High West Campfire to kolejna ciekawa propozycja od destylarni z Utah, czyli High West Distillery. Tym razem gorzelnia prezentuje produkt łączący w sobie amerykański bourbon, whiskey żytnią oraz whisky ze Szkocji. Mieszanka wybuchowa! Butelkowany z mocą 46% alkoholu miraż smaków i aromatów obfituje w akcenty słonego karmelu, pieprzu, tytoniu, dymu i drzewa sandałowego. Tylko spójrzcie na etykietę – ta whiskey świetnie będzie smakować degustowana w ciepły wieczór przy ogniu z ogniska.
High West Distillery to pierwsza od 1870 roku destylarnia w stanie Utah. Gorzelnia otwarta w 2007 roku w świetnym stylu przywróciła destylację do tego słonecznego i gorącego stanu USA. Destylarnia została założona przez Davida Perkinsa i jego żonę, Jane. David, były biochemik, został zainspirowany do otwarcia własnej destylarni po tym, jak podczas wycieczki do gorzelni Maker's Mark w Loretto w Kentucky poznał podobieństwa między procesem fermentacji i destylacji, a własną pracą w dziedzinie biochemii. Postanowił przenieść swoją specjalistyczną wiedzę chemiczną i lata doświadczenia na zupełnie nowy obszar...i udało mu się to! Dzisiaj w ofercie destylarni znajdziecie wiele nietypowych, zróżnicowanych pozycji, których na próżno szukać w asortymencie innych marek.
High West Campfire łączy w sobie trzy różne światy. Whisky żytnia to przede wszystkim wyrazistość i pikanteria. Whisky szkocka charakteryzuje się głębią i bogactwem aromatów. Bourbon to słodycz i kremowego fale. Połączenie tych wszystkich cech razem daje wyjątkową mieszankę. Tylko były chemik mógł wpaść na tak nietuzinkowy pomysł i sprawdzić, jak smakuje...wszytko naraz!
Oprócz dymnych smaków i akcentów tytoniu, w High West Campfire znajdziecie również przyjemne nuty słonego karmelu i soczystej skórki pomarańczowej.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: karmel, jaśmin, drzewo sandałowe;
Smak: tytoń i chleb, gałka muszkatołowa, pomarańcze i toffi;
Finisz: niezwykle długi, nuty wanilii, karmelu i popiołu z ogniska;
Dymne whisky dobrze smakują same w sobie. Tutaj nie potrzeba żadnych dodatków. Jeżeli jednak nabierzecie ochoty na wzmocnienie smaków i aromatów, dodajcie do dramu dwie krople wody lub kość dobrze zmrożonego lodu. High West Campfire może zaszokować torfowymi elementami, ale niedługo później na ratunek przybędą otulające nuty toffi i jaśminu.
Nazwa tej amerykańskiej whiskey - High West Campfire, nie powinna dziwić, biorąc pod uwagę, że głównym akcentem palety smakowej i aromatycznej jest dym. Nie powinien dziwić też rysunek przedstawiający kowboja, siedzącego przy ognisku pod gwieździstym niebem. Sama butelka jest smukła i została wykonana z bezbarwnego szkła. Długą szyjkę wieńczy drewniany korek.
Niezwykły i niespotykany nigdzie indziej mix różnych whiskey to propozycja dla wielbicieli niecodziennych rozwiązań. High West Campfire zachwyca oryginalnością. Tutaj spotyka się dymna, surowa strona z delikatnym światem przypraw i owoców. Świetna do degustacji w gronie znajomych – zwłaszcza podczas spotkania przy ognisku.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | HIGH WEST |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |