Bestsellerowy 17-letni single malt Balvine Double Wood to wynalazek mistrza słodowania - Davida Stewarta. Wypust dojrzewał początkowo w klasycznych dębowych beczkach, a pod sam koniec w beczkach po sherry. Trunek zadebiutował w roku 2012, jaki starszy brat wcześniej zaprezentowanego 12-letniego single malta. Tym razem jednak whisky emanuje większą głębią nut wanilii, kremowego toffi i jabłka z cynamonem. 17-latek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu.
Whisky Balvenie mają bardzo zdecydowany charakter. Wszystkie wypusty gorzelni są słodkie i obfitują w nuty miodu i wanilii, a następnie nabierają indywidualności w połączeniu z drewnem beczek. To właśnie mariaż owocowych smaków z miodem i wanilią sprawia, że Balvenie jest typową destylarnią Speyside. Podstawowy asortyment jest bardzo duży i sięga 30-letnich single maltów.
Destylarnia Balvenie została zbudowana w 1892 roku przez Williama J. Granta. Nazwa Balvenie oznacza z języka gaelickiego „wioskę szczęścia”. Firma do dzisiaj pozostaje w rękach William Grant & Sons Ltd. W 1971 roku wyremontowano całą destylarnię i zwiększono liczbę alembików dziewięciu. Master Blenderem przedsiębiorstwa Grant & Sons jest David Steward. Podczas swoich 50 lat pracy mistrz kupażu opracował wielokrotnie nagradzaną gamę single maltów i mieszanek, które przyniosły mu jedne z najwyższych w branży wyróżnień. Jego doświadczenie i pomysłowość przyczyniły się również do sukcesu whisky Balvine Double Wood.
Destylarnia produkuje 5,6 mln litrów alkoholu rocznie, co jest całkiem wysokim wynikiem, jak na gorzelnie wytwarzającą jedynie single malt whisky. Większość etapów produkcji odbywa się za murami zakładu. Balvanie ma własną farmę, słodownię, dostęp do lokalnych źródeł wody, a nawet miejsce, gdzie powstają beczki. Jęczmień uprawiany jest na terenie o wielkości 1000 akrów. Balvenie zachowała tradycyjne podłogi słodowe i jest obecnie jedną z nielicznych gorzelni podtrzymujących ten krok produkcji. Słód w Balvenie nie wykazuje prawie żadnej zawartości fenolu, co eliminuje dymne nuty z trunku. Ze względu na wysoki poziom produkcji, część słodów dostarczana jest do gorzelni przez zaprzyjaźnione słodownie.
Gorzelnia Balvanie twierdzi, że kształt ich alembików jest jednym z ważniejszych czynników nadających charakter whisky. To jeden z powodów, dla których Balvenie jest tak gładka i słodka, pozbawiona ostrych i intensywnych akordów. W miedzianych alembikach odbywa się proces destylacji, po którym następuje beczkowanie. Balvine Double Wood pierwsze lata spędza w beczkach z dębu, a finiszuje w beczkach po sherry. Te drugie sprawiają, że owocowe nuty stają się jeszcze głębsze i intensywne. Cała maturacja destylatów trwa 17 lat. Wtedy whisky jest butelkowana z mocą 43%.
Idealnie zbilansowana słodycz współgra świetnie z nutami mango. Akordy waniliowych ciastek komponują się z drzewnymi elementami, a finisz zachęca słodkimi owocami.
Barwa: rdzawy bursztyn;
Aromat: obecna przyprawa do ciasta, herbatniki, wiórki kokosowe, waniliowy krem, mango;
Smak: słodki karmel, drzewo dębu, cynamon, czekoladowy baton z białą pianką, szarlotka;
Finisz: słodkie owoce, karmel i drewno;
Single malt ze Speyside pozbawiony jest torfowego charakteru, co czyni go świetną bazą pod wiele alkoholowych koktajli. Dzisiejsza miksologia częściej niż kiedyś wykorzystuje single malt whisky w drinkach. Barmani schodzą z utartej ścieżki i śmiało tłumaczą, że wykorzystanie whisky słodowej w koktajlu dodaje mu intensywności i głębi. Dlatego Balvine Double Wood odnajdzie się w takich klasykach, jak Whisky Sour czy Old Fashioned. Balvine to single malt ekskluzywny prosto z wysokiej półki, także zrozumiałe będzie jeżeli zdecydujemy się na klasyczne serwowanie trunku. Pamiętajmy jednak zawsze o odpowiednim doborze szkła.
Kolorystyka pozycji Balvine Double Wood zachwyca. Głęboka brązowo-bordowa barwa etykiety współgra ze złotymi i beżowymi napisami o finezyjnej czcionce. Kolor etykiety kojarzy się z sherry i nawiązuje do sposobu leżakowania destylatów. W dodatku bursztynowa intensywność samej whisky, widocznej zza bezbarwnego szkła dodaje całości jeszcze więcej elegancji i wykwintności. Nie mogło zabraknąć podpisu Davida Stewarta, bez którego nigdy nie powstałaby ta pozycja. Whisky sprzedawana jest w tubie emitującej design etykiety, na której z łatwością dojrzymy grafikę przedstawiającą beczki oraz ich dokładne opisy.
Balvine Double Wood to whisky wielokrotnie nagradzana. Nie mogło być inaczej – w jej produkcji brał przecież udział światowej sławy gorzelnik, David Steward. Wypust zdobył złoty medal w The Scotch Whisky Masters w 2015 roku oraz w International Wine & Spirit Competition w 2015 i 2013 roku. Poza tym wygrał całą masę srebrnych medali w innych branżowych konkursach. Ten ekskluzywny single malt to gratka dla fanów luksusowych wypustów ze świetnych, szkockich gorzelni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALVENIE |
Wiek | 17Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |