Dlaczego warto kupić Jack Daniel's Rye?
- Doskonała wariacja jednej z najbardziej rozpoznawalnych whisky na świecie
- Produkowana od 2017 roku
- Butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 45% ABV (90 PROOF)
- Subtelna, słodka, z lekko wytrawną, pikantną nutą
- 94 punkty na 100 możliwych na Ultimate Spirits Challenge w 2018 roku
Jack Daniel's Straight Rye Whiskey to wyjątkowa propozycja destylarni z Lynchburga. W 2017 roku gorzelnia zdecydowała się zaprezentować kolejny w swojej historii trunek, w którym główną bazą zacieru nie jest kukurydza, a żyto! To jeden z przełomowych produktów, biorąc pod uwagę, jaką wagę od dekad marka przywiązywała do podtrzymywania pierwotnych receptur. Jack Daniel's Rye, jako pierwszy z żytnich propozycji marki, został na stałe włączony do gamy alkoholi gorzelni z Tennessee.
150 lat wcześniej, założyciel marki – Jasper Newton Daniel – stworzył recepturę, która stosowana jest do dzisiaj przy produkcji bursztynowej, amerykańskiej whiskey. Każdy etap: zacier, destylacja i filtracja zostały pieczołowicie zaplanowane i wyważone w najmniejszym detalu. Nigdy nie powstałby przepis idealny, gdyby nie pomocnik Jacka, Nathan „Nearest” Green. Mężczyzna był początkowo niewolnikiem, później został oficjalnie zatrudniony w gorzelni, jako wolny człowiek. Co ciekawe, zyskał posadę pierwszego Master Distillera, zarówna w historii marki Jack Daniel's, jak i innych alkoholi.
Jack Daniel's od dekad przestrzegał tradycji, jednak aktualny mistrz gorzelni pozwolił sobie na przekroczenie granicy i wyjście ze strefy bezpieczeństwa. Ten ryzykowny krok się opłacił. Marka udowodniła, że potrafi być elastyczna i dostosowywać się do trendów panujących na rynku.
Pierwsi koloniści wnieśli do Nowego Świata w XVII wieku doświadczenie w wytwarzaniu bursztynowe trunku i uprawę żyta. Prowadzenie małej gorzelni zbożowej było dla wielu rolników tak samo powszechne, jak posiadanie pługa. Żyto stało się ulubionym składnikiem zacierów amerykańskiej whisky od końca wojny secesyjnej do czasów prohibicji. Popularność żytnich alkoholi została wkrótce przyćmiona przez inne dostępne trunki. W latach 80. popkultura zaczęła nawet przedstawiać żyto jako składnik alkoholi dedykowany niskim klasom społecznym. XXI wiek przyniósł ze sobą zwrot ku tradycyjnym trunkom. Whisky tworzone na życie odzyskały swój blask i renomę.
Master Distiller gorzelni w Lynchburgu zdecydował się zaryzykować i wyprodukować żytnią whiskey, która miała stać się jednym z flagowych produktów marki. Zacier składający się z 70% żyta, 18% kukurydzy i 12% jęczmienia okazał się strzałem w dziesiątkę.
Proces produkcji Jack Daniel's Straight Rye Whiskey jest taki sam jak w przypadku klasycznego Jacka Danielsa. W gorzelni rzadko znajdzie się miejsce na kompromisy. Pierwszym krokiem procesu jest pionowa destylacja. Następnie dochodzi do filtracji (charcoal mellowing), trwającej 3-5 dni, podczas której umieszczony w kadziach węgiel z drzewa dębowego ulega wypaleniu. Zanim dojdzie to zabutelkowanie, trunek dojrzewa w dębowych beczkach produkowanych w gorzelni. Wodę, będącą bazą całości, destylarnia czerpie z pobliskiej jaskini Cave Spring Hallow.
Jack Daniel's Rye wyróżnia się na tle innych idealnym balansem pomiędzy pieprzną nutą a gładkością smaku. Master Distillerowi udało się idealnie wyważyć przeciwległe bieguny smaków i stworzyć miksturę idealną.
Kolor: bursztynowy z refleksem;
Zapach: wyczuwalny banan, wanilia, aromat pieczonego ciasta, drzewo dębowe i przyprawy;
Smak: subtelny; delikatna nuta waniliowa, wyczuwalne przyprawy, palony dąb;
Finisz: przedłużony, rozgrzewający, dąb;
Żytnie whiskey Jacka Danielsa serwować można na wiele sposobów, podobnie jak flagowy trunek z czarną etykietą: na dwóch kościach lodu, w formie old fashioned w szklance z grubym dnem, z piwem imbirowym, ale również w drinku Manhattan. Przewaga żyta w zacierze Jack Daniel's Rye czyni go idealną bazą do wielu koktajli. Drinki z żytnią whiskey zaczęły być bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, kiedy ponownie zwrócono się do alkoholu tego rodzaju w początkach XXI wieku. Popularność mikstur z tym tradycyjnym alkoholem nie maleje.
Jack Daniel's, prezentując nowy trunek wśród swych szeregów, zdecydował się przybrać go w standardową – pod względem graficznym – etykietę, eksperymentując przy tym w kolorach. Beżowe tło współgra z zielonymi elementami. Symetrycznie ułożone dwa kłosy żyta na etykiecie przybrały złotą barwę. Butelka trunku jest standardowa: o kwadratowym kształcie. Forma szkła pozostaje niezmienna od pokoleń. Sam założyciel marki wybrał ten nietypowy wówczas kształt, aby wyróżnić trunek swojej produkcji na tle innych bursztynowych alkoholi.
Żytni Jack Daniel's to propozycja dosłownie dla każdego. Jego delikatny, finezyjny smak podpasuje nawet najbardziej subtelnemu podniebieniu. Trunek jest świetną bazą do wielu koktajli, zatem dobrze sprawdzi się na imprezie. Szklanka Jack Daniel's Rye z pewnością umili również spokojny wieczór pełen relaksu po ciężkim dniu,everyday dram. Nienachalny smak trunku czyni go idealnym prezentem, jeżeli nie mamy pewności co do smakowych preferencji obdarowywanego.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |