Wyjątkowo bursztynowa whisky High West Double Rye to połączenie dwóch żytnich zacierów – dwuletniego oraz szesnastolatka. Zadziorne smaki tego młodszego świetnie łączą się z bogactwem smaków starszego. Pozycja prosto ze stanu Utah w USA zabutelkowana została z mocą 46% alkoholu w zwracającej uwagę butelce z ciekawą etykietą.
Ta wspaniała żytnia whisky powstaje z destylarni High West z Utah, założonej przez Davida Perkinsa. David Perkins spędził pierwsze 14 lat swojej kariery w biotechnologii. W 2004 roku postanowił kontynuować swoją pasję do whisky i założył destylarnię, tworząc kilka innowacyjnych whisky, które zdobyły najwyższe oceny i wyróżnienia w branżowych konkursach na całym świecie. Pierwsza destylacja w gorzelni odbyła się w 2007 roku. High West Double Rye należy do podstawowej oferty destylarni. Przez lata formuła mieszanki składała się z 2-letniego żyta MGP i 16-letniego żyta Barton. Jednak od 2018 roku firma zaczęła zastępować 16-letnią whisky własnym destylatem, który dojrzewa do 7 lat. Chociaż firma nie podaje dokładnych proporcji mieszanki, w przeszłości stwierdzili, że część domowego żyta zawsze będzie stanowiła mniejszość, nigdy nie przekraczając 50%.
W Stanach Zjednoczonych przepisy dotyczące żytniej whiskey stanowią, że zacier musi zawierać co najmniej 51% żyta, aby można go było nazwać żytnią whisky. W czasach, w których mocne smaki wracają do mody, żyto przeżywa złoty wiek. Żyto to przede wszystkim bogata przyprawa, moc, struktura i wyraźnie gorzkawy finisz. Wielu jest wielbicieli tego rodzaju alkoholi – zazwyczaj wśród tych, którzy szukają mocnych wrażeń i solidnego kopa.
High West Double Rye oprócz klasycznej dla żytniej whiskey pikanterii, prezentuje przyjemne dla podniebienia fale niebiańskiej wanilii i kakao.
Barwa: rdzawa;
Aromat: zioła, cynamon, daktyle i kakao;
Smak: karmel, cynamon i koper włoski;
Finisz: pieprzny, nuty wanilii, lukrecji i miodu;
Whisky żytnia występuje w wielu recepturach koktajli, od ponadczasowych klasyków po nowoczesne kreacje, które oferują niezwykłe, złożone smaki. To uniwersalny styl whisky — charakterystyczna przyprawa żyta zawsze informuje o swojej obecności, bez względu na to, z czym ją mieszasz. Słyszeliście o Vieux Carre? Ta fascynująca mieszanka wywodzi się ze sceny koktajlowej Nowego Orleanu z lat 30. XX wieku, a napój jest prosty – żyto, koniak i słodki wermut. Nowy Orlean od dawna jest centrum koktajli whisky żytniej, a Sazerac to kolejna perełka. Ten bardzo stary przepis wykorzystuje żytnią whiskey, kostkę cukru i odrobinę likieru anyżowego.
Nie mogło być inaczej – whiskey z Utah oznacza nic innego, jak kowboja na etykiecie. A raczej jego sylwetkę na tle zachodzącego słońca. Rysunek mieści się w samym centrum beżowej etykiety, która poza tym wyróżnia się napisami o charakterystycznej czcionce. Litery mogą wielu z Was skojarzyć się z listami gończymi w formie plakatów rodem z Dzikiego Zachodu. Butelka jest wyjątkowo zgrabna, bardzo wąska i ma długą szyjkę, którą wieńczy drewniany korek.
Lubicie amerykańską whiskey, jednak zawsze czegoś Wam brakowało? Musicie sprawdzić, czy przypadkiem nie chodziło o mocnego kopa żytniego akcentu, który dodaje wyrazistej pikanterii i mocnego charakteru. High West Double Rye to pierwsza od dekad whiskey ze stanu Utah, która rozkochała w sobie cały świat. Może tym razem padanie na Ciebie?
Degustacja #34 – High West Double Rye Straight Rye Whiskey 46%
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | HIGH WEST |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |