W 2015 roku do gamy marki Ardmore dołączył 12-letni single malt w bogato zdobionej butelce. Dram początkowo dojrzewał w beczkach po złocistym bourbonie amerykańskim, a następnie finiszował w beczkach po winie Porto. Czas spędzony w jednej i drugiej beczce wpłynął na obecność słodyczy, nut soczystych winogron i akcentów skórki pomarańczy. Jęczmień suszony dymem torfowym nadaje whisky wędzoną nutę. Dram z regionu Highlands ujawnia swój złożony charakter w długim finiszu, pełnym nut dębu.
W 1898 roku Adam Teacher zdecydował, że rodzinna firma potrzebuje własnej destylarni whisky. Miejsce, które wybrał, na obrzeżach wioski Kennethmont w hrabstwie Aberdeenshire, znajdowało się na terenie z dostępem do źródła krystalicznej wody i z polem złocistego jęczmienia za płotem. Gorzelnicy wykorzystali cenne zasoby naturalne do stworzenia wyjątkowego alkoholu. Torfowy charakter obecny w większości pozycji szkockiej marki równoważony jest delikatnymi akcentami jabłek i kwiatów. W asortymencie szkockiej destylarni znajdziemy wiele niezależnych butelek z oznaczeniem wieku. Gorzelnia produkuje również whisky do blendów.
Woda do whisky Ardmore pochodzi ze źródeł na wzgórzu Knockandy. Aż do połowy lat 70-tych Ardmore posiadało własne słodownie i bednarnię, poźniej – jak większość szkockich zakładów – destylarnia zaczęła korzystać z usług słodowni. Produkcja roczna marki wynosi ponad 5 milionów litrów, co stanowi dość wysoki wynik. Słód Ardmore jest lekko torfowy, co daje whisky charakterystycznego kopa i napawa degustatora ekscytującymi doznaniami. Niektóre magazyny w Ardmore to dawne podłogi słodowni, które zostały zrekonstruowane. Gorzelnia w swoich dramach często wykorzystuje beczki po bourbonie i beczki Quarter. Tym razem jednak specjaliści marki zdecydowali się użyć do wykończenia 12-latka beczki po słodkim winie prosto z Portugalii. Sprawiło to, że trunek nabrał mocno owocowych akcentów i miodowej słodyczy. Następnie został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu i trafił do dystrybucji.
12-latek od Ardmore swoje bogate smaki i aromaty zawdzięcza precyzyjnemu sposobowi maturacji w dwóch rodzajach beczek.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: jagody, czerwone winogrona, drzewo dębu i lekki dym;
Smak: skórka pomarańczy, torf, wanilia i słodycz bourbona;
Finisz: lekko owocowy, miodowy;
Jak odkryć pełnię aromatów drzemiących w 12-letnim singie malcie? Najlepszym sposobem będzie dodanie do whisky odrobiny wody, dosłownie dwóch lub trzech kropli. Wówczas ukryte wcześniej akcenty dymu, jagód i miodu będą bardziej dostępne dla naszego podniebienia. Whisky słodową warto pić również bez dodatków, wykorzystując do tego niską szklankę o grubym dnie lub specjalistyczny kieliszek do degustacji. Jeżeli macie ochotę na single malta w drinku – nic nie stoi na przeszkodzie. Delikatność dramu sprawia, że wpasuje się on w większość kompozycji.
To, co poza walorami smakowymi zachwyca w 12-letnim dramie to jego wyjątkowe opakowanie. Single malt mieści się w lekko pękatej, wysokiej i zgrabnej butelce i smukłej szyjce. Uwagę zwraca bogate zdobienie etykiety na froncie. Na białym tle umieszczono geometryczną mapę terenu, na którym mieści się gorzelnia. Odznaczającym się elementem jest czerwony budynek w prawym dolnym rogu oraz duży, złoty ptak o rozłożystych skrzydłach. Trunek sprzedawany jest w wysokiej tubie, której design odpowiada projektowani etykiet na butelce. Jeżeli sam opis dramu Was nie przekonuje, to z pewnością zrobi to urokliwe opakowanie trunku.
Ardmore 12 Years Old Port Wood Finish zwrócił nie tylko uwagę smakoszy whisky, ale również branżowych krytyków. W 2018 roku dram został nagrodzony złotym medalem w konkursie The Asian Spirits Masters w kategorii Single Malt. Słodka i owocowa whisky zachęca finezyjną nutą torfu i świetnie wprowadza w świat wyrafinowanych alkoholi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Ardmore Distillery |
Marka | ARDMORE |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Jim Murray | 90 |