Dlaczego warto kupić whisky Glen Breton Rare 10 years old?
- Gorzelnia Glenora mieści się na wyspie Cape Breton, gdzie warunki klimatyczne zbliżone są do szkockich
- Gładka, sporo słodyczy, klonu, miodu, a także orzechów, wiśni, pomarańczy, jabłek i lekko pikantnych przypraw
- Leżakowana przez 10 lat w beczkach po Burbonie
- Butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 43% ABV
- Złoty medal na International Review of Spirits w Chicago w 2011 roku
10-letni Glen Breton Rare to kanadyjski single malt, który leżakuje przez dekadę w beczkach z amerykańskiego dębu. Destylarnia Glenora, w której produkowany jest Glen Breton, znajduje się w pięknym Cape Breton w Nowej Szkocji w Kanadzie – to jedyna destylarnia w Ameryce Północnej. Ta wyjątkowa whisky funduje wyczuwalne w nosie aromaty czekolady, miodu, wanilii i owoców z nutą tytoniu. Zachęca nie tylko gładką, bursztynową barwą, ale również butelką o ciekawej formie z czerwonym liściem na etykiecie.
Glenora to destylarnia zlokalizowana w Glenville w Nowej Szkocji w Kanadzie. Ta destylarnia jest jedyną w Kanadzie, która produkuje whisky single malt w szkockim stylu. Wszystkie inne gorzelnie w Ameryce Północnej skupiają się na produkcji whisky blended, dlatego Glenora jest tak wyjątkowa. Historia gorzelni zaczyna się na początku XIX wieku, kiedy szkoccy imigranci przybyli na wyspę Cape Breton na północnym krańcu Nowej Szkocji. Cape Breton jest jednym z niewielu miejsc na Ziemi, w których kwitnie kultura i język gaelicki. Pod koniec lat 80-tych założyciel destylarni Glenora, Bruce Jardine, rozpoczął plan budowy destylarni. Zdeterminowany, aby „zrobić to dobrze”, skorzystał z ekspertyzy Bowmore Distillers w Szkocji - pomogli mu szkoleniach produkcyjnych i pozyskiwaniu autentycznych szkockich, miedzianych alembików i kadzi zaciernej dla gorzelni. Po wybudowaniu destylarni w 1990 roku początkowa produkcja przyniosła 20 beczek. W 1994 roku Glenora i jej dojrzewająca whisky została przejęta przez jej obecnych właścicieli, którzy podobnie jak Bruce mają szkockie pochodzenie.
Jak w przypadku wszystkich wielkich szkockich, woda jest niezbędnym składnikiem w procesie produkcji. Woda wykorzystywana w destylarni Glenora pochodzi z potoku MacLellan, najczystszego źródła wody w Cape Breton. Strumień wypływa z Wyżyny Mabou, przepływa przez tereny gorzelni Glenora i można go znaleźć w każdej produkowanej przez nich whisky. Jęczmień używany w Glenorze jest wysyłany do Kanady ze Szkocji po uprzednim słodowaniu. Oczywiście w Kanadzie istniały już różne rodzaje whisky, ale do momentu powstania destylarni Glenora żadna gorzelnia nie produkowała na szkocki sposób i nie używała wyłącznie słodu. Glenora i Bowmore od samego początku łączyła silna więź, a współpraca w pierwszych latach pomogła nowej kanadyjskiej destylarni uczyć się i rozwijać.
10-letni Glen Breton dzięki dojrzewaniu w dębowych beczkach, nabrał kremowo-słodkiego charakteru. Przygotujcie się na fale miodu, czekolady, cytrusów i suchej trawy.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: mleczna czekolada, cytrusy, miód i orzechy laskowe;
Smak: jeszcze więcej czekolady i orzechów, klon, wiśnie i imbir;
Finisz: jabłka, brzoskwinie i klon;
Istnieje parę podstawowych zasad dotyczących degustacji single malt whisky. Whisky słodowa najlepiej smakuje bez dodatków degustowana ze specjalistycznego kieliszka o odpowiedniej formie. Istotne jest, aby szkło miało obszerny brzuch i wąski wylot – tak, aby aromaty płynęły wprost do nosa. Dobrym pomysłem będzie dodanie wody, dosłownie dwóch kropli. Taki zabieg sprawi, że ukryte wcześniej niuanse aromatyczne staną się jeszcze bardziej wyczuwalne.
Co jest najbardziej rozpoznawalnym symbolem Kanady? Oczywiście klonowy liść! Nie mogło więc zabraknąć go na etykiecie Glen Breton Rare. Na czarnej etykiecie o białych napisach umieszczono poza tym informacje o wieku i mocy whisky oraz o objętości butelki. 10-latek czeka na Was w czarnym, prostokątnym pudełku.
10-latek to podstawowa ekspresja z całej gamy Glen Breton Rare. Flagowy single malt zachęca do dalszej przygody z whisky kanadyjskiej marki. Złocisty alkohol może pochwalić się złotym medalem na International Review of Spirits w Chicago w 2011 roku. Idealna opcja na pierwszy raz z kanadyjską whisky. Z pewnością będziecie chcieli spróbować innych wydań.
Kraj | Kanada |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN BRETON |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 89.5 |