Irlandzki single malt z destylarni Cooley to wielokrotnie nagradzany wypust prezentujący balans nut torfu z orzeźwiającymi elementami cytrusów i rabarbaru. Wypust stanowi perfekcyjne połączenie przeciwległych biegunów. Butelkowany z mocą 40% zachwyci wyrazistością smaków i aromatów.
Marka Coonemara produkuje swoje trunki w destylarni Cooley, położonej w hrabstwie Louth w Irlandii. Gorzelnia słynie przede wszystkim z whisky Kilbeggan i Tyrconnel. John Telling w 1987 roku zakupił zakład i przerobił go na gorzelnię whisky. Linia Coonemara miała swoją premierę w 1999 roku i od tego czasu grono jej fanów powiększa się nieustannie. W 2012 roku Beam Inc. wykupiła biznes za ogromną kwotę 95 milionów dolarów.
Nazwa „Connemara” nawiązuje do dawnego plemienia Conmacne Mara, mieszkającego niegdyś na terenach hrabstwa Galway. Obecnie rejony te podtrzymują ochoczo pamięć o tradycji i kulturze irlandzkiej.
Cooley Distillery za swoimi murami produkuje zarówno single malt whisky, jak i blendy. W ciągu roku zakład jest w stanie wyprodukować imponującą ilość 650 000 litrów whisky słodowej oraz ponad 2,5 miliona destylatów zbożowych. Przy wielu etapach produkcji destylarnia wykorzystuje wodę z rzeki Sliabh, która wypływa w pobliskich wzgórz. Ziarno jęczmienia, po namoczeniu, suszone jest torfem. Jest to dość nietypowe dla irlandzkiej whiskey. Dymne nuty palonego ogniska i wędzonki bardziej kojarzone są z whisky szkocką. Connemara udowadnia, że może równać się z sąsiadami.
Nie tylko torfowe nuty zbliżają 12-latka do szkockich whisky, a również fakt, że trunek destylowany jest dwukrotnie. Z reguły irlandzkie destylaty podlegają potrójnej destylacji. Connemara wychodzi poza schemat i ryzykuje, dzięki czemu zachowuje pełna głębie smaków i aromatów. Przed destylacją dochodzi do fermentacji, podczas której żywe drożdże wytwarzają z cukrów alkohol. Przygotowany destylat trafia do dębowych beczkach, w których spędza 12 lat. W tym czasie whisky nabiera przyprawowych smaków, waniliowych aromatów, a jej dymne nuty stają się jeszcze bardziej wyraziste.
12-letnia irlandzka whiskey łączy delikatne nuty dymu oraz palonego ogniska z orzeźwiającym zielonym jabłkiem, nutami cytrusów oraz śladami przypraw i wanilii.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: mocno cytrynowy, niezwykle świeży, lekki, delikatny torf, jabłko z gruszką, kremowy;
Smak: słodki, torfowy, rabarbar, śmietana, lekko słodowy, roztopione masło na toście;
Finisz: dymny, palone drewno, wanilia i ślady przypraw;
Jeżeli masz ochotę doświadczyć prawdziwie torfowej fali, która zaleje Twoje podniebienie, dodaj do whisky odrobinę wody. Wlej whisky do szklanicy o grubym dnie lub specjalnego kieliszka do whisky i połącz z trzema kroplami krystalicznie czystej wody, która sprawi, że nuty palonego ogniska, wędzony i solanki morskiej wyjdą na pierwszy plan. Bardziej czułe podniebienie dostrzeże, w jak wspaniały i czuły sposób akordy torfowe zostają zrównoważone przez elementy owocowe i waniliowe.
Cała linia Connemara została zaklęta w obłej, niewysokiej butelce o krótkiej szyjce. Forma szkła przypomina w kształcie beczkę whisky. Zielona barwa butelki komponuje się z białymi napisami i niewielką poziomą etykietą, umieszczoną u dołu. Złote, finezyjne elementy nieprzesadnie zdobią butelkę 12-letniego single malta. W dolnej części dostrzec można graficzny emblemat firmy Kilbeggan Co. Distilling, zarządzającej marką. Przedstawia on młyn, w którym mielone jest ziarno jęczmienia. Trunek umieszczony został w czarnej tubie, ozdobionej prostym rysunkiem irlandzkich gór i białym ornamentem w górnej części.
Connemara 12 Years Old Peated to wyjątkowa propozycja dla fanów torfowych single maltów. Większość z nich do tej pory zwykle raczyła się szkockimi destylatami pełnych dymnych akcentów. Nic dziwnego – to głównie ten kraj kojarzony jest z tego typu alkoholem. Jednak Irlandia nie pozostała w tyle i zaprezentowała swój niezwykły wypust, który w szybkim czasie zdobył świetne oceny od krytyków oraz został wielokrotnie nagrodzony. Trunek zdobył dwa złote medale: w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2013 roku oraz w The Irish Whisky Masters w 2014 roku. Single malt z Cooley Distillery udowadnia, że irlandzkie gorzelnictwo ma się dobrze i stanowi niemałe zagrożenie dla szkockiego przemysłu.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CONNEMARA |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |