BenRiach Heart Of Speyside to kolejna propozycja gorzelni BenRiach. Na rynku pojawiła się na początku lat 2000, wchodząc w skład bogatego portfolio destylarni. To whisky z pewnością młoda – brak tu deklaracji wieku – świetnie ukazująca charakter regionu z ‘serca’ którego pochodzi. Warto przytoczyć w tym miejscu fakt, iż w 2011 roku whisky ta została nagrodzona srebrnym medalem na International Wine & Spirits Competition w kategorii na najlepszy single malt ze Speyside bez deklaracji wieku. Butelkowana z mocą 40%.
Pomimo nazwy ‘Heart of Speyside’ sugerującej położenie gorzelni w centralnej części regionu, destylarnia BenRiach znajduje się w północnej części Speyside, w sąsiedztwie gorzelni Longmorn. Destylarnia została założona w 1898 roku przez Johna Duffa, na miejscu starej farmy Riach. Oba zakłady należały w tamtym okresie do Longmorn Distillery Co. Niestety, krótko po rozpoczęciu działalności, w wyniku kryzysu i bankructwa firmy braci Pattison – w 1890 r. zakład został zamknięty na długie 65 lat. Przez część tego okresu funkcjonowała jedynie słodownia dostarczająca surowiec do innych destylarni. Lata mijały, a z nimi rosło zapotrzebowanie na bursztynowy trunek. W 1965 r. gorzelnia Benriach została wykupiona przez The Glenlivet Distillers, która od razu zainwestowała w rozbudowę gorzelni. W kolejnych latach destylarnia przechodziła z rąk do rąk – należała między innymi do koncernów Seagrams oraz Pernod Ricard.
Punktem przełomowym było przejęcie destylarni w 2004 r. przez trzech gentlemanów – Billego Walkera, Geoffa Bella oraz Waynea Keiswettera. Pod okiem Billego Walkera, który wcześniej pracował w kilku destylarniach oraz dzięki jego selekcji beczek dojrzewających w magazynach (niektóre nawet z lat 60) na rynku pojawiło się wiele ciekawych edycji whisky – od klasycznego stylu Speyside, przez serie whisky finiszowanych, torfowych oraz wielu edycji jednobeczkowych (tzw. single cask). Billy Walker stał na stanowisku, aby utrzymać tradycyjne metody produkcji, m.in. dlatego w 2009 roku wznowiła pracę słodownia, gdzie w tradycyjny, „podłogowy” sposób przygotowywany jest słód do produkcji destylatu.
Ostatnim przełomowym momentem we współczesnej historii destylarni było przejęcie roli Master Blender przez kobietę, dr Rachel Barrie (Brown Forman). Z wykształcenia chemik, w branży whisky działa od niemalże 30 lat, wczęśniej zdobywała doświadczenie w legendarnych destylarniach Glenmorangie, Ardbeg oraz Bowmore. To Ona jest obecnie odpowiedzialna za selekcję oraz zestawianie kolejnych edycji whisky z portfolio firmy Brown Forman – BenRiach oraz zakupionych w 2016 roku, za bagatela 285 mln funtów GlenDronach oraz Glenglassaugh.
Obecnie destylarnia posiada oryginalną słodownię, z której dostarczany jest słód. W samej destylarni znajduje się 8 stalowych kadzi fermentacyjnych oraz 4 alembiki, których moce produkcyjne wynoszą ok. 2,5 mln litrów alkoholu rocznie. Alkohol dojrzewa tutaj głównie w beczkach po bourbonie oraz sherry, choć destylarnia słynie również z eksperymentowania i wykorzystywania beczek po innych trunkach.
Nota degustacyjna
Kolor: słomkowy;
Zapach: owocowy, z przewagą jabłek i miodu. Czuć młodość destylatu. Prosty, przyjemny. W tle delikatne nuty siana oraz skoszonej trawy;
Smak: owocowy, z wyczuwalną nutą destylatu. Jabłka, wyraźne nuty cytrusowe, rześki, lekko przyprawowy, miód, wanilia;
Finisz: krótki, pikantny, waniliowo-beczkowy.
BenRiach Heart Of Speyside to whisky młoda, pokazująca serce Spyside. Ciemnozielona – etykieta została podzielona na dwie części. W górnej weższej znajdziemy nazwę edycji. Główna etykieta prezentuje miedziany szkic fragmentu destylarni oraz leżakujących beczek wraz z wyraźną nazwą destylarni i charakterystyczną pisownią BenRiach. Przezroczyste szkło świetnie ukazuje naturalny, słomkowy kolor whisky, świetnie kontrastujący z kolorem etykiety. Całość zapakowana jest w tubę utrzymaną w podobnej kolorystyce.
BenRiach Heart of Speyside to trunek nieposiadający deklaracji wieku, naszym zdaniem zdecydowanie młodszy aniżeli 10 lat. Pomimo tego to ciekawa whisky świetnie pokazująca charakter zarówno regionu, jak i samej destylarni – podczas degustacji (do której gorąco zachęcamy!) pierwsze skrzypce grają charakterystyczne dla gorzelni Benriach nuty owocowo-beczkowe przywołujące na myśl ciepłą szarlotkę podkręcone charakterem młodego destylatu. To wspaniały wstęp do świata szkockiej whisky słodowej. Polecamy!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 85.5 |