Wyjątkowy Maker's 46 to ulepszona wersja oryginału. W procesie przygotowania wykorzystano dodatkowe elementy – do dębowej beczki dodano wyprażone klepki z francuskiego dębu. Proces dojrzewania w przypadku edycji o mocy 47% alkoholu trwa dłużej o 2-3 miesiące. Wydłużony proces maturacji pozwolił osiągnąć bourbonowi smaki orzechowej pasty, słodkiego karmelu, przypraw i kremowej wanilii. Złocista ekspresja miała swój debiut w 2010 roku i od razu spotkała się z uznaniem światowej sceny alkoholi.
Maker's Mark to trzecia najpopularniejsza marka whisky bourbon na świecie. Jest szóstą co do wielkości destylarnią bourbona na świecie i znajduje się w Loretto w stanie Kentucky. Obecnie produkuje około szesnastu odmian bourbona. Dziś marka Maker's Mark jest własnością Beam Suntory, Inc. Maker's Mark sięga 1958 roku, ale jego historia kręci się wokół jednej rodziny na długo wcześniej. Rodzina Samuelsów jest nieusuwalnie spleciona z samą istotą marki.
Podstawą zacieru whisky Maker's 46, podobnie jak klasycznej wersji, jest 16 pszenicy, 70% kukurydzy i reszta słodu jęczmiennego. Częścią procesu, który sprawia, że bourbon ten jest bardzo charakterystycznym trunkiem, jest fakt, że użyte drożdże są starsze niż sama marka i mają ponad 150 lat. Zbiorniki używane do fermentacji drożdży to te same zbiorniki, które były używane w starej destylarni Burks, która powstała przed Maker's Mark, wykonane z desek cyprysowych. Po ponad sześciu dekadach doświadczenia specjaliści marki doskonale wiedzą, że potrzeba zaledwie 40 sekund ognia, aby osiągnąć idealny stopień zwęglenia. Wypalanie beczek otwiera pory w drewnie i karmelizuje naturalne cukry drzewne, które nadają bourbonowi przyjemne nuty wanilii. Beczki są następnie obracane ręcznie, zapewniając odpowiednią ekspozycję na różne temperatury. Edycja Maker's 46 spędza dodatkowe miesiące w beczkach ulepszonych o parę klepek z dębu francuskiego.
Maker's 46 to ulepszona wersja podstawowa edycji – pełna jeszcze bardziej wyrazistych smaków i aromatów otulających podniebienie i działających na zmysły.
Barwa: ciemny, soczysty bursztyn;
Aromat: jeszcze więcej dębu i karmelu;
Smak: masa przypraw, wanilii i toffi;
Finisz: dębowy i słodki;
Zintensyfikowana dawka sensorycznych wrażeń sprawia, że bourbon Maker's 46 aż chce się pić na czysto, bez żadnych dodatków. Warto jednak do niskiej szklanki o grubszym dnie dodać kostkę lodu, która nieco rozcieńczy trunek, otwierając jednocześnie paletę smaków i aromatów.
Historia głosi, że za zaprojektowaniem oryginalnego zwieńczenia szyjki bourbonów marki Maker's Mark stoi żona założyciela. Czerwona końcówka butelki emitować ma roztopiony, czerwony wosk i dziś jest zdecydowane elementem charakterystycznym prezentacji amerykańskiego brandu. Butelka Maker's 46 jest finezyjnie obła i bezbarwna. Na froncie znajdziecie informacje na temat ekspresji, wypisane ozdobną czcionką w kolorze beżowym.
Dla wielbicieli klasyki Marker's Mark, wybór ekspresji Maker's 46 będzie strzałem w dziesiątkę. Jeszcze więcej smaków wanilii, karmelu i przypraw – tak bardzo znanych z podstawowej wersji. Eksperymentowanie w procesie dojrzewania opłaciło się. Amerykańska marka zaprezentowała niezwykle ciekawą odsłonę tradycyjnego bourbona.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | MAKER'S MARK |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 47 |
Pojemność | 0.7L |