Złocista mieszanka Big Peat Vaterdag Batch 2, zabutelkowana z mocą 48% w butelce o pojemności 0,7 litra to wyjątkowa edycja. Marka Big Peat reprezentuje esencję regionu Islay w skoncentrowanej formie. Dzięki zawartości fenolu wynoszącej 40 ppm mieszanka oferuje intensywne doznania torfowe w połączeniu ze świeżymi akcentami jabłek.
Big Peat to kompilacja szkockich whisky single malt pochodzących wyłącznie z wyspy Islay. Każda z destylarni współpracujących z firmą Douglas Laing wnosi coś od siebie. Ardbeg funduje surowe i ziemiste nuty, Bowmore nadaje blendom doskonałą równowagę, Coal Ila wnosi słodycz, a Port Ellen elegancki styl. Big Peat reprezentuje wszystko, czym jest Islay w swoich butelkach. A Islay to przede wszystkim torfowy klimat, akcenty morskiej solanki i wysokiej jakości destylaty.
Islay to wyspa na Hebrydach Wewnętrznych – u zachodniego wybrzeża Szkocji. Tradycyjnie był to obszar ważnej produkcji whisky. Z tego powodu Islay samo w sobie stanowi region produkcyjny mający swoją własną charakterystykę. Słód Islay jest bardzo łatwy do rozróżnienia. Aromat morza i dymu ułatwia ich identyfikację i wywołuje bardzo różnorodne reakcje. Jednak każda z ośmiu aktywnych destylarni na wyspie ma indywidualne cechy, które należy wziąć pod uwagę. Marka Big Peat współpracuje z paroma z nich – z destylarnią Ardbeg, Bowmore, Coal Ila i Port Ellen. Dzięki różnorodności destylatów z poszczególnych gorzelni, Big Peat stworzyło wyjątkowy produkt, reprezentujący styl Islay nie do podrobienia. Wydanie Big Peat Vaterdag Batch 2 to kwintesencja wyspiarskiego charakteru w jednej butelce.
Słomkowa whisky Big Peat obfituje w klasyczne akcenty prosty z wyspy Islay. Nie zdziwią Was nuty torfu ani morskiej solanki. Zaraz obok znajdziecie przyjemne akcenty zielonych jabłek.
Barwa: bardzo jasne złoto;
Aromat: morska solanka, palone tosty i popiół z ogniska;
Smak: akcenty soczystych, zielonych jabłek w komplecie z nutami torfu;
Finisz: orzeźwiający z akcentami dymu;
Dymno-jabłkowa whisky od Big Peat świetnie smakuje bez dodatków. Jeżeli jednak macie ochotę nieco pokombinować, polecamy dodać kostkę lodu lub parę kropli niegazowanej wody. W takiej praktyce chodzi o rozwinięcie wachlarza smaków i aromatów mieszanki. Dobrze zaopatrzyć się również w odpowiednie szkło – tutaj sprawdzi się klasyczna szklanka o grubym dnie.
I znowu on – brodaty rybak, graficzny symbol whisky Big Peat. Tyn razem stoi na tle pola z wózkiem pełnym butelek z whisky. Gdzieś w tyle dojrzymy dwóch rowerzystów. Postać mężczyzny z brodą znajdziemy zarówno na obszernej, czarnej tubie, jak i na etykiecie pękatej butelki z bezbarwnego szkła. Inne charakterystyczne akcenty to napis „Big Peat” wykonany charakterystyczną czcionką i stanowiący logo szkockiej marki.
Specjalne wydanie Big Peat Vaterdag to propozycja, która zainteresuje fanów wielowymiarowych trunków i wielbicieli torfowych dramów. Butelka złocistej whisky doskonale reprezentuje dymny styl wyspy Islay. Być może będzie to dla niektórych pierwszy torfowy trunek w życiu – to doskonałe wydania na początek przygody z intensywnymi smakami.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Islay |
Marka | BIG PEAT |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |