Dlaczego warto kupić Dalwhinnie Distillers Edition 2002 - 2017?
- Dalwhinnie jest podstawową whisky do kompozycji blenda Black & White
- Pierwsza wersja The Distillers Edition trafiła na rynek w 1998 roku
- To edycja Vintage (rocznikowana) rokrocznie uzupełniana o kolejny rocznik
- Dlawhinnie w edycji Vintage leżakuje ponad 14 lat w beczkach po Burbonie i sherry oloroso
- Butelkowana z podwyższoną mocą 43% ABV
- Delikatna, głęboka, z wyraźnymi akcentami sherry
Oto jedna z whisky z serii Distillers Edition: Dalwhinnie Highlands. Single malt butelkowany z mocą 43% alkoholu i wykończony w beczkach po sherry Oloroso, które nadają trunkowi warstwę bogatych owoców. Pełne owocowe nuty z bardzo subtelną, ale rozgrzewającą przyprawą prowadzą do długotrwałego i satysfakcjonującego finiszu. Obecne są również akordy cytrusowo-kwiatowe. Single malt bez jasnej deklaracji wieku, jednak sprawne oko dojrzy na etykiecie informację, że butelkowanie odbyło się w roku 2017, a destylacja w roku 2002.
Dalwhinnie to trzecia najwyżej położona destylarnia w Szkocji i jednocześnie stacja meteorologiczna, która wyróżniła się zaobserwowaniem najniższej zarejestrowanej temperatury w Wielkiej Brytanii. Gorzelnia zachowuje pełną niezależność w przypadku wysokich opadów śniegu, ponieważ na miejscu znajduje się cały hostel, w którym w przypadku złych warunków pogodowych może pomieścić się cały personel. Odosobniona lokalizacja Dalwhinnie jest kluczową częścią jej historii. „Dalwhinnie” oznacza „miejsce spotkań” w języku gaelickim. Gorzelnia powstała w 1897 roku i została założona przez Strathspey Distillery Company. Produkcja whisky była kontynuowana, a w pewnym momencie architekt Charles Doig, odpowiedzialny za słynny dach w kształcie pagody, przyczynił się do rozbudowy destylarni. W pierwszej połowie XX wieku destylarnia zmieniła właściciela jeszcze dwukrotnie i przez krótki czas należała do amerykańskiej firmy Cook & Bernheimer. Z powodu pożaru i zniszczeń nim spowodowanych oraz ograniczenia w dostawie jęczmienia w wyniku wojny, zakład był zamknięty przez całe lata 30. XIX wieku. Od 1940 roku destylarnia produkowała whisky niemal nieprzerwanie, z wyjątkiem krótkiego okresu w 1986 roku, kiedy nastąpiła renowacja zakładu. Obecnie Dalwhinnie jest własnością Diageo i częścią linii Classic Malts.
Miesząca się w odosobnieniu, wysoko nad poziomem morza destylarnia pracuje na wyjątkowo czystej wodzie ze źródła Allt an T’Sluic. Surowiec jest krystalicznie czysty, również dlatego, że jego część pochodzi ze stopniałego śniegu. Ponieważ źródło to jest dopływem rzeki Spey, od lat toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy Dalwhinnie należy sklasyfikować jako whisky ze Speyside, czy z Highlands.
Dalwhinnie rocznie jest w stanie wyprodukować 1,3 mln litrów whisky. Zakład korzystała z własnych słodowni podłogowych do 1968 roku. Obecnie Dalwhinnie pozyskuje słód z jednego z przemysłowych zakładów słodowni Diageo. Słód jest bardzo lekko torfowy, ale tylko na tyle, aby nadać mu posmak dymu.
Dalwhinnie do destylacji wykorzystuje tylko z jeden destylator o pojemności 17 000 litrów. Został on wykonany przez Abercrombie & Co i ma tradycyjny kształt z dużą bulwiastą podstawą i stopniowo zwężającą się szyjką. Dzięki temu, że jest ona wysoka, warstwy whisky bezproblemowo się rozdzielają.
Destylarnia Dalwhinnie posiada na miejscu dwa magazyny, które mieszczą ponad 5000 beczek dojrzewającej whisky. Dalwhinnie Highlands leżakuje w beczkach po sherry Oloroso, które wpływają na obecność owocowych akordów.
Niezwykle przyjemny, pełen korzennych przypraw słód z gorzelni Dalwhinnie zawdzięcza swoją owocową moc beczkom po sherry Oloroso. Single malt oferuje słodki, deserowy finisz.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: aromatyczna sherry, śliwki i wiśnie, skórka pomarańczy, czekolada i cynamon;
Smak: orzechy, drzewo dębu, czerwone owocowe, słodki;
Finisz: miód, czekolada deserowa, cynamon;
Dalwhinnie z serii Distillers Edition zasługuje na specjalne traktowanie. W tym celu wykorzystaj podczas degustacji odpowiednią szklankę, na przykład taką o grubym dnie, zwaną tumblerem. Jeżeli jesteś posiadaczem specjalistycznego kieliszka do degustacji – tym lepiej! Dobrze wyprofilowane szkło z kielichem pozwoli bardziej uchwycić smaki zawarte w single malcie.
Druga sprawa- whisky z dodatkami, czy bez? Według umownych zasad, single malt whisky pijemy czystą, ewentualnie z dodatkiem dwóch lub trzech kropli wody, które pozwolą odczuć naszemu podniebieniu jeszcze więcej bodźców.
Single malt prezentuje się bardzo elegancko i wytwornie, czyli dokładnie tak, jaka jest whisky wewnątrz butelki! Etykieta doskonale oddaje charakter alkoholu. Bije od niej luksusowy duch, a to za sprawą głębokiej czerni tła oraz złotych i białych finezyjnych napisów. Na butelce nie mogło zabraknąć informacji o dacie otwarcia destylarni. Pękata butelka o bezbarwnym szkle, przez które przebija wyrazisty kolor trunku, sprzedawana jest w czarnym, prostokątnym pudełku.
Ciekawa odmiana dla wszystkich wielbicieli flagowego, 15-letniego single malta destylarni Dalwhinnie. Ten wypust specjalnej edycji spokojnie może się z nim równać. Zapewni bogatą paletę aromatyczną i smakową, a osiągnięte wrażenia sensoryczne zaskoczą podniebienie. Słodycz kryjąca się pod złotym płynem, ozdobiona nutami wanilii, czekolady i owoców, przekona nawet tych najbardziej wybrednych. Beczki po sherry Oloroso zapewniły destylatowi cech wina.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalwhinnie Distillery |
Marka | DALWHINNIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |