Dlaczego warto kupić whisky MacArthur's Blended Scotch?
- W latach 1964-1985 (6) koncern Inver House posiadał w swym portfolio gorzelnie Garnheath i Glenflagler, które produkowały destylaty do kilku mieszanych whisky z portfolio firmy – były to whisky Inver House, Pinwinnie i MacArthur’s
- Debiutowała w 1877 roku!
- Prosta, nieskomplikowana, łatwo pijalna, z subtelnymi nutami wanilii, cytrusów, toffi, miodu, zbożowych ciasteczek, jęczmiennego słodu i białego pieprzu
- Stworzona z destylatów słodowych (pochodzących z 5 gorzelni należących do InterBev: Balbair, Knockdhu, Balmenach, Speyburn i Pulteney) i zbożowych leżakowanych przez co najmniej 3 lata w klasycznych beczkach po Bourbonie
- Doskonała na każdą okazję, na kostki lodu, do drinków, na imprezę, czy piknik
- Świetny stosunek jakość-cena
- Swą nazwę zawdzięcza jednemu z najstarszych klanów z Argyllshire, a tym samym najważniejszych w historii Szkocji, klanowi, który walczył u boku Roberta Bruce’a w bitwie o niepodległość Szkocji
- Srebrny medal na International Spirits Challenge w 2017 roku
MacArthur's Blended Scotch Whisky jest dostępna na rynku od 1877 roku i cieszy się dużą popularnością. To delikatny, nienachalny trunek, który swoją nazwą nawiązuje do najstarszego w Szkocji klanu MacArthur. Alkohol sprzedawany jest dziś pod banderą International Beverage. Inver House, szkocka destylarnia założona w 1964 roku w miasteczku Aidrie, w pobliżu Galsgow, weszła we współpracę z tajskim dystrybutorem alkoholi – firmą TTC Group – co zaowocowało powstaniem International Beverage. Szkocki blend o złotym kolorze, stanowi delikatną mieszankę regionalnych słodów oraz whisky zbożowej wysokiej jakości.
Historia Klanu MacArthur znana jest dobrze fanom historii Szkocji i walk kraju o niepodległość. Jego członkowie brali udział w powstaniach i buntowali się przeciwko angielskiemu zwierzchnictwu. Stali dzielnie przy boku Roberta the Bruce w Bannockburn i Bonnie Prince Charlie w Culloden. Motto klanu MacArthur brzmiało: „Przez władzę i pracę!”
Szkocka whisky z pewnością towarzyszyła członkom klanu – jednoczyła ich, dodawała odwagi, a czasem pozwalała zapomnieć o niepowodzeniach przegranych starć. Dla szkockiego narodu tradycja to podstawa, dlatego złoty trunek z zielonej krainy produkowany jest od setek lat i od dekad nie idzie w odstawkę. Nie ma Szkocji bez klanów i szkockiej whisky!
MacArthur's to miks trunków na bazie zacieru zbożowego (grain whisky) oraz zacieru jęczmiennego (single malt). Produkcja zacieru to pierwszy krok w całym procesie wytwarzania złotego trunku. Etap ten obejmuje kolejno: namaczanie ziaren, suszenie ziaren i mielenie ich. Po zmieleniu słód umieszcza się z gorącą wodą w kadziach.
Szkocka whisky, jako narodowy trunek, został oficjalnie uregulowany w 2009 roku. Od tego czasu trunek spełniać musi szereg wymagać, aby zasłużyć na miano szkockiej whisky. Po pierwsze, zawartość alkoholu w butelce nie może być niższa niż 40%,a proces produkcji musi odbywać się na terenie Szkocji. Poza tym maturacja konieczna jest w dębowych beczkach i nie powinna trwać krócej niż 3 lata. Podstawą składu musi być natomiast słód jęczmienny lub inne zboża. Mac Arthur's przestrzega wszystkich zasad, co czyni go prawdziwym, szkockim alkoholem.
Przyjęło się, że szkockie blendy zawierają około 15-30% whisky single malt (zacier jęczmienny) i 75-80% whisky powstałej z innych zbóż. Połączenie ich razem wymaga lat doświadczeń, szerokiej wiedzy i wykonywane jest przez przeszkolonego do tej roli blendera. Wcześniej natomiast każda whisky z osobna jest kolejno fermentowana, filtrowana i beczkowana w gorzelniach. Fermentacja odbywa się w kadziach przy użyciu drożdży i trwa maksymalnie trzy dni. Następnie dochodzi do podwójnej filtracji w specjalnych, miedzianych alembikach. Następnie płyn ląduje w beczkach na co najmniej trzy lata, gdzie nabiera finalnych walorów sensorycznych.
Szkocki blend jest niezwykle delikatny, co sprawia, że to dobra pozycja dla każdego. Oferuje finezyjne waniliowe, cytrusowe aromaty i przyjemny, nienachalny finisz.
Kolor: przezroczysty złoty;
Aromat: wyczuwalny słód jęczmienny, nuty cytrusowe;
Smak: lekki, toffi, wanilia;
Finisz: delikatny, krótki
Wszystkie szkockie blendy perfekcyjnie sprawdzają się jako dodatki do koktajli – tak też jest w przypadku MacArhtura. Dobrze testować go w wersjach z sodą i lodem. Świetnie będzie smakował z colą, Spritem, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Fani różnych smaków znajdą coś dla siebie, trunek można wykorzystać na milion sposobów. Nawet na ciepło! MacArthur's z dodatkiem miodu, soku z cytryny, zagotowanej wody rozgrzeje każdy jesienny i zimowy wieczór.
Klasyczne drinki jak Whisky Sour, Manhattan, Mint Jupel czy Old-Fashioned również stanowią świetną opcję na wykorzystanie zawartości smukłej butelki.
MacArthur's został opakowany w klasyczną, smukłą wysoką butelkę z długą szyjką i bezbarwnym szkłem. Etykieta jest spójna kolorystycznie – przeważają beże i czerwienie, czyli szlachetne, królewskie kolory. W oczy rzuca się umieszczony w centralnym miejscu etykiety herb. Obecność dwóch kłosów zboża nawiązuje oczywiście do bazy whisky. Trzy korony na złotym tle to natomiast reprezentacja tarczy wodza klanu MacArthur. Krzyż symbolizuje silne ramiona wodza klanu, który prowadzi jego członków do walki. Łaciński napis: „Ex frumento ad maturitatem” oznacza „Od ziarna do dojrzałości”.
W przeciwieństwie do single maltów szkockie blendy to pozycja dla każdego. Delikatny i wyrafinowany trunek pozostawia duże pole do eksperymentów w temacie drinków, co czyni go perfekcyjnym na właściwie każdą okazję. Sprawdzi się na imprezie w większym i mniejszym gronie, tej krótszej oraz tej trwającej do białego rana. MacArthur's to dobra opcja na prezent dla kogoś, kogo upodobań smakowych jeszcze nie poznaliśmy. Nienachalne smaki i aromaty posmakują każdemu. Tobie również!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | MACARTHURS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Jim Murray | 87.5 |