18-letni single malt Glen Grant dołączył do katalogu szkockiej marki w 2016 roku. Butelkowana z mocą 43% whisky to kolejna interesująca pozycja destylarni z regionu Speyside. Złocisty trunek oferuje wspaniałe nuty wanilii, karmelu i prażonych orzechów. Wyczuwalne są również akcenty przypraw i rodzynek. Brak filtracji na zimno pozwala zachować single maltowi pełną paletę smaków i aromatów, za które odpowiada opracowany sposób maturacji w dębowych beczkach.
Destylarnia Glen Grant produkuje whisky od 1840 roku. Obecnie należy do Campari Group, która przejęła ja od firmy Chivas Brothers. Dekady temu założyciele gorzelni docenili walory naturalne szkockich terenów i postanowili wykorzystać dostęp do krystalicznej wody rzeki Spey oraz złocistego jęczmienia porastającego pola regionu Speyside. Co ciekawe, słody Glen Grant biją obecnie rekordu popularność nie w Szkocji, a we Włoszech! W asortymencie gorzelni, zaraz obok 18-latka, znajdziemy słody w wieku 10, 12 i 16 lat. Każdy z nich jest zróżnicowany i wyjątkowy. Destylaty gorzelni są również wykorzystywane w szkockich mieszankach. Za butelkowanie whisky odpowiada niezależna firma Gordon & McPhail.
Destylarnia ze Speyside w ciągu jednego roku jest w stanie wyprodukować około 6 milionów litrów whisky – część z niej butelkowana jest jako niezależne pozycje, a część trafia do blended whisky innych dystrybutorów. Gorzelnia czerpie czystą wodę z pobliskiej studni Caperdonich. Woda do niezbędny surowiec podczas produkcji whisky, biorący udział w wielu etapach wytwórstwa, między innymi w namaczaniu ziarna jęczmienia, aby stymulować je do kiełkowania. Etap fermentacji odbywa się przy wykorzystaniu żywych drożdży, które są w stanie wyprodukować z cukrów alkohol. Później miejsce ma destylacja, jak przystało na Szkocję – podwójna. Dzięki długim szyjkom miedzianych alembików destylaty Glen Grant są lekkie i finezyjne. W końcu whisky trafia do dębowych beczek, w których dojrzewa przez 18 lat. W tym czasie czerpie z beczek wszystko to, co najlepsze: waniliowe nuty, karmelowe akcenty i orzechowe smaki. Finalnie single malt zostaje zabutelkowany z mocą 43% i trafia na półki sklepowe.
18-latek to kwintesencja słodyczy i przyjemności. Wśród palety smakowej i aromatycznej znajdziemy delikatne akcenty orzechów, przypraw i wanilii.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: bogaty i kwiatowy, obecne nuty dębu i orzechów, przyprawy;
Smak: słód jęczmienny, karmel, rodzynki i wanilia;
Finisz: długi, słodki, nuty orzechowe, wyraziste przyprawy;
Przyjemny, finezyjny słód ze Speyside pełnię smaków i aromatów ukażę po dodaniu do szklanki odrobiny wody – dosłownie dwóch lub trzech kropli. Krystalicznie czyta, pozbawiona gazu woda sprawi, że na wierzch wyjdą ukryte wcześniej akcenty przypraw i ciepłego dębu. Zaskakujące, z jaką łatwością można manipulować walorami sensorycznymi!
Smukła, zgrabna butelka z bezbarwnego szkła, zakończona granatową zakrętką, posiada dwa pionowe tłoczenia na tafli. Zabawa formą sprawiła, że butelka wydaje się jeszcze bardziej zgrabna. Granatowa etykieta o kształcie kwadratu na froncie otoczona została złotą ramą. Na etykiecie znajdziemy informacje o wieku, poniżej zaś – na mniejszej, złotej etykiecie – podpis mistrza gorzelni odpowiadającego za wyjątkową recepturę. Na samej górze możemy dostrzec emblemat marki. Single malt sprzedawany jest w granatowo-złotym, prostokątnym pudełku.
Rzadki single malt od Glen Grant zdobył srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2017 roku. Od premiery pozycji w 2016 roku nie trzeba było długo czekać, zanim ktoś doceni wyjątkowość tej 18-letniej whisky słodowej ze szkockiej destylarni. Trunek dedykowany jest szczególnie wielbicielom słodkim i przyjemnych smaków, wśród których na próżno szukać dymnych i surowych akcentów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN GRANT |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 97 |