Dlaczego warto kupić Maker's Mark Jumper Kentucky Straight Bourbon Whiskey 45% 0,7L?
- Historia marki Maker’s Mark rozpoczyna się w październiku 1953 roku, kiedy to Bill Samuels Sr. kupuje gorzelnię Burk’s w Loretto (Kentucky)
- Debiutowała w 1958 roku
- Gładka, kremowa, dużo słodyczy, jasne owoce, wanilia, toffi, miód, orzechy laskowe, słodkie akcenty korzenne, prażony dąb
- Stworzona ze zbożowych destylatów (70% kukurydzy, 16% czerwonej pszenicy ozimej, 14% słodowanego jęczmienia) leżakowanych około 6 lat w nowych, wypalanych od środka beczkach z dębu amerykańskiego
- Butelkowana z mocą alkoholu 45% ABV (90 PROOF)
- Kultowy, jeden z najlepiej sprzedających się Bourbonów na świecie
- Uniwersalny, doskonały w każdej postaci i na każdą okazję
- Nagrodzony m. in. złotym medalem na San Francisco World SpiritsCompetition w 2010 roku
- Wydanie świąteczne
Świąteczna edycja uwielbianego na całym świecie bourbona Maker's Mark. Butelka ubrana w czerwono-biały sweter świetnie wpasowuje się w zimowy klimat. Ten element sprawia, że bursztynowy alkohol będzie doskonałym prezentem pod choinkę. Bursztynowy bourbon, pełen świetlistych refleksów, powstaje na bazie pszenicy, kukurydzy i jęczmienia, co sprawia, że jego smak jest lekki, dostępny, pełen karmelowych nut i otulającej wanilii.
Kentucky i bourbon stały się synonimami. Do 1811 roku w stanie było ponad 2000 rodzin i rolników destylujących bourbon. Bourbon stał się napojem Dzikiego Zachodu. Marka Maker's Mark rozpoczęła się od jednego człowieka, który chciał stworzyć „przyjemnego” bourbona. W 1954 roku zakłócił przemysł, wprowadzając do świata whisky swoją markę. Bill Samuels Senior oparł nową ekspresją na 170-letnim przepisie swojej rodziny, kontynuując tradycję.
Maker's Mark używa miękkiej czerwonej pszenicy ozimej, ponieważ nadaje ona słodycz na podniebieniu, z której słynie ten bourbon. I chociaż czerwona pszenica ozima jest bardzo ważnym składnikiem receptury, stanowi jedynie 16% całego zacieru. Lokalnie uprawiana kukurydza stanowi 70% zacieru, podczas gdy reszta jest uzupełniana słodem jęczmiennym. Kukurydza pochodzi z lokalnej firmy „Mattingly”, z którą marka współpracuje od ponad 60 lat. Maker's Mark ma dostęp do jednej z najlepszych wód do produkcji doskonałej whisky - jest jedyną destylarnią w USA z własnym źródłem wody i działem wodnym. Czysta, bogata w wapń i magnez woda, która otacza destylarnię, tworzy najlepszy kwaśny zacier, a wapień z Kentucky odfiltrowuje żelazo z wody.
Klasyczny Maker's Mark wystrojony w sweter, ze wszystkimi swoimi otulającymi akcentami wanilii i karmelu, to idealny bourbon na zimową porę.
Barwa: bursztyn z refleksami;
Aromat: słodycz toffi i kremowa wanilia;
Smak: nuty owocowe w zestawie z puddingiem waniliowym;
Finisz: dość słodki i średniej długości;
Maker's Mark to bourbon stworzony do degustacji na lodzie lub do wykorzystania w ulubionym koktajlu. Cieszcie się amerykańską ekspresją w niskiej szklance o grubym dnie, do której dodacie dwie kostki lodu. Świetnie smakuje z colą lub innym napojem. Niektórzy lubią raczyć się trunkiem na czysto.
Bourbon Maker's Mark rozpoznawalny jest z daleka poprzez czerwoną zakrętkę, imitującą topniejący wosk. Klasyczna butelka o nieco kwadratowym kształcie i długiej szyjce, nosi czerwono-biały sweter w świąteczne, zimowe wzory z logo marki na przodzie. To wersja dedykowana uwielbianej przez wszystkich porze roku, pełnej jedynego w swoim rodzaju klimatu.
Jeżeli jesteście wielbicielami klasycznego bourbona Maker's Mark, nie możecie przegapić jego zimowej edycji. Standardowa, podstawowa wersja, przybrana w zimowy sweter, będzie idealnym prezentem na świąteczny czas. Wielu wielbicieli whisky chciałoby znaleźć butelkę pełną bursztynowego płynu pod swoją choinką.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | MAKER'S MARK |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |