15-letni Balvenie Single Barrel to jeden z ciekawszych single maltów w asortymencie szkockiej destylarni. Whisky dojrzewa półtorej dekady w wyselekcjonowanych dębowych beczkach po sherry Oloroso. To wydanie pochodzi konkretnie z beczki numer 16293. Każda z butelek ma swój numer, który poświadcza o limitowanym charakterze whisky. Na podniebieniu mocne fale soczystych rodzynek i owoców.
Balvenie ma długą i bogatą historię i nadal produkuje jedne z najlepszych whisky single malt w Szkocji. Znana na całym świecie ze swojej jakości, whisky Balvenie jest doskonałym wprowadzeniem dla tych, którzy dopiero poznają szkocką, ale gorzelnia oferuje również wiele wydań dla specjalistycznego podniebienia.
Destylarnia zbudowana została w 1892 roku przez William Grant & Sons i do dziś jest własnością tej samej grupy. Destylarnia Balvenie jest gorzelnią siostrzaną Glenfiddich i nadal używa tradycyjnego słodowania podłogowego i praktykuje bednarstwo. Balvenie wykorzystuje lokalną wodę ze źródła Robbie Dubh i jest pod kontrolą mistrza słodu Davida C. Stewarta, który współpracuje z William Grant & Sons od ponad 50 lat. Jego koncepcje dojrzewania w drugiej beczce i wykańczania whisky były rewolucyjne i są obecnie powszechną praktyką w wielu destylarniach na całym świecie.
Balvenie znajduje się w Dufftown w samym sercu regionu Speyside i posiada sześć destylatorów do mycia i siedem destylatorów spirytusowych o pojemności 6,8 miliona litrów. Destylarnia Balvenie, podobnie jak wszystkie szkockie gorzelnie whisky słodowej, destyluje swój alkohol dwukrotnie. Wcześniej przygotowywane jest ziarno, a spora jego część kiełkuje na prywatnych podłogach słodowych. Po fermentacji i destylacji, whisky trafia do beczek. Nasz bohater spędza 15 lat w specjalnie i dokładnie dobranych przez specjalistów beczkach po sherry Oloroso. Ten typ beczek klaruje owocowy charakter whisky, pełen przypraw i akcentów słodyczy.
15-letni single malt Balvenie Single Barrel, dojrzewający w beczkach po sherry Oloroso, oferuje otulające akcenty soczystych owoców w zestawie z ciemną czekoladą, przyprawami i wanilią.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: mocno owocowy, pełen przypraw i rodzynek, fale wanilii;
Smak: lekko drzewny, owocowy i słodki, akcenty daktyli i gorzkiej czekolady;
Finisz: bardzo długi i mocno wiśniowy;
Najlepsza do degustacji będzie niska szklanka typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek. Świetnie sprawdzi się również standardowy kieliszek do białego wina. Pierwsze spotkanie z single maltem powinno odbywać się bez żadnych zakłóceń – whisky warto próbować bez dodatków. Później, dla wzmocnienia niektórych akcentów, dodajcie do dramu dwie krople wody w pokojowej temperaturze. Będziecie zdziwieni zmianą!
Nie tylko nienaganne opinie, ale również odpowiednia prezentacja wpływa na sprzedaż whisky. Balvenie w przypadku swojego 15-latka zdecydował się na elegancki, lecz prosty design. Butelka jest obła, delikatnie pękata i ma szyjkę średniej długości. Na białej etykiecie finezyjne napisy informują o zawartości szkła. Znajdziemy tam również numerację słodu i numer beczki, w której dojrzewała whisky. Balvenie będzie czekał na rozpieczętowanie w białej tubie.
To z pewnością whisky dedykowana bardziej doświadczonym smakoszom. Wprawione podniebienie będzie w stanie w pełni docenić rozległy wachlarz smaków i aromatów drzemiących w 15-latku. Idealna na prezent dla wielbiciela owocowych i słodkich wydań z limitowanych edycji. W pękatej butelce poczeka na rozpieczętowanie podczas specjalnej okazji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALVENIE |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 47.8 |
Pojemność | 0.7L |