28-letni Singleton of Dufftown to szkocka whisky single malt z regionu Speyside. Wiadomo, że whisky z destylarni są dość żywe i pełne. Dlatego to bardzo długie starzenie się zapewnia idealną równowagę. Wydestylowany w 1985 roku, dojrzewał przez 28 lat w beczkach głównie po bourbonie, z niewielką ilością beczek po sherry. Został zabutelkowany w 2013 roku w ilości jedynie 3816 butelek.
Destylarnia Dufftown, przebudowana z młyna w 1896 roku przez Petera MacKenzie i Richarda Stackpole'a, nadal zachowuje swoje piękne wiktoriańskie budynki z kamienia. Miejscowi często widują zimorodki polujące na pstrągi na rzece Dullan, dlatego emblemat na butelkach Dufftown to zimorodek – jednak nie w przypadku kolekcji Singleton, tutaj zamiast ptaka mamy rybę. Destylarnia Dufftown wykorzystuje wyjątkowo czystą wodę źródlaną ze studni Highland John's. W latach 1968 i 1980 destylarnia została rozbudowana, a w końcu w 1999 roku została ponownie rozbudowana i tak pozostało do dziś. Większość produkowanej tu whisky jest używana w 8-letniej mieszance Bell. Dufftown whisky jest obecnie sprzedawana pod marką The Singleton.
Whisky jest popularna na całym świecie i jest produkowana prawie wszędzie. Stany Zjednoczone produkują i konsumują więcej whisky niż jakikolwiek inny kraj, ale najbardziej znaną whisky wciąż jest szkocka whisky, często nazywana po prostu szkocką. Whisky szkockie mogą być mieszankami lub whisky słodowymi, czyli single malt. 28-latek z Dufftown reprezentuje drugą grupę, co oznacza, że destylaty użyte do jego przygotowania pochodzą z jednej destylarni. Whisky Singleton powstała na bazie ziarna jęczmienia (oczywiście odpowiednio oprawionego), a następnie została poddana fermentacji i destylacji, zanim trafiła do dębowych beczek po bourbonie i po sherry na prawie trzy dekady.
Limitowana edycja z 2013 roku została zabutelkowana z dość wysoką mocą prosto z beczki. Oferuje przemiłe akcenty miodu, gruszki, słodyczy i kwiatów.
Barwa: złoto;
Aromat: delikatny, pełen kwiatów i dojrzałych owoców z sadu, lekko zbożowy;
Smak: oleisty, nuty słodkiej wędzonki i miodu;
Finisz: wyraziście drzewiasty, ostry i długi;
Degustacja 28-latka powinna opierać się na wielu krokach. Pierwszym z nich będzie dobór szkła – sięgnijcie po szklanicę o tulipanowej formie, której kształt jeszcze bardziej pozwoli odczuć smaki i aromaty trunku. Drugim punktem będzie skupienie się kolejno na barwie, aromacie, smaku, a wreszcie na finiszu ekspresji. Najlepiej raczyć się single maltem bez dodatków lub z odrobiną wody do towarzystwa.
Prezentację 28-letniej ekspresji zdominowała krwisto-czerwona barwa. Czerwone jest obszerne pudełko, w którym czeka na Was whisky, jak i etykieta na froncie gładkiej, lekko pękatej butelce o niedługiej szyjce. Symbolem kolekcji jest ryba! Etykieta w starym stylu, z wystrzępionymi brzegami i nonszalancką czcionką, informuje o zawartości.
28-letni Singleton of Dufftown to ekspresja przygotowana z myślą o najbardziej wymagających smakoszach, dla których wiek whisky ma spore znaczenie i których doświadczenie nauczyło, że często im starszy dram – tym lepszy. To idealna opcja na prezent dla zapalonego degustatora whisky. Jeżeli jesteś nim Ty – opcja na prezent dla Ciebie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 28Y |
Zawartość alkoholu | 52.3 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, shery |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |