10-letni single malt ze szkockiej destylarni Macduff emanuje świeżością trawy, zbożowymi nutami i akcentami brązowego cukru. Od 2015 roku wypusty gorzelni zmieniły nazwę z Glen Deveron na The Deveron. Słodowa whisky nazwana na część rzeki przepływającej w pobliżu destylarni to zaraz obok 12 i 18-latka najpopularniejsza pozycja w serii. Zainteresowanie produktami zakładu Macduff rośnie, a popyt na single malta, leżakującego dekadę w dębowych beczkach można rozpatrywać w ponad 300 tysiącach sprzedawanych butelek rocznie. Ziemista whisky, gdzie słodycz śmietanki spotyka się z wytrawnością korzennych akcentów to propozycja dla wielbicieli nietuzinkowych smaków i aromatów.
Destylarnia Macduff powstała w 1962 roku w jednym z pięciu oficjalnych regionów whisky w Szkocji – w Highlands. Założyciele marki postanowili wypuszczać butelki z zakładu pod nazwą Glen Deveron, która z czasem została zmieniona na The Deveron. W 1972 roku destylarnia została przejęta przez firmę William Lawson Distillers Ltd., a w 1992 roku trafiła w ręce Bacardi.
Whisky jest destylowana w Szkocji od setek lat. Istnieją pewne dowody na to, że sztukę destylacji mogli przywieźć do kraju chrześcijańscy misjonarze, ale nigdy nie zostało udowodnione, że rolnicy z regionu Highlands sami nie odkryli, jak destylować spirytus z nadwyżek jęczmienia. Największy region whisky w Szkocji szczyci się oszałamiającą gamą stylów, od bogatych i teksturowanych po pachnące i kwiatowe. Różnorodność smaków i aromatów z pewnością inspirowana jest zmieniającym się krajobrazem na przestrzeni kilku kilometrów – od wybrzeża, po wrzosowiska, aż po góry.
Od ponad 500 lat jęczmień i woda są podstawowymi składnikami szkockiej whisky single malt. Oprócz surowego piękna szkockie wyżyny charakteryzują się rozległymi polami złotego jęczmienia, zwłaszcza w okresie żniw. Szkocja znana jest również z wyjątkowej wody pozbawionej wapienia, co czyni ją niezwykle miękką. Woda deszczowa przepływa przez porośnięte wrzosowiskami zbocza i przez torfowe łąki, nabierając tym samym niepowtarzalnego smaku, który później uzupełnia kwintesencję trunków. Podczas produkcji whisky, zebrany jęczmień jest suszony i grubo mielony. Cukier jest ekstrahowany przez dodanie gorącej wody, a powstałą ciecz pozostawia się do fermentacji. Płyn o mocy około 8% jest następnie dwukrotnie destylowane w miedzianych alembikach o kształcie cebuli i długich szyjkach. Następnie spirytus dojrzewa w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Wypust destylarni Macduff spędza w beczkach dekadę, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 40%.
10-latek z Macduff jest jednocześnie spokojną oazą orzeźwiających akcentów świeżo skoszonej trawy i otulających akordów miodu.
Barwa: złoto;
Aromat: trawiasty, słodowy, elementy marcepanu i cytrusów;
Smak: dość wytrawny, zielone jabłko, miód i tost z masłem;
Finisz: długi i przyjemny, owocowo-słodowy;
Dostępny smakowo i cenowo single malt śmiało może posłużyć jako baza do koktajli alkoholowych dla tych, którzy do tej pory nie mogli zdecydować się na wykorzystanie whisky słodowej w drinku. Przyjemny 10-letni wypust pokaże się z najlepszej strony, jeśli damy mu okazję zaistnieć w takich klasykach jak Whisky Sour czy Mint Julep. Aby raczyć się single maltem w podstawowy sposób, chwyć za szklankę typu tumbler i delektuj się złotym alkoholem bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Krystaliczna woda mineralna wysunie na wierzch trawiaste akcenty i sprawi, że elementy cytrusów staną się jeszcze bardziej wyraziste.
Zielona butelka 10-letniego singla malta jest delikatnie obła w górnej części i ma pękatą szyjkę, zakończoną czarną zakrętką. Beżowa etykieta o kształcie rombu zyskała klasyczny design i retro czcionkę. Na etykiecie znajdziemy najważniejsze informacje dotyczące produktu, jak jego wiek, typ i moc, a także miejsce, w którym został wydestylowany. W górnej jej części spostrzegawcze oko dostrzeże graficzny wizerunek destylarni otoczonej przez wodę i most. Single malt sprzedawany jest w tubie z rysunkiem morza, na którego brzegu stoją dwie łodzie.
Orzeźwiająca, przyjemna dla podniebienia, delikatnie słodka single malt whisky prosto z destylarni Macduff w regionie Highlands to propozycja dosłownie dla każdego – amatora, smakosza i wyspecjalizowanego degustatora. Przystępna cenowo i smakowo szkocka whisky słodowa może być degustowana zarówno bez dodatków, jak i w formie drinka, co czyni ją idealną opcją na wiele okazji. Świetna reprezentacja swojego regionu, którą z powodzeniem można cieszyć się na imprezie lub podczas spokojego wieczoru z książką.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Macduff Distillery |
Marka | GLEN DEVERON |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |