Knockando 18 Slow Mature to szkocki single malt butelkowany z mocą 43%. Produkt dojrzewał w beczkach po amerykańskim bourbonie i po sherry przez 18 lat, po czym został zabutelkowany pierwszy raz w roku 2016. Złoty trunek prezentuje bogatą paletę smaków i aromatów pełną nut cytrusowych, akordów fig, cynamonu, goździków i miodu.
Gorzelnia Knockando mieści się w mieście o tej samej nazwie w Moray w Szkocji w rejonach Speyside. Nazwa trunku, jak i samej wioski, pochodzi od gaelickiego Cnoc Cheannachd, co oznacza „czarne wzgórze”. Destylarnia powstała dzięki pomysłowi Johna Tylera Thomsona w 1898 roku, a już w 1904 roku została wykupiona przez W&A Gilbey, londyńskiego producenta ginu. Obecnie należy do międzynarodowego przedsiębiorstwa Diageo. Co ciekawe, zakład Knockando był pierwszym w Szkocji, w którym zainstalowano elektryczne oświetlenie! Na początku XX wieku popyt na trunek wzrósł do tak wysokiego poziomu, że marka zdecydowała się rozbudować gorzelnię o domki dla pracowników gorzelni i celników. Destylaty Knockando stanowią kluczowy składnik mieszanki J&B.
Destylarnia Knockando każdego roku prezentuje nowe roczniki. Wachlarz produktów gorzelni obejmuje 12-latka, 15-latka, 18-latka, 21-latka i 25-latka. Destylaty Knockando to jedne z najlżejszych z całego Speyside. Poszczególne pozycje deklarują rocznik i wiek słodu na butelce. Chociaż single malt jest stosunkowo nieznany w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, jest niezwykle popularny we Francji i Hiszpanii, co czyni go piątym bestsellerem firmy Diageo.
Knockando stawia na jakość, nie na ilość. Zdolności produkcyjne destylarni nie są zbyt wysokie, jeśli porównamy je z ilością wytwarzanych destylatów w innych gorzelniach tego regionu Szkocji. Knockando wytwarza rocznie 1,3 litrów whisky. Zakład przy wielu etapach produkcji korzysta z wody ze źródła Cardnach. Bazą 18-latka, jak i innych single maltów, stanowi jęczmień. Jest to jedyne zboże używane do produkcji whisky tego typu. Słody używane w Knockando są bardzo lekko torfowe. Knockando uprawiało własny jęczmień i do 1968 roku, a dzisiaj destylarnia pozyskuje słody ze słodowni Diageo.
Gorzelnia do destylacji używa czterech miedzianych destylatorów, każdy o pojemności w granicach od 7 do 10 tysięcy litrów. Alembiki są przykładem tradycyjnych destylatorów Speyside – mają kuliste pokrywy oraz wysokie szyjki.
Destylaty leżakują w beczkach po sherry i w beczkach dębowych. Każdy typ beczki wpływa na smaki i aromaty zawarte w cieczy. Dąb zapewnia delikatność i waniliowe nuty. Beczki po sherry natomiast znacznie wpływają na obecność owocowych akordów i głęboką barwę trunku. Knockando ma bardzo surową politykę, aby nigdy nie dodawać barwników do alkoholu. Po 18 latach zawartość beczki jest gotowa na ostatni krok, czyli butelkowanie.
Niesamowicie świeży o wyczuwalnym wpływie jęczmienia single malt emanujący nutami czekoladowymi i pomarańczowymi, które świetnie współgrają. Dzięki akordom grejpfrutowym trunek Knockando 18 Slow Mature pozostaje niezwykle orzeźwiający.
Barwa: wyrazisty bursztyn;
Aromat: głęboki i bogaty, dojrzałe śliwki, gruszka, wanilia, mocny akcent miodu i rodzynek, orzech i czarna porzeczka;
Smak: truskawki, grejpfrut, soczysty jęczmień, nuty jasnego dębu, migdały;
Finisz: skóra, skórka pomarańczy, gorzka czekolada, herbatniki;
Masz ochotę na zanurzenie się w pełni w bogactwie smaku i aromatu ukrytym w 18-letnim szkockim single malcie z destylarni Knockando? Użyj niskiej szklanki z grubym dnem i racz się whisky bez dodatków. Trunek świetnie smakuje z serem pleśniowym, a dodatek wody w postaci paru kropel wydobywa więcej owocowych nut prosto na podniebienie. Możesz wykorzystać single malta jako bazę pod klasyczne koktajle, jak Mint Julep czy Old Fashioned.
Knockando 18 Slow Mature ma czarną, klasyczną, elegancką etykietę w stylu retro. Złote napisy informują o wieku destylatu, typie whisky, objętości szkła, a nawet o dacie butelkowania. Knockando każdego roku wypuszcza nowe wypusty danego single malta, również 18-letniego. Jak w przypadku każdej whisky dobrej jakości z wyżej półki, na etykiecie umieszczono podpis Master Distillera, odpowiadającego za produkcje danej whisky. Emblemat marki zawiera w sobie wiele symboli Szkocji, jak lew czy korona. Sama butelka trunku jest wysoka, obła, a jej szyjka żłobiona i dość długa. Trunek sprzedawany jest w czarnej tubie.
Gorzelnia Knockando prezentuje idealną opcję dla każdego smakosza i fana whisky w typie single malt. 18-latek ze szkockiej destylarni sprawdzi się podczas degustacji, jak i kolacji na której zaserwujemy sery. Trunek świetnie współgra z wytrawnymi potrawami. Elegancka butelka wzbudzi zainteresowanie gości, gdy dojrzą ją na naszej półce barowej. Prezentacja single malta jasno daje do zrozumienia, że mamy do czynienia z wysokiej jakości, dokładnie opracowaną recepturą. Knockando 18 Slow Mature dzięki długiemu czasu dojrzewania w dokładnie wyselekcjonowanych beczkach nabiera głębokich walorów smakowych i aromatycznych.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KNOCKANDO |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |