Whiskey Clontarf produkowana jest przez firmę Clontraf Whiskey Company. Domem gorzelni jest hrabstwo Cork, na południowym zachodzie Irlandii. Spółka powstała w 1998 roku, ale w początkowej fazie funkcjonowania skupiała się na produkcji wódki. W 2008 roku na rynek wprowadzono whiskey mieszaną – Clontraf 1014.
Pojawiająca się na etykietach nazwa „Clontraf 1014” nawiązuje do zwycięskiej bitwy pomiędzy Irlandczykami a Wikingami, która odbyła się wiosną 1014, pod Dublinem. Bitwa trwała cały dzień i pochłonęła tysiące uczestników. Dzięki zwycięstwu Irlandczyków, Wikingowie zostali na zawsze wyparci z Zielonej Wyspy. Whiskey Clontraf 1014 filtrowana jest przez warstwę węgla drzewnego – podobnie jak Jack Daniels. Trunek zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.
Niebanalna ekspresja o dość ostrym, wyrazistym i pieprznym smaku, który wieńczy średniej długości finisz.
Barwa: złota.
Aromat: śliwki, jabłka, wanilia, czarna porzeczka.
Smak: jabłka, śliwki.
Finisz: skóra, tytoń, śliwki.
Wyrazisty smak whiskey sprawdzi się jako baza pod ulubiony koktajl lub drink. Nic nie stoi na przeszkodzie smakowaniu trunku na czysto. Wystarczy niska szklanka z grubym dnem. W upalny dzień serwuj ekspresję na kościach lodu.
Dram zamknięty w butelkę wykonaną z przezroczystego szkła. Na frocie beżowa etykieta z nazwą oraz datą 1014. Całość dostępna w czarnym kartoniku. Degustacyjna objętość 0,05l to dobry wybór na początek przygody z wypustami gorzelni. Miniaturka wiernie odwzorowuje butelkę o klasycznej objętości 0,7l.
Nieoczywisty smak i aromat trunku docenią miłośnicy irlandzkich whiskey. Pozycja zdecydowanie warta spróbowania. Formuła dla amatora, smakosza, konesera, poszukiwacza mocnych wrażeń. Produkt ucieszy każdego, kto choć trochę interesuje się historią Irlandii.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.05L |