Kolejna odsłona wypustu szkockiej destylarni Macduff, położonej w najbardziej zróżnicowanym regionie whisky, czyli w Highlands. 12-letni single malt w pękatej butelce prezentuje wyrazisty i słodki charakter, podbity przyjemnymi akcentami słodyczy i cytrusów. Destylowany dwukrotnie trunek został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, a wcześniej spędził 12 lat w dębowych beczkach. Do 2015 roku pozycje gorzelni Macduff wychodziły pod nazwą Glen Deveron. Obecna nazwa, podobnie jak wcześniejsza, inspirowana jest rzeką płynącą niedaleko zakładu. Destylarnia działa od 1962 roku, a od lat 90. należy do firmy Bacardi.
Największy region Szkocji, czyli Highlands, rozciągający się od północno-zachodniej części Glasgow po wyspy północne, charakteryzuje się wysokimi szczytami, łagodnymi dolinami, jeziorami i nadmorską scenerią. Duża liczba gorzelni produkuje tutaj różne style trunków, a to co je wszystkie łączy to pikantne i intensywne nuty. S maki whisky z Highlands to kwestia tradycji. Gorzelnie w innych częściach Szkocji, zwłaszcza w regionie Lowlands, miały dostęp do dużej ilości jęczmienia, dlatego pracowano tam na dużych, wysokich alembikach, które mogły produkować duże ilości spirytusu. Ale na wyżynach jęczmień był rzadkością, więc gorzelnie nie potrzebowały aż tak pojemnych destylatorów. Mniejsze alembiki pozwalają na przedostanie się do szyjki destylatora alkoholi cięższych i oleistych. Dzięki temu uzyskana whisky jest bogatsza i wyraźniej aromatyzowana. Trunki z północnych terenów regionu (czyli na przykład te z destylarni Macduff) są pełne, bogate i zbożowo-słodkie, podczas gdy te z południa są zwykle nieco jaśniejsze w brawie, bardziej wytrawne i owocowe. Słody z zachodu Highlands niektórym mogą kojarzyć się z torfową whisky z Islay. Zróżnicowana grupa, prawda?
Single malt, czyli whisky słodowa, powstaje na bazie jęczmienia. Pierwsze etapu produkcji trunku obejmują namoczenie ziarna, wysuszenie go, zmielenie oraz zatarcie na zacier. Później dochodzi do procesu fermentacji oraz destylacji w miedzianych alembikach. Po zakończeniu destylacji dębowe beczki są napełniane cieczą i umieszczane w magazynach. Za ciężkimi drzwiami whisky dojrzewa bardzo powoli, by stać się prawdziwą szkocką. Aby zapewnić pomyślny proces dojrzewania, ściśle monitoruje się poziom wilgotności i temperaturę w pomieszczeniu. Beczki dębowe mają określoną porowatość. Pozwalają wyparować zbędnym procentom alkoholu, co jest naturalnym zjawiskiem niezbędnym do osiągnięcia dojrzałości. Ta zdolność przepuszczania powietrza sprawia, że whisky dojrzewające nad morzem mają naturalnie słony smak. Drewno beczek odpowiada również za barwę trunku, a także nadaje mu słodkich, waniliowych akcentów. Single malt od Macduff leżakuje w beczkach przez 12 lat, aż w końcu zostaje zabutelkowany z mocą 40%.
12-letni single malt to wyważony mix słodyczy, kwiatów i owoców. Oferuje przyjemny finisz podbity akcentami skoszonej trawy.
Barwa: złoto z relaksami;
Aromat: słodowy, miód i kwiaty, cytrusy, jabłko zielone i marcepan;
Smak: kwiatowo-owocowy, karmelowe ciasto, morska solanka i maślany tost;
Finisz: przyjemny, wyraziście trawiasty, dość długi;
Sposób degustacji single malt whisky budzi niemałe emocje. Stara szkoła rekomenduje testowanie słodowego trunku bez dodatków, w szklance typu tumbler lub specjalnym kieliszku. Klasycy akceptują również dodanie paru kropli wody do szklanki, aby poszerzyć wachlarz smakowy i aromatyczny. Współczesna miksologia jednak śmiało wykorzystuje single malty w alkoholowych koktajlach. Jeżeli stać Cię na odwagę i nie boisz się narazić strażnikom tradycji – pij whisky The Deveron w Whisk Sour lub Old Fashioned.
Butelka 12-letniego singla matla marki The Deveron prezentuje się ciekawie – zarówno ze względu na formę szkła, budzącą skojarzenie z retro butelką piwa, jak i przyciągający uwagę design etykiety. Umieszczona na froncie etykieta w kształcie rombu ma czarne i niebieskie napisy. W górnej jej części widnieje wizerunek destylarni, stojącej w otoczeniu wody i mostu. Delikatnie profilowana i obła, niedługa szyjka, została zakończona granatowym korkiem, pasującym barwą do reszty. Single malt sprzedawany jest w wysokiej, smukłej tubie na której dojrzymy stojące na brzegu morza dwie, niewielkie łodzie.
Wielowymiarowa i pełna nieoczywistych połączeń 12-letnia whisky od szkockiej destylarni to idealna pozycja dla fanów wyrazistego charakteru słodu. Idealna propozycja na wiele okazji, która świetnie reprezentuje region Highlands. Ceniona marka kolejny raz udowodniła, że zna się na rzeczy! Nie zlewaj – daj porwać się fuzji owocowych, miodowych i kwiecistych smaków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN DEVERON |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |