Butelkowana z mocą 46% alkoholu rdzawo-bursztynowa whiskey High West American Praire to mieszanka bourbonów o dość szerokim zakresie odmian i wieku. Podobno swoją nazwę zadźwięczą grupie American Praire Reserve, pracującej nad stworzeniem największego rezerwatu dzikiej przyrody w 48 dolnych stanach USA - 10% zysku po sprzedaży butelek American Praire jest przekazywanych na rzecz tej wyjątkowej fundacji. Lekka i zwiewna, delikatne, pełna karmelowych nut i fal koperku whiskey zachwyci niejednego smakosza bursztynowych płynów.
Destylarnia High West to pierwsza od 1870 roku gorzelnia whiskey w stanie Utah. Dave Perkins, założyciel firmy, z wykształcenia był chemikiem i wykorzystywał swoje umiejętności do mieszania bourbonów. Od początku istnienia przedsiębiorstwa wielu podziwiało coraz to bardziej innowacyjne ruchy marki, która postawiła sobie za cel zebranie szerokiej gamy whisky z gorzelni z całego kraju. Przyniosło to interesujące rezultaty w postaci zróżnicowanego i oryginalnego asortymentu.
To, co odróżnia bourbon od innych whisky, to sposób jego wytwarzania i dojrzewania. Wszystkie whisky to spirytus wytwarzany ze sfermentowanego ziarna, a następnie dojrzewający w dębowych beczkach. To rodzaj ziarna i rodzaj beczek decyduje o różnorodności whisky. Aby whisky została sklasyfikowana jako bourbon, musi być destylowana z mieszanki ziaren lub zacieru, czyli z co najmniej 51% kukurydzy. To właśnie kukurydza nadaje bourbonowi charakterystyczny słodki smak. Burbon musi leżakować w nowych, zwęglonych dębowych beczkach i nie może zawierać żadnych dodatków ani barwników. Beczki odpowiadają za niezwykłą kremowość, tak bardzo wyrazistą w High West American Praire. Bursztynowa whiskey łączy w sobie trzy różne bourbony: dwulatka z Indiany, sześciolatka oraz trzynastolatka z Four Roses.
Prawdziwie słodki i kremowy bourbon High West American Praire z sekundy na sekundę coraz bardziej otwiera się na podniebieniu, prezentując soczyste akcenty toffi o orzechów.
Barwa: rdzawy bursztyn;
Aromat: kremowy sok bananowy, dąb i wanilia;
Smak: łagodny, akcenty chleba kukurydzianego, toffi i orzechów;
Finisz: wyczuwalne jabłko, karmel oraz słodka wanilia;
Do tej mieszanki znakomitych, amerykańskich bourbonów niezbędna będzie niska szklanica, znana jako tumbler. Odpowiedni kształt szkła do degustacji wpływa na odczucia oraz potęguje walory smakowe i aromatyczne. Delektuj się barwą, aromatem, smakiem i finiszem. Whiskey świetnie smakuje bez dodatków, ale również na lodzie, jak i w towarzystwie dwóch kropli krystalicznej wody.
Nie tylko ciekawe smaki i aromaty, ale również zwracająca uwagę butelka – High West Ameircan Praire zaskakuje w wielu aspektach. W samym centrum etykiety znajdziecie obraz autorstwa Diane Whitehead przedstawiający antylopę widłorogą. Zdolna do biegania z prędkością do 55 mil na godzinę, antylopa widłoroga jest najszybszym ssakiem lądowym Ameryki Północnej i przeprowadza drugą najdłuższą migrację lądową na kontynencie, przekraczającą 500 mil. Co więcej, populacje widłorogów zmniejszyły się o 98% od XIX wieku z powodu zniszczenia siedlisk. Marka High West wspiera organizację American Prairie Reserve i pomaga chronić te niezwykłe zwierzęta.
Za tą whiskey stoi ciekawa historia – kupując butelkę High West American Praire wspierasz ratowanie dzikich zwierząt. Jeżeli to niewystarczająco Was zachęci, pamiętajcie o bogactwach słodkich i kremowych smaków oraz aromatów drzemiących w smukłej butelce o wyjątkowo długiej szyjce. Idealna propozycja dla wielbicieli ciekawych rozwiązań i niecodziennych połączeń.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | HIGH WEST |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |