ISLAY STORM 40% 0,7L

KukunawaOfertaISLAY STORMSzkocjaSingle Malt
zdj臋cie produktu ISLAY STORM 40% 0,7L 0zdj臋cie produktu ISLAY STORM 40% 0,7L 1zdj臋cie produktu ISLAY STORM 40% 0,7L 2

cena: 139.00 z艂
DOST臉PNO艢膯 94 sztukCZAS WYSY艁KI do 48 godzinBRANDISLAY STORM
VOL%40
POJEMNO艢膯0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEEveryday dram
NA OKAZJEDymne i torfowe
NA OKAZJENa prezent

Dlaczego warto kupi膰 whisky Islay Storm?

  1. W 2005 roku Vintage Malt Whisky, w艂a艣ciciel marki Islay Storm, przej膮艂 na w艂asno艣膰 jej producenta, holding CS James & Sons
  2. Debiutowa艂a w 2005 roku, rebranding marki nast膮pi艂 w 2017 roku
  3. G臋sta, wyczuwalnie torfowa, du偶o dymu, py艂u, ziemi, nafty, smaru, spalenizny i akcent贸w apteczno-medycznych, do tego wodorosty, morska s贸l, w臋dzonka, pikantne przyprawy oraz 艂agodniejsze akcenty wanilii, ananasa, gruszki i karmelu
  4. Stworzona z oko艂o 6-7-letnich destylat贸w s艂odowych pochodz膮cych z jednej, nieujawnionej gorzelni z Islay (tzw. bastard malt)i le偶akowanych w beczkach po Bourbonie
  5. Koncentracja fenoli (poziom torfu) okre艣la si臋 na plus-minus 35 p.p.m.
  6. 艢wietna saute, w ciekawym drinku lub w towarzystwie kostki gorzkiej czekolady
  7. Znakomity stosunek jako艣膰-cena!
  8. Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku

Nagrody i wyr贸偶nienia dla Islay Storm

Wyspiarka i papa z dachu

Islay Storm whisky po raz pierwszy pojawi艂a si臋 na rynku w 2005 roku za spraw firmy C.S. James & Sons Ltd., przedsi臋biorstwa siostrzanego do bardziej znanej The Vintage Malt Whisky Company. Sam Islay Storm to niezbyt popularny i szerzej nieznany brand, a dystrybutor nie ujawnia destylarni, w kt贸rych 贸w produkt pochodzi. Podejrzewa si臋 wprawdzie, 偶e jest on pozyskiwany z destylarni z Bowmore z regionu Islay. Pierwsze wydanie Islay Strom przesz艂o bez wi臋kszego echa, co nie przeszkodzi艂o w wypuszczeniu drugiej, poprawionej edycji tego dymnego single malta, w 2017 roku, w nowej ods艂onie graficznej. Wiemy na pewno, 偶e Islay Storm pochodzi z regionu Islay, jednego z czterech (cho膰 niekt贸rzy twierdz膮, 偶e pi臋ciu) g艂贸wnych region贸w odpowiedzialnych za produkcj臋 whisky w Szkocji. Opr贸cz Islay wyr贸偶niamy tak偶e Speyside, Highlands, Lowlands i dyskusyjny co do swojej odr臋bno艣ci Campbeltown. Islay whisky pochodz膮 z wyspy o tej samej nazwie. Islay (zaledwie 25 mil d艂ugo艣ci) to jedna z wysp Hebryd贸w Wewn臋trznych, le偶膮ca na po艂udniowy zach贸d od wyspy Jura, od kt贸rej dzieli j膮 cie艣nina Islay. Obecnie na wyspie dzia艂a osiem destylarni: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig oraz legendarne Port Ellen. Blisko 25% powierzchni wyspy pokrywaj膮 torfowiska. Torfy u偶ywane przy podgrzewaniu s艂odu j臋czmiennego nadaj膮 tworzonej whisky bardzo specyficzny, charakterystyczny i 艂atwy do rozpoznania aromat. Whisky z Islay wyr贸偶niaj膮 si臋 siln膮 woni膮 dymu, torfu i morskiej bryzy; w smaku okre艣la si臋 je cz臋sto jako: tytoniowe, medyczne, ziemiste czy mu艂owe, a spotka艂em si臋 nawet z okre艣leniem 鈥瀙apa z dachu鈥.

Dymy!

Destylarnia w Bowmore, uznawana na odpowiedzialn膮 za produkcj臋 i starzenie whisky Islay Storm jest najstarsz膮 gorzelni膮 na wyspie, a pocz膮tki jej istnienia datuje si臋 na rok 1776. Wtedy to niejaki John Simpson zacz膮艂 we w艂asnej stodole p臋dzi膰 whisky, u偶ywaj膮c do podgrzewania s艂odu lokalnych torf贸w. Istniej膮ca do dzi艣 destylarnia z Bowmore szczyci si臋 tym, 偶e posiada w艂asne 藕r贸d艂o s艂ynnych torf贸w z Islay i wci膮偶 sama wytwarza s艂贸d, kt贸ry jest w stanie pokry膰 40% zapotrzebowania na produkcj臋 whisky. Reszt臋 potrzebnego s艂odu nabywa si臋 spoza wyspy. Specyficzny proces s艂odowania, stosowany w Bowmore, r贸偶ni si臋 od innych tym, 偶e tutaj wpierw dodatkowo namacza si臋 torf, w celu uzyskania jeszcze wi臋kszych ilo艣ci dymu w p贸藕niejszym procesie spalania. Gorzelnia jest w stanie samodzielnie wyprodukowa膰 oko艂o 2 miliony litr贸w alkoholu rocznie, a w ich magazynach przechowywanych jest blisko 30 tysi臋cy beczek, w kt贸rych le偶akuj膮 fantastyczne destylaty, czekaj膮ce na sw贸j czas.

Podwodna maturacja

Whisky produkowane w Bowmore s膮 bardzo z艂o偶one i uznawane s膮 za 鈥瀟rudne鈥 dla nieprzywyk艂ego konsumenta. Destylarnia ma swoje w艂asne, historycznie wypracowanie rytua艂y produkcyjne, a specyficzne po艂o偶enie, lokalny klimat i wszechobecne torfowiska wp艂ywaj膮 na finalny charakter produkowanych whisky. Woda u偶ywana do produkcji destylat贸w pochodzi z rzeki Laggan, kt贸ra przez wiele mil p艂ynie przez pola i torfowiska, wzbogacaj膮c sw贸j smak o minera艂y z ziemi i substancje od偶ywcze z zi贸艂, paproci i mch贸w, porastaj膮cych bujnie jej brzegi. Piwnice, w kt贸rych le偶akuje si臋 beczki, le偶膮 poni偶ej poziomu oceanu, co wp艂ywa na ni偶sz膮 temperatur臋 (i d艂u偶szy czas maturacji), ale te偶 pozwala whisky wch艂ania膰 鈥瀘ddech鈥 oceanu.

Burza w butelce

widok z bliska butelki islay storm

Islay Storm to szkocki single malt whisky butelkowany z klasyczn膮 moc膮 alkoholu 40%. Produkt ten 艣wietnie oddaje esencj臋 wyj膮tkowej i tajemniczej energii, kt贸ra otacza s艂ynn膮 wysp臋 Islay. Islay Storm, single malt z nieujawnionej destylarni, ma du偶o torfowego charakteru, charakterystycznego dla wyspy, z kt贸rej pochodzi.

Kolor: intensywnie bursztynowy.

Nos: du偶o palonego torfowego dymu, wyczuwalne 艣lady morskiej bryzy i soli; sk贸ra, pieprz i d膮b.

Smak: morski, jodowy, jednocze艣nie s艂odki i aptekarski lub medyczny; na ko艅cu wanilia i bourbon.

Finisz: do艣膰 d艂ugi, bardzo intensywny z wyra藕nymi nutami palonego torfu i morskiej bryzy.

Jak wypi膰 dym

Dla pocz膮tkuj膮cych degustator贸w polecam spo偶y膰 Islay Storm z kieliszka degustacyjnego z odrobin膮 wody. Rozwodniona whisky, szczeg贸lnie w przypadku dymnych destylat贸w, szybciej ujawnia sw贸j charakter. Trzeba przy okazji przyzna膰, 偶e w kategorii dymnych i torfowych produkt贸w z Islay, Storm jest jednym z 艂agodniejszych single malt贸w. Tym samym mo偶na go uzna膰 za dymn膮 whisky dla pocz膮tkuj膮cych lub dla tych, kt贸rzy nie lubi膮 a偶 tak mocnego aromatu dymu. Jej stosunkowo niewielkie zatorfienie stwarza za to mo偶liwo艣ci u偶ycia jej w koktajlu, czemu sprzyja tak偶e stosunkowo niewielka cena butelki. Klasyczny whisky sour, przygotowany na dymnej i torfowej whisky (gdzie zazwyczaj u偶ywa si臋 destylat贸w ze Speyside, bourbon贸w lub rye whiskey) to zupe艂nie nowe i odmienne doznania smakowe. Do przygotowania takiego koktajlu b臋dziemy potrzebowali 40 ml Islay Storm, 30 m soku ze 艣wie偶o wyci艣ni臋tej cytryny, 10 ml syropu cukrowego, kilku kropli ulubionego bittersa (np. Angostura Bitter) i opcjonalnie bia艂ka jaja kurzego, od szcz臋艣liwej kurki. Dla odwa偶nych: sok z cytryny mo偶emy zast膮pi膰 sokiem z kwa艣nego grapefruita i doda膰 malutk膮 szczypt臋 soli dla zbalansowania smaku. Wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy w shakerze, dodajemy lodu do pe艂na i intensywnie shakerujemy. Ca艂o艣膰 cedzimy przez podw贸jne sitko do short glassa wype艂nionego 鈥炁泈ie偶ym鈥 lodem lub na solidn膮 lodow膮 bry艂k臋. Whisky sour na dymnym single malt warto aromatyzowa膰 sk贸rk膮 z grapefruita, w opozycji do zazwyczaj stosowanej sk贸rki z cytryny. Grapefruit lepiej po艂膮czy si臋 z dymnymi i nieco solnymi aromatami u偶ytego destylatu. Koktajl przystrajamy solidnym kawa艂kiem grapefruita. Warto wspomnie膰 tak偶e, 偶e wszystkie dymne i torfowe whisky 艣wietnie pasuj膮 jako foodpairing do 艣wie偶ych ostryg, spo偶ywanych z sokiem z cytryny, gdy idealnie 艂膮cz膮 si臋 morskie, dymne i wytrawne aromaty owoc贸w morza z 鈥瀖orsk膮鈥 whisky.

Morskie opowie艣ci

Islay Storm zosta艂a wydana w dw贸ch, limitowanych edycjach w 2005 i 2017 roku. Obecnie wyst臋puje w dw贸ch wersjach etykiety, starszej, utrzymanej w ciemnej tonacji i od艣wie偶onej, znacznie ja艣niejszej i bardziej 鈥瀗owoczesnej鈥. Na butelce nie podaje si臋 wieku le偶akowania destylatu, zaznaczony jest region pochodzenia i moc alkoholu. Na etykiecie znajduje si臋 wzburzone morze, latarnia morska i statek walcz膮cy z falami przyboju, ot klasyczne skojarzenia, istne morskie opowie艣ci.

latarnia na wybrze偶u islay storm

Dymy dla pocz膮tkuj膮cych

Jest to zdecydowanie whisky na pocz膮tek przygody z dymnymi edycjami szkockich single malt贸w. Starsza edycja mo偶e by膰 ciekawym dodatkiem do kolekcji lub po prostu 艣wietnym destylatem do nauki i wprawienia si臋 w bardziej z艂o偶one i o wiele mocniejsze produkty z mglistej i owianej tajemnic膮 Islay.

Podobne whisky

zdj臋cie produktu MINIATURKA ISLAY STORM 40% 0,05LMINIATURKA ISLAY STORM 40% 0,05LISLAY STORM | 40 | 0.05L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe24.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN DEVERON 12Y 40% 0,7LGLEN DEVERON 12Y 40% 0,7LGLEN DEVERON | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram232.47 z艂 |
zdj臋cie produktu ABERFELDY 12Y 40% 0,7LABERFELDY 12Y 40% 0,7LABERFELDY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram155.90 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENMORANGIE MILSEAN 46% 0.7LGLENMORANGIE MILSEAN 46% 0.7LGLENMORANGIE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera898.99 z艂 |
zdj臋cie produktu BALBLAIR 25Y 46% 0,7LBALBLAIR 25Y 46% 0,7LBALBLAIR | 25Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Na prezent1980.00 z艂 |

Promowane whisky

zdj臋cie produktu GREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations139.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe320.00 z艂 |
zdj臋cie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane92.99 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt189.00 z艂 |

Opinie

Mateusz 2021-02-20
"Faktycznie jest troch臋 podobny do whisky Talisker"
Karol 2021-02-20
"dobra dymna whisky w dobrej cenie"
艁ukasz 2021-04-24
"Bardzo fajna jako艣膰 do ceny. Intensywny smak i zapach torfu."
Krzysztof 2021-06-03
"Torf torf i jeszcze raz torf. Zapach bardzo intensywny ale przy tym bardzo delikatna w smaku. Dla mnie bomba pomimo 偶e nie jestem zwolennikiem torfowych alkoholi ;)"
KatarzynaP 2022-01-29
"fajna torfowa, dobra cena, szybka dostawa"
Iwon 2022-02-19
"Delikatny torfik warto spr贸bowa膰, w dobrej cenie, wysy艂ka zapakowana ok, kurier masakra"
Barni 2022-03-13
"Dymna whisky lekko rozwodniona"
Lukasz 2023-02-28
"Swietna "
Marcin 2023-05-11
"Moim zdaniem bardzo przyzwoity trunek dla pocz膮tkuj膮cych koneser贸w torfowych smak贸w. Dla mnie doskona艂y stosunek jako艣ci do ceny. Polecam"
Daniel 2023-11-08
"Mi艂a torfowa whisky, delikatna"
Dagmara 2023-11-08
"艁adne opakowanie, 艂adna butelka, mi艂a w piciu"
Artur 2023-11-10
"Mi艂y torfik, szybka dostawa, dzi臋kuje za prezent - kieliszek."

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas