turkey prezentuje się niezwykle klasycznie, wręcz tradycyjnie. Samo szkło jest bezbarwne, co pozwala na przyjrzenie się głębokiej barwie alkoholu. Butelka przybrała zgrabny kształt i długą szyjkę. Etykieta zwraca uwagę niemałą ryciną przedstawiającą dumnego indyka. Kolory, na jakie zdecydowała się marka to beż i bordo, które idealnie podkreślają bursztynową zawartość. Na etykiecie nie mogło zabraknąć podpisu Master Distillera gorzelni – Jimmy'ego Russela.
Rozgrzewająca pozycja amerykańskiej destylarni, butelkowana o dość wysokiej mocy alkoholu (55% !), odnajdzie się w każdej okazji. Niewygórowana cena butelki czyni trunek przystępnym dla większości. Fani słodyczy, połączonej z owocowymi elementami, nutami orzechowymi, waniliowymi, a momentami nawet pieprznymi, będą zachwyceni. Bourbon Wild Turkey jest idealną bazą pod wiele koktajli alkoholowych, a jego lekki i nieinwazyjny smak zachęca do eksperymentów. Whisky sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi, szalonej imprezy i spokojnego wieczoru z książką pod kocem.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WILD TURKEY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50.5 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 93 |