Ardmore Tradition Peated o mocy 46% to torfowa odsłona szkockiej klasyki. „Tradycyjny” w nazwie nawiązuje do klasycznych metod dojrzewania w dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Następnie single malt dochodzi w beczkach o mniejszych rozmiarach zwanych „quarter”. Formuła tej złocistej whisky składa się w 80% ze słodu torfowego i w 20% ze słodu nietorfowego. Bądźcie gotowi na fale dymu i kremowe nuty dębu.
Destylarnia Ardmore, położona w głębi uprawnej ziemi w pobliżu rzeki Bogie i wioski Kennethmont, jest własnością Beam Suntory, amerykańską spółkę zależną Suntory Holdings z Osaki w Japonii. Destylarnia została zbudowana w 1898 roku przez syna Williama Teachera, Adama i przez pierwsze lata zapewniała whisky do mieszanki Teacher’s Highland Cream. Dodatkowe dwa fotosy zostały dodane w latach 50., a kolejne cztery w 1974 roku, co znacznie zwiększyło moce przerobowe szkockiego zakładu. Gorzelnia posiadała własne słodownie do połowy lat 70-tych, a własne hale bednarskie do końca lat 80-tych. Do początku 2001 roku używała węgla do rozpalania alembików. Co ciekawe, niezależne butelkowania single malt pojawiły się dopiero w 2007 roku!
Ardmore Tradition Peated swój charakter osiąga zarówno dzięki dobranym specjalnie beczkom, jak i dzięki zawartości torfu w słodzie. Destylarnia Ardmor spala rozłożoną materię, jaką jest torf, aby wysuszyć ziarno jęczmienia. Taka praktyka sprawia, że złociste ziarno nabiera dymnych akcentów. Drugą sprawą są beczki – te po amerykańskim, złocistym bourbonie, odpowiadają za słodycz i kremowy charakter single malta. Beczki „quarter cask” dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi, szybciej oddają smaki i aromaty dla cieczy.
Ardmore Tradition Peated miesza akcenty surowego dymu z nutami świeżych ziół, trawy i kremowego toffi.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: zdecydowanie pikantny, dymny, ziemisty, elementy cynamonu i miodu;
Smak: prażony dąb, popiół z ogniska, gruszka, toffi i skoszona trawa;
Finisz: trwały i torfowy, odrobina jęczmienia;
Istnieją dwie grupy wielbicieli torfowych whisky – jedni uważają, że dymne słody najlepiej smakują bez dodatków, drudzy natomiast nie wahaja się wykorzystać torfowego singla malt jako bazę pod alkoholowy koktajl. Dzięki dymnemu, ziemistemu charakterowi popularne koktajle alkoholowe zaprezentują się w nowej odsłonie. Każdy z klasyków, jak Whisky Sour, Mint Julep czy Old Fashioned, warto spróbować w bardziej surowej odsłonie.
W Ardmore Tradition Peated dominują złociste kolory. Grafik zainspirował się ciekawym otoczeniem gorzelni i na tle etykiety umieścił mapę terenów. Na białej etykiecie nie zabrakło symbolu marki, czyli ptaka w locie – oczywiście o złotej barwie. Butelka wykonana została z bezbarwnego szkła i ma lekko pękatą szyjkę.
Torfowy Ardmore w roku 2016 został nagrodzony złotym medalem w konkursie International Spirits Challenge, zdobył również srebrny medal w The Asian Spirits Master w 2018 roku oraz zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition w 2017 roku. Świetna whisky w świetnej cenie, uwielbiana i ceniona przez specjalistów, a także przez smakoszy na całym świecie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Ardmore Distillery |
Marka | ARDMORE |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | beczka quarter |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |