Yushan to tajwański blended malt, nazwany na część najwyższej góry Tajwanu, wznoszącej się na wysokość 3952 m n.p.m. Produkowany w destylarni Nantou, znanej również z gamy single matlów Omar, został poddany butelkowaniu z mocą 40% alkoholu. Wyjątkowo złocista whisky z azjatyckiej wyspy oferuje fuzję smaków i aromatów, wśród których dominują akcenty słodkiej sułtanki, miodu, pomarańczy i ziaren kawy.
Techniki destylacji whisky były znane od tysiąca lat na całym świecie, szczególnie w Irlandii, Szkocji, USA i Japonii. Od ponad dekady produkcja whisky ma miejsce również na niewielkiej wyspie Tajwan, której słody są sprzedawane w milionach butelek rocznie i zbierają najważniejsze branżowej nagrody. Zlokalizowana w Nantou Hsien na Tajwanie destylarnia Nantou została założona w 1978 roku przez Taiwan Tobacco & Liquor Corporation, tajwańskiego producenta tytoniu i alkoholu. Pierwsza whisky z tego zakładu została jednak wyprodukowana dopiero w 2008 roku. W destylacji whisky na Tajwanie pomaga subtropikalny klimat wyspy, gdzie trunek dojrzewa dwa do trzech razy szybciej niż w Szkocji czy Irlandii. Z drugiej strony, ciepły i wilgotny klimat oznacza większą stratę alkoholu podczas etapu maturacji na skutek parowania w wysokości około 5–10%, w porównaniu z 2–3% w przypadku szkockiej i irlandzkiej whisky. Tajwańska whisky często obfituje w nuty tropikalnych owoców i ma kremowy charakter.
Przed 2010 roku destylarnia Nantou wiele etapów produkcji whisky zlecała pobliskim browarom, jednak po zakupie własnej kadzi zaciernej i płuczki, zakład usamodzielnił się. Fermentacja w tajwańskiej gorzelni trwa zazwyczaj od 60 do 72 godzin, po czym spirytus jest przenoszony do odpowiednich alembików. Nantou ma obecnie cztery destylatory wyprodukowane przez Forsyths of Rothes w Speyside. Ich kształt wpływa na otrzymanie finezyjnie owocowego alkoholu. Single malty, które później są ze sobą kupażowane, produkowane są ze złocistego jęczmienia i słodkiej wody gruntowej, a później przez kilka lat dojrzewają w dębowych beczkach. Magazyny marki Nantou są w stanie pomieścić około 4500 beczek whisky.
Yushan Blended Malt tworzy perfekcyjny kupaż whisky słodowych, które łącząc się w jedno, oferują bogactwa słodkich smaków i aromatów.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: sułtanka, kawałki ananasa, miód tymiankowy i trochę pikantnej gałki muszkatołowej;
Smak: śmietankowa wanilia i ostra pomarańcza połączone z okrągłym słodem i maślanym herbatnikiem;
Finisz: ziarna kawy, pomarańcza i lekko kwiatowa nuta utrzymująca się na końcu.
Tajwańska whisky blended malt sprawi, że każdy moment zostanie zapamiętany na dłużej. Możemy jej w tym pomóc, decydując się na odpowiedni styl degustacji – a jest ich niemało! Najbardziej klasyczny sposób raczenia się whisky tego typu obejmuje degustację bez dodatków w kieliszku lub szklance tumbler. Jest to idealne rozwiązanie na pierwszy raz ze słodkim kupażem tajwańskich słodów pod postacią pozycji Yushan. Na kolejny raz z azjatyckim alkoholem, rekomendujemy połączenie go z dwiema kroplami wody. Taki dodatek sprawi, że na wierzch wyjdą ukryte gdzieś pod złotą szatą akcenty skórki pomarańczy i kawy. Yushan Blended Malt może być z powodzeniem wykorzystywany również w klasycznych drinkach, takich jak Old Fashioned, Mint Julep, Whisky Sour i Manhattan.
Tajwański blended malt mieści się w przezroczystej butelce o eleganckim, kwadratowym kształcie i niedługiej szyjce, zakończonej złotą zakrętką. Prezentacja azjatyckiej pozycji jest minimalistyczny, a jednocześnie luksusowa i wyrafinowana. Biała etykieta pozbawiona jest niepotrzebnych zdobień, a jednymi finezyjnymi elementami są złote napisy i obramowanie. Powiedzenie „mniej znaczy więcej” w tym przypadku sprawdza się idealnie! Yushan sprzedawany jest w beżowym, prostokątnym pudełku o złotych napisach na froncie.
Okazuje się, że wspaniałej whisky warto szukać również poza granicami Szkocji, Irlandii, USA i Japonii. Niewielka wyspa Tajwan od początku XXI wieku doskonali się i kształci w sztuce destylacji. Gigantom bursztynowego alkoholu rośnie silny przeciwnik! Yushan blended malt to świetna propozycja dla fanów owocowych i delikatnych słodów, podobnych do tych ze szkockiego regionu Speyside, jednak oryginalnych i wyjątkowych na swój sposób. Minimalistyczna butelka ożywi każdą półkę barową.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | YUSHAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |