Connemara Orignal to wyjątkowy irlandzki single malt i obecnie jedna z niewielu whiskey torfowych produkowanych w Irlandii. Odkąd został wydany pod koniec lat 90-tych, oferuje niezwykle przyjemny słodki smak miodu i kremowe nuty owocowe, które idealnie rozważą dymne akcenty. Butelkowane z mocą 40% destylaty leżakowały około czterech lat w klasycznych, dębowych beczkach po bourbonie. Premiera trunku miała miejsce w 2012 roku.
Obecnie marka Connemara znajduje się w rękach przedsiębiorstwa Kilbeggan Distilling Co. Nazwa whiskey pochodzi od regionu kulturowego hrabstwa Galway, który z kolei bierze swoją nazwę od Conmacne Mara - dawnego plemienia, które osiedliło się w tym regionie wieki temu. Obecnie region ten ma silne powiązania z tradycyjną kulturą irlandzką. Dzięki podstawowej gamie produktów marki, na które składa się Connemara „Original”, „12 years old” i „Cask Strength” marka odniosła znaczny sukces od momentu wejścia na rynek w 1999 roku.
Whiskey jest produkowana w destylarni Cooley w hrabstwie Louth. W 1987 roku John Teeling zakupił gorzelnię na półwyspie Cooley i przerobił ją na destylarnię whisky. Z czasem przedsiębiorca zdobył prawa do produkcji „uśpionych” pozycji, takich jak Kilbeggan czy Tyrconnel. W 2012 roku Beam Inc. wykupiła biznes za imponującą kwotę 95 milionów dolarów.
Destylarnia Cooley prowadzi dwie linie produkcyjne. Jedna skupia się na wytwórstwie single maltów, druga natomiast na blendach, używanych później w mieszankach. Gorzelnia ma imponującą zdolność produkcyjną single malt whisky w wysokości około 650 000 litrów rocznie i ponad 2,5 milionów litrów whisky zbożowej. Cooley czerpie wodę z rzeki Sliabh, wypływającej z pobliskich gór. Connemara Orignal stanowi połączenie whisky z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego. Taki typ alkohol, zapewniający mu charakterystyczną pikantność, występuje tylko w Irlandii i znany jest jako „pure pot still”. Słody wykorzystywane w produkcji są suszone torfem. Taka praktyka jest niezwykła dla produktów irlandzkich. Zapewnia whiskey nut wędzonki, palonego drewna i soli morskiej.
Irlandzka whiskey Connemara Orignal powstaje dzięki dwukrotnej destylacji, która bardziej kojarzona jest ze szkockim, niż irlandzkim sposobem produkcji. Następnie whiskey Connemara Orignal spędza cztery lata w tradycyjnych, dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Po tym czasie jej smaki i aromaty są kontrolowane przez specjalistów, a whiskey skierowana zostaje do butelkowania.
Connemara Orignal nie jest klasycznym trunkiem z Irlandii. Whisky nabiera na wyjątkowości za sprawą torfowych nut smakowych i aromatycznych, doskonale zbalansowanych z akordami miodowej słodyczy.
Barwa: złota;
Aromat: wędzonka, torf, wrzosowiska, świeże nuty kwiatowe, miodowa słodycz, drewno;
Smak: wyrazisty, gładki, torfowy, miód i jęczmienna słodycz;
Finisz: długi i ostry, miodowy, dymny;
Co powiesz na wariację na temat Irish Coffee? Klasyczną bazą kawy po irlandzku jest irish whiskey pozbawiona nut torfu, jednak zapewniamy, że są one w stanie wzbogacić wspaniały smak tej wyjątkowej mikstury. Będzie potrzebny shot espresso, brązowy cukier, irlandzka whiskey i bita śmietana. Uwielbiany przez cały świat drink na ciepło nie ma sobie równych, kiedy tworzymy go z torfowej whiskey. Spróbuj! Chyba, że wolisz bardziej tradycyjną degustację – wtedy racz się Connemara Orignal bez dodatków lub z paroma kroplami wody.
Connemara to obła, niewysoka butelka z nazwą wykorzystującą charakterystyczną, dość celtycką czcionkę. Nazwa trunku została również wyżłobiona w górnej części ciemno-zielonej butli. Poniżej widoczny jest emblemat producenta, czyli złota grafika prezentująca komin destylarni i młyn. Zielone i złote elementy świetnie komponują się z barwą szkła. Trunek sprzedawany jest zapakowany w zieloną tubę, ozdobioną widokiem na irlandzkie góry i wody.
Ta wyjątkowa pozycja w świecie whisky zdobyła wiele nagród. Connemara otrzymał złoty medal w International Wine & Spirit Competition w 2013 i 2019 roku, złoty medal w konkursie The Irish Whisky Masters w 2014 roku, złoty medal w World Whiskies Awards w 2014 roku oraz zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition w 2014 roku. Connemara Original to pozycja dla ciekawskich i tych, którzy lubią nietypowe rozwiązania. Trofowa whiskey z Irlandii? Daj się porwać ognistym nutom irlandzkiego torfu!
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CONNEMARA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |