Bursztynowa Balvenie to 16-letnia szkocka whisky single malt. Po pierwszym leżakowaniu przez 6 lat w starych beczkach z dębu amerykańskiego, to wydanie miało finisz w beczkach, które wcześniej zawierały wino likierowe Pineau des Charentes. Na palecie prażony dąb, mleczna czekolada i nuty jaśminu. Niezwykle ciekawa edycja. Według wielu smakoszy i specjalistów jedna z najbardziej interesujących ekspresji ostatnich lat.
W 1892 roku William Grant założył drugą destylarnię słodu niedaleko Glenfiddich. Początkowo nazywana Glen Gordon, ta mała destylarnia w Speyside zmieniła wkrótce nazwę na Balvenie, na cześć pobliskich ruin starego zamku. Aby zaoszczędzić pieniądze, Grant wykorzystał sprzęt z destylarni Lagavulin i Glen Albyn. Balvenie jest dziś jedną z niewielu destylarni posiadających własne słodownie na miejscu. Zapewniają one około 25% zapotrzebowania na jęczmień. Jej pierwsze oficjalne butelkowanie datuje się na rok 1973. David Stewart, jej emblematyczny „Master Distiller”, zbudował gamę nietorfowych single maltów, ale produkuje również wersje z bardziej dymnym słodem, a także dojrzewające w beczkach, które zawierały whisky z Islay, rum , wino porto, madera, czy właśnie Pineau des Charentes.
Dokładnie opracowana w najmniejszym detalu, 16-letnia whisky Balvenie, nie powstałaby gdyby nie obszerna wiedza specjalisty i ambasadora marki – Lorne Cousina. Podróże do Francji zainspirowały smakosza do wykorzystania beczek po winie Pineau des Charentes. Warto wiedzieć, że wino to starzeje się w beczkach z dębu francuskiego przez co najmniej 18 miesięcy. Finisz w beczkach po takiej zawartości pozwolił stworzyć whisky oryginalną i doskonałą w każdym łyku.
Ta wyjątkowa, 16-letnia whisky, dojrzewająca i finiszująca w specjalnych beczkach, oprócz bursztynowej barwy zachwyca również akcentami migdałów, miodu i elementami orzechów.
Barwa: ciepły bursztyn ze słonecznymi refleksami;
Aromat: cytrusy, jaśmin, jabłka, iglasty las i orzechowe akcenty;
Smak: mocno miodowy, mleczna czekolada i migdały, akcenty dębiny i cytryny;
Finisz: elementy prażonego dębu, cytrusów i miodu;
Pyszna, wielowymiarowa i niezwykle zróżnicowana, a także otulająca ciepłymi akcentami i orzeźwiającymi nutami cytrusów 16-letnia whisky Balvenie, to jedno z ciekawszych wydań ostatnich lat. Produkcja szkockiej destylarni o długiej historii zasługuje na uznanie oraz na specjalne traktowanie. Dlatego raczcie się trunkiem dojrzewającym w beczkach z francuskiego dębu bez dodatków i najlepiej ze specjalnego szła.
Prezentacje 16-latka zdominował biały kolor. Biała jest etykieta na pękatej butelce, biała jest również zgrabna tuba, w której skrywa się whisky. Na białej etykiecie na samym froncie pękatego szkła znajdziemy podpis Davida Stewarta, master blendera odpowiadającego za przygotowanie receptury niezwykłego trunku. Z białym tłem świetnie współgrają niebieskie, czarne i złote napisy.
Przez krytyków, specjalistów i doświadczonych smakoszy została okrzyknięta jedną z ciekawszych whisky destylarni Belvanie ostatnich lat. To wszystko jest zasługą pomysłowego zespołu, który zainspirowany podróżami, potrafił wykorzystać ich elementy do przygotowania niezapominanego single malta. Francuskie beczki po winie stworzyły niebanalnego 16-latka, obok którego mało kto przejdzie obojętnie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Belvanie Distillery |
Marka | BALVENIE |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 47.6 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | dąb francuski po winie Pineau des Charentes |
Filtrowanie | niefiltorwana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |