Ardmore Tradition Peated miał swoją premierę w 2014 roku. W katalogu szkockiej destylarni zastąpił wówczas zaprezentowany w 2005 roku dram Ardmore Traditonal. „Tradycyjny” w tym przypadku oznacza whisky dojrzewającą w dębowych beczkach po słodkim, amerykańskim bourbonie, a następnie finiszującą w beczkach „quarter” - czyli o mniejszych rozmiarach. Złoty single malt wprowadza na stół lekko torfowy, przyprawiony drewnem smak i aromat. Dram składa się w 80% z torfowego i 20% nietorfowanego słodu.
Leżąca tuż pod Knockandy Hill, obok linii kolejowej między Inverness i Aberdeen, Ardmore była jedną z ostatnich destylarni, które korzystały z ognia zasilanego węglem do ogrzewania destylatorów. Takie tradycyjne podejście stosowano w gorzelni aż do 2003 roku. Destylarnia Ardmore powstała w 1898 roku, aby zapewnić popyt na whisky mieszaną. Co ciekawe, pierwsze niezależne butelkowanie marki pojawiło się dopiero w 2007 roku! Destylarnia została przejęta dwa lata wcześniej przez Beam Global. Nowi właściciele zdecydowali się na zmianę kierunku produkcji gorzelni i poszerzyli ofertę destylarni, a także zwiększyli produkcję z 3 do 5 milionów litrów whisky rocznie. Klasyczne dramy Ardmore prezentują dymny charakter o zróżnicowanym natężeniu.
Szkockie whisky torfowe zyskują swój intensywny ziemisty, dymny profil podczas suszenia słodowanego jęczmienia, które następuje przed destylacją. Niektóre gorzelnie, w tym Ardmore spalają rozłożoną materię organiczną jaką jest torf, aby wysuszyć ziarno. Kiedy się pali, torf wydziela charakterystyczny zapach, który wsiąka w jęczmień słodowy i przenosi się do spirytusu destylowanego. Ardmore Tradition Peated nabiera wyjątkowego charakteru nie tylko poprzez torf, ale również podczas procesu dojrzewania w dwóch rodzajach beczek – po bourbonie i „quarter cask”. Te drugie, z uwagi na mniejszą objętość, zapewniają whisky wspaniałej głębi aromatycznej.
Ardmore Tradition Peated łączy w sobie ziemistość dymnego charakteru z orzeźwiającymi akcentami świeżej trawy i słodkiego toffi.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: zdecydowanie pikantny, dymny, ziemisty, elementy cynamonu i miodu;
Smak: prażony dąb, popiół z ogniska, gruszka, toffi i skoszona trawa;
Finisz: trwały i torfowy, odrobina jęczmienia;
Wielbiciele whisky torfowej z pewnością wiedzą, że alkohol tego typu świetnie sprawdza się w drinkach różnego rodzaju. Dzięki dymnemu, ziemistemu charakterowi popularne koktajle alkoholowe zaprezentują się w nowej odsłonie. Jeżeli nie chcemy jednak zaburzać głębi smaków i aromatów skrytych w Ardmore Tradition Peated, raczmy się trunkiem bez dodatków lub z odrobiną wody. Nie zapomnijcie o odpowiednim szkle! Warto zaopatrzyć się w niską szklankę o grubym dnie, zwaną tumbler.
Ardmore Tradition Peated zachwyca opakowaniem! Smukła, zgrabna butelka o długiej szyjce zwraca uwagę bogatymi zdobieniami etykiety. Grafik nie żałował złota, a także posiłkował się klasycznymi mapami geograficznymi terenów destylarni. Na białej etykiecie nie zabrakło symbolu marki, czyli złotego ptaka w locie. Na mniejszej, rdzawej etykiecie znajdziecie wszystkie niezbędne informacje na temat dramu. Single malt z Highland pakowany jest w białą tubę.
Torfowy Ardmore zdobył uznanie krytyków. W roku 2016 został nagrodzony złotym medalem w konkursie International Spirits Challenge, zdobył również srebrny medal w The Asian Spirits Master w 2018 roku oraz zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition w 2017 roku. Ceniony przez specjalistów i uwielbiany przez smakoszy-amatorów stanowi idealny przykład dymnego dramu z regionu Highlands w Szkocji. A w dodatku ma zachęcającą cenę!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Ardmore Distillery |
Marka | ARDMORE |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, amerkański dąb |
Finisz - beczka | beczka quarter |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |