Złocista ekspresja dołączyła do kolekcji „Distillers Edition” w 2020 roku, destylowana jednak była 15 lat wcześniej. Pierwszą dekadę whisky spędziła w dębowych beczkach po bourbonie, a kolejne pięć finiszowała w beczkach po sherry Oloroso. Reprezentant regionu Hihglands zachwyca akcentami drożdżowych wypieków, soczystej pomarańczy i kawowym finiszem z nutą dębu i dymu.
Na zachodnim krańcu Parku Narodowego Cairngorm leży mała wioska Dalwhinnie z populacją zaledwie około 80 osób. Dalwhinnie słynie z rozległego kompleksu destylarni, który produkuje jedne z najlepszych szkockich whisky single malt w Szkocji. Wszystkie budynki utrzymane są w nieskazitelnym, białym kolorze, któraypięknie kontrastuje z okolicznymi lasami i wrzosowiskami. Postawiona w 1897 roku, zachowuje swoje dwie charakterystyczne pagody, sięgające od centralnego budynku zaprojektowanego przez architekta Charlesa Doiga. Pierwotnie destylarnia nosiła nazwę „Strathspey”, ale została zmieniona na „Dalwhinnie”, co w języku gaelickim oznacza „miejsce spotkań” i nawiązuje do starożytnych szlaków dla prowadzących bydło między dwoma pasmami górskimi. W czasach wiktoriańskich budowa w tym miejscu była uważana za szaleństwo ze względu na dużą wysokość i surową, zimną pogodę. Warunki te sprawiły jednak, że whisky Dalwhinnie do dzisiaj charakteryzuje się wyjątkowym klimatem i stylem.
Najważniejszym składnikiem whisky jest oczywiście woda, którą destylarnia Dalwhinnie czerpie z wody rostropowej z okolicznych wzgórz. Biorąc pod uwagę wysokość położenia i mocne prawdopodobieństwo obfitych opadów śniegu, destylarnia jest całkowicie samowystarczalna. Klasyczna whisky z destylarni Dalwhinnie starzeje się przez co najmniej 15 lat w beczkach po bourbonie, chociaż niektóre edycje wykorzystały do finiszowania beczki po sherry Oloroso – dokładnie tak, jak w przypadku ekrespji z „Distillers Edition”. Tylko niewielka część single malt produkowanego w Dalwhinnie jest faktycznie wykorzystywana niezależnie, większość jest używana w mieszance whisky o nazwie Buchanan's Black & White.
Dalwhinnie Distillers Edition 2005-2020 łączy w swojej palecie nuty drożdżowych wypieków, rodzynek i kawy z lekko dymnym finiszem.
Barwa: słoneczny bursztyn;
Aromat: drożdżowe ciasto z rabarbarem, morele, rodzynki i ślady dymu;
Smak: marmolada z pomarańczy, kawa i kakao;
Finisz: lekko dymny i cytrynowy;
Ciesz się wielosmakowym i mocno-aromatycznym wydaniem butelkowanym z mocą 43% alkoholu z odpowiedniego szkła. Być może wystarczy niska szklanica o grubym dnie, jednak zdecydowanie lepiej sprawdzi się tutaj specjalistyczny kieliszek do degustacji. Racz się whisky bez dodatków lub z paroma kroplami wody dla wzmocnienia wrażeń na podniebieniu i w nosie.
Pękata forma butelki dodaje elegancji całej prezentacji. Dość długa szyjka została zwieńczona granatowo-złotą zakrętką, a na froncie butelki z gładkiego szkła umieszczono niewielką etykietę również w kolorze głębokiego granatu. Złoto-granatowe jest również obszerne pudełko, w którym na smakoszy czeka butelka pysznego 15-latka.
Single malt z regionu Highland Dalwhinnie Distillers Edition 2005-2020 proponujemy szczególnie doświadczonym smakoszom, których wyrafinowane podniebienie doceni wykorzystanie dwóch typów beczek w procesie dojrzewania. Idealna ekspresja na każdą okazję – na co dzień i do świętowania!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalwhinnie Distillery |
Marka | DALWHINNIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |