BM BIG PEAT 46% 0,7L

BIG PEATSzkocjaBlended Malt
zdjęcie produktu BM BIG PEAT 46% 0,7L

cena: 239.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDBIG PEAT
VOL%46
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJBlended Malt
NA OKAZJEEveryday dram
NA OKAZJEDymne i torfowe

Dlaczego warto kupić whisky Big Peat Small Batch?

  1. Firma Douglas Laing zajmuje się niezależnym bottlingiem, w tym serie whisky single casks pod nazwą Provenance, Old Paricular, czy Xtra Old Particular
  2. Debiutowała w 2009 roku
  3. Przepastna, mnóstwo akcentów morskich (sól, jod, wodorosty), dymu z komina i ogniska, ropy naftowej, apteki, wrzosu, ziemi, popiołu, smoły, orzechów ziemnych, lukrecji i imbiru
  4. Stworzona z torfowych destylatów słodowych pochodzących z 4 gorzelni z regionu Islay (Bowmore, Caol Ila, Ardbeg, Port Ellen) leżakowanych w beczkach po Bourbonie (edycja small batch, czyli mała partia beczek)
  5. Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
  6. Znakomity przykład mocno torfowej (40 p.p.m.) whisky dla miłośników takich smaków!
  7. Marka Big Peat jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Scallywag ze Speyside, Rock Island z wysp, The Epicurean z Lowlands, Timorous Beastie z Highland i The Galdrouns z Campbeltown); powstała jako pierwsza w serii
  8. Wielokrotnie nagradzana, doceniona nagrodą Liquid Gold Award przez Jima Murraya w jego Whisky bible (2014)

Mix najlepszych destylarni z Islay

Big Peat to blended malt, który łączy w sobie to, co najlepsze z wyspy Islay. Trunek jest mieszanką słodów od Ardbega i Port Ellen, dymnych nut prosto od Caol Ila i pikantnych akordów charakterystycznych dla wyrafinowanego Bowmore. Whisky zadebiutowała w 2009 roku jako „kwintesencja wyspy Islay” z ramienia przedsiębiorstwa Douglas Laing&Company. Big Peat był butelkowany z mocą 46% alkoholu.

Wyspa Islay to mekka fanów torfowych alkoholi. Większość gorzelni, które znajdują się w tej surowej i wietrznej lokalizacji oferuje mocno dymne destylaty. Z uwagi na wyjątkowo torfowaną glebę whisky z Islay emanują nutami palonego ogniska, soli morskiej, wodorostów, wędzonki, a czasem nawet medykaliów, jak bandaże. O mocy torfowego charakteru decyduje poziom fenoli podczas suszenia ziarna.

Whisky z Ardbeg Distillery to zwykle mocno torfowe słody. W porównaniu do innych słodów Islay, Ardbeg nie skupia się na smakach morskich i solnych. Stawiają raczej na aromaty przypraw, słodyczy lub słodkich tonów, takich jak wanilia i czekolada. Caol Ila to jedna z lżejszych whisky na wyspie, jaśniejsza w kolorze niż jej potężni sąsiedzi, ale z charakterystycznymi kwiatowymi i pieprzowymi nutami, które uzupełniają tradycyjny torfowy smak Islay. Bowmore to typowa whisky z Islay. Prezentuje ciężką nutę dymu torfowego i dużo aromatów morskich i solnych.

Czyste źródła wyspy Islay i obchodzenie się z torfem

Pamiętajmy, jak istotna dla procesu produkcji jest woda. Musi być ona krystalicznie czysta i pochodzić z naturalnego źródła. Islay to wyspa z dość dużą ilością źródeł wody, więc destylarnia Ardbeg może czerpać wodę z dwóch głównych źródeł: Loch Airigh Nam Beist i Loch Uigeadail. Bogmore pobiera surowiec z rzeki Laggan, a Coal Ila z Loch nam Ban. Port Ellen wykorzystuje wodę z Leorin Lochs.

Słody jęczmiennego wykorzystywane w destylatach whisky Big Peat charakteryzują się dużą zawartością dymu torfowego. Ardbeg stosuje jęczmień, gdzie poziom fenoli, czyli związków odpowiedzialnych za dymne nuty, wynosi około 55 ppm. Gorzelnia Bowmore nadal posiada aktywne podłogi do słodowania, gdzie rozprowadzane jest namoczone ziarno. Następnie jęczmień suszony jest torfem. Caol Ila od 1974 roku pozyskuje jęczmień z Port Ellen. Eksperci zauważają wyraźną różnicę w smaku Caol Ila przed i po rozpoczęciu stosowania przez destylarnię słodu Port Ellen. Według nich „nowsza” whisky jest lżejsza i czystsza niż jej poprzedniczka.

Jak powstaje blended malt whisky?

Zarówno Ardbeg, Caol Ila, Bowmore i Port Ellen wykorzystują podwójną destylację, jak to na szkockie destylarnie przystało. Proces odbywa się w miedzianych alembikach, a kończy umieszczeniem destylatów w beczkach. Każda z whisky użytych w Big Peat leżakuje w dębowych beczkach, z czego niektóre mogły mieścić wcześniej amerykański bourbon. Wymóg prawny narzuca, aby destylaty miały co najmniej trzyletni staż maturacji. W odpowiednim czasie whisky ze wszystkich miejsc są łączone w jedną miksturę. Tak powstaje blended malt whisky.

Palone drewno w towarzystwie orzechowych nut

Torfowy, wyrazisty blended malt przekazuje wszystko, co typowe dla tej wyspy. Nuty palonego ogniska współpracuję z akordami orzechowymi, cynamonem i trawą. Finisz otula i zaskakuje pikanterią.

Barwa: jasne złoto;

Aromat: ciepły torf, czekolada z kawą, przyprawy, orzechy nerkowca i migdały;

Smak: oleisty, wyczuwalny cynamon, skoszona trawa, solone orzeszki i dym;

Finisz: dość pikantny, cięta trawa i palone drewno;

Big Peat z wodą

Tak wyjątkową whisky, jaką jest Big Peat, polecamy raczyć się bez dodatków. Czysta degustacji pozwoli odkryć poszczególne cechy, za które odpowiadają różnorodne destylarnie z wyspy Islay. Dodatek wody w postaci dwóch kropli sprawi, że na wierzch wypłyną waniliowe i czekoladowe nuty Ardbega, kwieciste akordy Caol Ila oraz słone elementy prosto od Bowmore. Całość zespolą przyjemne i delikatne cechy destylatów z Port Ellen.

Butelka obok której nie przejdziesz obojętnie

Butelka Big Peat zdecydowanie rzuca się w oczy i nie łatwo przejść obok niej obojętnie. Grafika na etykiecie przedstawia brodatego mężczyznę, być może rybaka, którego wygląd od razu kojarzy się z mieszkańcem Islay. Jego mina zdradza fakt, że jest mocno targany przez wiatr – a być może dopiero co uraczył się łykiem mocno torfowej whisky? W tle widzimy mury i kominy destylarni. Na etykiecie znajdziemy wszystkie informacje odnośnie blended whisky, a także poziom torfu którego może się spodziewać w wysokości 40 ppm. Trunek umieszczono w pękatej, niewysokiej butli wykonanej z bezbarwnego szkła. Big Peat sprzedawany jest w tubie z taka samą grafiką, co na etykiecie butelki.

Fani maltów z Islay będą w niebie

Big Peat zdobył główną nagrodę w swojej kategorii na World Whiskey Awards 2010. W dodatku został obdarowany tytułem „Master” w konkursie The Asian Spirits Masters w 2018 roku, srebrnym medalem w International Spirits Challenge w 2019 roku i złotem w Jim Murray's Whisky Bible w 2014 roku. Ten wyjątkowy blended malt łączy w sobie słody z najlepszych destylarni z wyspy Islay. Big Peat to świetna opcja dla fanów mocnych smaków i dymnych akordów. Jeżeli znasz kogoś, kto jest wielbicielem nut palonego ogniska, koniecznie obdaruj go tym nietypowym wypustem.

Podobne whisky

zdjęcie produktu BIG PEAT EDINBOROUGH 48% 0,7LBIG PEAT EDINBOROUGH 48% 0,7LBIG PEAT | 48 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu EDRADOUR 12Y CALEDONIA 46% 0,70LEDRADOUR 12Y CALEDONIA 46% 0,70LEDRADOUR | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt249.00 zł |
zdjęcie produktu PITTYVAICH 25Y 49,9% 0,7LPITTYVAICH 25Y 49,9% 0,7LPITTYVAICH | 25Y | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera1249.00 zł |
zdjęcie produktu ARRAN PRIVATE CASK 16Y 2000/294 53,4% 0,7LARRAN PRIVATE CASK 16Y 2000/294 53,4% 0,7LARRAN | 16Y | 53.4 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Cask Strength759.00 zł |
zdjęcie produktu KILCHOMAN SANAIG 46% 0,7L GBKILCHOMAN SANAIG 46% 0,7L GBKILCHOMAN | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe249.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7L KARTONCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7L KARTONCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane109.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe212.00 zł |
zdjęcie produktu ABERLOUR 12Y DOUBLE CASK + GB 40% 0,7LABERLOUR 12Y DOUBLE CASK + GB 40% 0,7LABERLOUR | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram189.00 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE 19Y 43% 0,7L GBGLENMORANGIE 19Y 43% 0,7L GBGLENMORANGIE | 19Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera659.00 zł |
zdjęcie produktu JACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS | 45 | 0.7L | USA | Tennessee Whiskey | Everyday dram127.00 zł |
zdjęcie produktu CUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram99.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt179.00 zł |
zdjęcie produktu SAM BARTON 40% 0,7LSAM BARTON 40% 0,7LBARTON | 40 | 0.7L | Kanada | Blended | Dobrze znane69.00 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe149.90 zł |

Opinie

Kamil 2021-02-02
"eh fajne skojarzenia z tym blendem, dymna polecam"

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas