Złocista 16-letnia single malt whisky to produkt destylarni Macduff, położonej w jednym z pięciu regionów produkcji whisky, regionie Highlands. Butelkowany z najniższą dopuszczalną przez oficjalne regulacje mocą 40% alkoholu, słodowy wypust oferuje szeroką gamę owocowych smaków i aromatów, wśród których dominują akcenty zielonych jabłek prosto z sadu. Destylat przez 16 lat leżakował w dębowych beczkach, których drewno wpłynęło na kremowy charakter trunku.
W 2015 roku kolekcja trunków destylarni Macduff zmieniała nazwę z Glen Deveron na The Deveron. Oznacza to, że wszystkie młodsze wydania znajdziemy pod inną nazwą, związaną z rzeką płynącą w pobliżu gorzelni. Marka w swojej ofercie posiada również wydane 10-letnie oraz single malty w wieku 12 i 18 lat. Szkocka destylarnia pracuje na pełnych obrotach od 1962 roku, a w 1992 roku trafiła w ręce Bacardi.
Highlands jest zdecydowanie największym ze szkockich regionów whisky. Zasadniczo obejmuje większość kontynentalnej części Szkocji, z wyjątkiem nizin. Do jego granic wlicza się region Speyside, który został zaklasyfikowany jako oddzielny region ze względu na dużą ilość gorzelni na tym obszarze. Nie jest prosto konkretnie określić charakter whisky z Highlands. Ze względu na rozległe tereny tego regionu, trudno jest zidentyfikować pewne wspólne cechy whisky, dlatego Highlans jest zwykle podzielony na podregiony: zachodni, wschodni, środkowy (lub południowy) i północne wyżyny. Największy z podregionów, północne Highlands, mieści na swoich terenach największy proces wszystkich gorzelni z regionu. Whisky z północy wydają się być pełne i złożone, lekko wytrawne, słodowe, ze słodszymi nutami owoców, wrzosu i przypraw. Słody ze wschodu charakteryzują się wytrawnością, ziemistością i owocowymi akordami, a niektóre z nich można łatwo pomylić z whisky Speyside ze względu na słodycz. Destylarnia Macduff leży gdzieś pomiędzy północną, a wschodnią częścią regionu Highlands. Single malty w niej destylowane oferuję gamę smaków i aromatów, które można śmiało przypisać obydwu kierunkom. Katalog marki stanowi idealnie połączenie cech whisky z północy i wschodu górskiego regionu.
Zanim 16-letni Glen Deveron trafi do butelki, a następnie na półki sklepowe, musi przejść przez długą i skomplikowaną drogę produkcji. Do wytworzenia single malt whisky niezbędne jest złociste ziarno jęczmienia, który po zebraniu zostaje namoczony, wysuszony, zmielony i zatarty w kadzi zaciernej. Tak powstały zacier słodowy bierze udział w procesie fermentacji, podczas której zaczyna wytwarzać się alkohol. Później dochodzi do podwójnej destylacji w miedzianych alembikach, których bulwiasta budowa i długie szyjki pomagają oczyścić ciecz z zanieczyszczeń. W końcu whisky trafia do dębowych beczek, w których spędza 16 lat. W tym czasie drewno dębu zapewnia whisky kremowego charakteru i waniliowych nut.
Glen Deveron prezentuje orzeźwiające akcenty zielonego jabłka, które w połączeniu z finezyjnymi akordami słodu otulają przyjemnie podniebienie.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: owoce z sadu, nuty złotego jęczmienia, zielone jabłko;
Smak: szarlotka, subtelne toffi, słód;
Finisz: dębowe drewno, trawa, sherry, torfowe akcenty;
Przyjemnie orzeźwiające owocowe słody od Macduff Distillery to idealne pozycje na cieplejszy wieczór. Single malta warto degustować bez dodatków w specjalistycznym kieliszku lub w niskiej szklance o nazwie tumbler. Dodanie do whisky paru kropli wody sprawi, że ukryte głębiej pod złotą szatą akcenty subtelnego toffi wyłonią się na wierzch i będą łatwiej wyczuwalne.
Butelka 16-letniej single malt whisky marki Glen Deveron przyjęła dość prosty kształt, z lekkimi profilowaniami i delikatnymi obłościami u góry. Szyjka ma średnią długość i minimalnie pękatą formą. Została zakończona czarną zakrętką, ozdobioną złotymi pasami i napisami. Poniżej, w centrum butelki na jej froncie, umieszczono biało-czarną etykietę. Finezyjna, złota czcionka informuje o zawartości szkła. Owocowy single malt sprzedawany jest w prostokątnym, czarnym pudełku o podobnym designie co etykieta.
Glen Deveron 16 Years Old to pozycja dla fanów owocowego charakteru górskiego regionu Speyside. Trunek swoimi orzeźwiającymi smakami zabiera degustatora prosto do sadu pełnego jabłoni lub do kuchni, w której pieczony jest właśnie przepyszny jabłecznik. Idealna opcja na cieplejszy wiosenny lub letni wieczór, który możemy spędzić zarówno w samotności ze szklankę złocistej whisky w ręku lub w gronie przyjaciół, dyskutując o obfitości walorów sensorycznych zaklętych w trunku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN DEVERON |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |