Ardmore Triple Wood to wielokrotnie nagradzana w branżowych konkursach single malt whisky, zabutelkowana z mocą 46% w pięknie zdobionej, zgrabnej butli. Trunek dojrzewał w trzech rodzajach beczek: beczkach po bourbonie, querter casks i 500-litrowych beczkach typu puncheon. Słodowa whisky bez określenia wieku prezentuje surowy, torfowy charakter, udelikatniony przez akcenty mlecznej czekolady, wanilię, karmel i fale śniadaniowych płatków.
Destylarnia Ardmore znajduje się na dalekim południowym wschodzie regionu Speyside i została założona podczas boomu na whisky pod koniec XIX wieku. Lokalizacja była idealna – nieopodal prowadziła linia kolejowa, która znacznie ułatwiła transport trunków. Obecna destylarnia Ardmore znajduje się na skraju gór Grampian. Została zbudowana w 1898 roku. W ostatnich dziesięcioleciach słodowe wydania whisky Ardmore były rzadkością. Dobrze wiedzieć, że marka samodzielnie słodowała jęczmień do lat 70. - dzisiaj jednak, podobnie jak większość szkockich gorzelni – współpracuje ze słodowniami. Ardmore używa stosunkowo mocno torfowanego jęczmienia, który odpowiada za wyrazisty charakter słodu. Do 2002 roku destylatory w Ardmore były ogrzewane tradycyjnymi piecami opalanymi węglem.
Przyszła pora na wyjaśnienie czym właściwie charakteryzuja się i na co mają wpływ trzy rodzaje beczek, w których dojrzewa single malt Ardmore Triple Wood. Beczki po bourbonie – często wybierane przez szkockich gorzelników – odpowiadają za kremową stronę dramu oraz za obecność miodowych i waniliowych smaków. Querter Casks to natomiast beczki o nieco innym, mniejszym rozmiarze. Ponieważ „ćwierćbeczki” mają znacznie wyższy stosunek drewna do cieczy niż większość standardowych beczek, mają tendencję do przyspieszania procesu dojrzewania. 500-litrowe beczki typu puncheon wyróżniają się natomiast większym rozmiarem niż beczki klasyczne. Potrójna maturacja wpływa na różnorodność smaków i aromatów – każda beczka daje coś od siebie!
Ardmore Triple Wood to whisky elegancka. Spodziewajcie się akcentów wyrafinowane torfu, ale również delikatnych fal czerwonych owoców.
Barwa: złoto;
Aromat: czekolada i miód, czerwone jagody, subtelny torf;
Smak: pieprzne toffi, rodzynki i mocna wanilia;
Finisz: przydymiony, wytrawny;
Musicie wiedzieć, że szkło wykorzystywane do degustacji single malt whisky potrafi zmienić wrażenia smakowa i aromatyczne o 180 stopni! Bezpieczną opcją będzie degustacja whisky z klasycznej szklanki typu tumbler – taką bowiem większość z nas znajdzie gdzieś pośród domowej zastawy. Warto jednak sięgnąć po specjalistyczny kieliszek lub po klasyczny kieliszek do białego wina. Poczujecie różnice! Po dodaniu wody do Ardmore Triple Wood akcenty surowego dymu staną się jeszcze wyraźniej wyczuwalne.
Biała etykieta Ardmore Triple Wood została bogato ozdobiona linearną mapą oraz złotym ptakiem o rozpostartych skrzydłach. Sama butelka jest lekko kanciasta i ma szyjkę średniej długości. Na białej, blaszanej tubie, znajdziecie dokładny opis tego wyjątkowego single malta. Prezentacja dramu robi wrażenie i zdecydowanie zwraca uwagę! Nie potrafilibyśmy przejść obok niego obojętnie.
Surowa, a jednocześnie delikatna whisky Ardmore Triple Wood dedykowana jest smakoszom whisky słodowej, którzy dzięki swojemu doświadczeniu w temacie będą w stanie docenić wyjątkowy charakter słodu. Potrójna maturacja w różnych beczkach to interesująca ciekawostka i nie lada gratka dla wielbicieli dokładnie wyważonych smaków i aromatów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Ardmore Distillery |
Marka | ARDMORE |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, quarter cask, puncheon |
Finisz - beczka | beczka quarter |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 12-15 ppm |