Dlaczego warto kupić whisky Talisker 10 years old?
- Gorzelnia Talisker posiada nietypową liczbę alembików – zamiast najczęściej występującej parzystej liczby jest ich tu pięć
- Debiutowała w 1988 roku jako jedna z sześciu whisky w serii Classic Malts of Scotland
- Świeża, morska, aromatyczna, pełna dymu, solanki, wodorostów, ale i soczystych jabłek i gruszek w popiele oraz przypraw (gałka muszkatołowa, pieprz) i dębu
- Stworzona ze średnio natorfowanych (około 20 p.p.m.) destylatów leżakowanych przez 10 lat w beczkach po Bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 45,8% ABV
- Jedna z najpopularniejszych szkockich słodowych whisky na świecie
- Tytuł najlepszej whisky ze szkockich wysp na World Whiskies Awards w 2017 roku
Talisker to szkocka whisky produkowana w gorzelni Carbost na wyspie Skye – surowej, smaganej wiatrem krainy. Trunek doskonale oddaje ducha tego miejsca. Pełen jest słynnej słodkiej intymności i dymu, zaskakująco subtelnych nut czarnego pieprzu, a jednocześnie emanuje gładkim finiszem. 10-letni alkohol w typie single malt jest podwójnie destylowany, aby uzyskał bogaty, głęboki charakter uosabiający morskie cechy whisky przybrzeżnej. Trunek leżakuje co najmniej 10 lat w beczkach z dębu amerykańskiego. Każdy łyk Taliskera to smak wyspy Skye na podniebieniu.
Jest to jedna z najczęściej nagradzanych szkockich whisky single malt na świecie, w tym zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition w 2018 roku. Talisker była ulubioną whisky pisarzy Roberta Louisa Stevensona i HV Mortona. W swoim wierszu „Powrót Szkota z zagranicy” Stevenson pisał „Król drinków, tak jak to sobie wyobrażam, Talisker, Islay czy Glenlivet”. 10-letni Talisker zadebiutował w końcu lat 80. i do tej pory jest jednym z najpopularniejszych produktów szkockiej destylarni.
Historia tej popularnej dziś na całym świecie marki rozpoczyna się w 1825 roku, kiedy bracia Hugh i Kenneth MacAskill przyjeżdżają na wyspę Skye. Parę lat później budują oni gorzelnię w mieście Carbost położonym tuż nad brzegiem jeziora Loch Harport, w rejonie Highland. Przez lata gorzelnia była dzierżawiona przez coraz to nowe osoby. W 1886 roku trafia w ręce Johna Andersona, który stwierdza, że „nie ma whisky, która mogłaby zyskać lepszą reputację na rynku”. Już trzy lata później Talisker to najlepiej sprzedająca się whisky w kraju. W 1892 roku opłata za beczkę produkowanego trunku z destylarni wynosiła 23 funty. Sukces firmy zapewnia lepszą infrastrukturę w postaci własnego molo, tramwajów i mieszkań dla pracowników. W 1916 roku firma trafia w ręce John Walker & Sons oraz John Dewar & Sons. W latach 60. XX wieku gorzelnie trawi pożar, który powoduje utratę dużej część sprzętu produkcyjnego. Miejsce jednak podnosi się po stratach i działa po dziś dzień prezentując coraz to nowsze pozycje alkoholowe. Marka Taliser należy dziś do jednego z największych koncernów alkoholowych na świecie – Diageo.
Świeżość trunku zapewnia krystalicznie czysta woda pobierana z pobliskich, naturalnych źródeł Cnoc nan Speireag. Gorzelnia pompuję wodę bezpośrednio z nich, używając do tego sieci rur i studni. Stosowany w produkcji jęczmień słodowy pochodzi z wioski Miur od Ord oraz z Glen Ord Central Maltings w Highlands. Do wytwarzania 10-latka nie jest stosowane żadne inne zboże. Zacier początkowo jest namaczany, co pobudza ziarna do kiełkowanie. W następnej kolejności podlegają one suszeniu, które kiełkowanie to hamuje. Gorzelnia zaprzestała suszenia metodą podłogową w 1972 roku, przerzucając się tym samym na suszenie torfem. Słód jest torfowany do poziomu fenolu około 18–22 ppm. Zabieg ten nadaje trunkowi niesamowitego, ziemistego posmaku i aromatu. Kolejnym etapem jest zacieranie ziarna, skutkujące powstaniem „mąki”.
Gorzelnia posiada dziś pięć alembików. We wszystkich z nich, zamiast nowoczesnego skraplacza stosuje się wanny ślimakowe, które wpływają na intensywność trunku. Od 1921 roku destylarnia stosuje podwójną destylację. Forma potrójnej destylacji, pierwotnie wykorzystywana i powszechna w całej Szkocji, została porzucona. Talisker leżakuje w beczkach po bourbonie ponad 10 lat, jednak jego butelkowanie odbywa się poza destylarnią.
Złoty trunek zawiera w sobie torfową magię wzbogaconą o cytrusową słodycz, owocowe nuty, rozgrzewające wrażenia i długi, pieprzny finisz
Aromat: mocny dym torfowy z odrobiną morskiej soli świeżych ostryg, z cytrusową słodyczą;
Smak: bogata słodycz suszonych owoców, kłęby dymu, mocne smaki jęczmienno-słodowe, rozgrzewające i intensywne, pieprzny na końcu;
Finisz: długi, rozgrzewający i pieprzny na finiszu z apetyczną słodyczą;
Mocno torfowa whisky zasługuje na specjalne traktowanie i zdecydowanie nie potrzebuje żadnych wspomagaczy. Producent rekomenduje spożywanie trunku bez dodatków, kompletnie na czysto. Pozwoli to naszym kubkom smakowym na odczucie pełni doznań, jakie oferuje złoty alkohol. Warto sięgnąć po odpowiednie szkło: kieliszek do whisky lub szklankę z grubym dnem w typie tumbler.
MADE BY THE SEA, czyli „stworzona przez morzę” - tak głosi hasło na etykiecie. Złoty trunek kryjący w sobie morską bryzę, sprzedawany jest w smukłych butelkach o bezbarwnym szkle z długą szyją. Etykieta jest dość prosta i nienachalna. Uwagę zwraca mapa wyspy Skye. Wzrok przyciąga również jeden z symbolów Szkocji – lew stojący na dwóch tylnych łapach. Butelka prezentuje najważniejsze informacje: wspomina wiek produktu, jego moc (40%), objętość, miejsce produkcji i opisuje cechy szczególne. Alkohol sprzedawany jest w niebieskim, ozdobnym pudełku na którym ukazano szalejące fale, rozbijające się o skalisty brzeg morza i góry w tyle.
10-letni Talisker to whisky dla prawdziwych fanów mocnego torfu. Stanowi pozycję obowiązkową dla wielbicieli mocnych smaków i smakoszy szkockich single maltów o wyraźnym charakterze. Jest świetną opcją na prezent dla wyjątkowej osoby. Rozgrzewające właściwości whisky czynią ja świetnym kompanem zimowego wieczoru w samotności lub miłym towarzystwie. Szklanka złotego trunku umili każdą chwilę, a czasem pozwoli w pełni oddać się zapomnieniu i przenieść się myślami na surową, szkocką wyspę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Talisker Distillery |
Marka | TALISKER |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 45.8 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | karton |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |
Jim Murray | 93 |