Cotswolds Bourbon Cask Single Malt rozwija się w najwyższej jakości beczkach pierwszego napełnienia wykonanych z amerykańskiego białego dębu. Świeżo z Kentucky, beczki docierają do Cotswolds wciąż wilgotne, z klepkami nasączonymi wspaniałym bourbonem. Po cierpliwym dojrzewaniu nadają angielskiemu single malt pyszne nuty wanilii, karmelizowanych fig i miodu, którymi cieszą się wielbiciele whisky. Limitowana seria jedynie 2500 sztuk!
Założona w 2014 roku destylarnia Cotswolds zlokalizowana jest w sercu Anglii w regionie o tej samej nazwie, który od 1966 roku jest częścią AONBs – Area of Outstanding Natural Beauty. Jest jedną z nielicznych angielskich destylarni, które koncentruje się na whisky single malt, a drugą w kraju od czasu zamknięcia Lea Valley Distillery w 1903 roku. W marcu 2017 roku zabutelkowano pierwszy single malt Cotswolds z okresem dojrzewania wynoszącym trzy lata. Dzięki pełnej przejrzystości co do rodzaju jęczmienia, miesiąca butelkowania i liczby butelek w pierwszej partii, butelkowanie wskazało drogę do sukcesu.
Fakt, że single malt z Cotswolds potrafi przekonać swoimi ekspresjami w młodym wieku, jest częściowo zasługą niestety zmarłego już mistrza whisky, dr. Jima Swana, który pomógł udoskonalić produkcję. Cotswolds produkuje obecnie około 300 tysięcy butelek whisky rocznie. Angielska destylarnia pozostaje wierna produkcji regionu, dlatego do jej produkcji używa się wyłącznie jęczmienia z lokalnych upraw. Cotswolds Singe Malt jest destylowany z jęczmienia, który był w 100% słodowany na tradycyjnych podłogach słodowniczych. Długie czasy fermentacji i ekspansja w różnych ekscytujących beczkach, takich jak bourbon, Madera, Moscatel, rum, sherry czy jabłkowa brandy, pozwalają nam z wielką niecierpliwością patrzeć na bogate portfolio przyszłych smakowitych angielskich single maltów.
Single malt Cotswolds dojrzewający w dębowych beczkach po bourbonie skrywa akcenty rodzynek, figi, wanilii i miodu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: bogaty krem z nutami słodu;
Smak: rodzynki i karmelizowane figi, delikatna wanilia;
Finisz: subtelny, ziemisty z nutą miodu;
Tutaj niezbędna będzie odpowiednia szklanka. Wystarczy niskie szkło o grubym dnie, jednak zdecydowanie bardziej sprawdzi się specjalistyczna szklanka typu Glencairn, która pozwoli dogłębnie poznać smaki i aromaty. Raczcie się trunkiem bez dodatków lub odrobiną wody.
W pomarańczowym, zdobionym opakowaniu w kształcie prostokąta, skrywa się pękata butelka z bezbarwnego szkła. Na jej froncie widnieje etykieta o barwie pomarańczowej, ze złotymi i białymi napisami. Po skosie, w dolnej części szkła, widnieje złocista etykieta z opisem trunku i podpisem specjalisty odpowiedzialnym za ekspresję.
Delikatna, słodowa, dębowa whisky zawdzięcza wszystko beczkom, w których dojrzewa – czyli beczkom po bourbonie prosto z Kentucky w USA. Taki, a nie inny dobór beczek, pozwoli smakoszom cieszyć się finezyjnymi smakami i aromatami angielskiego single malta. Destylarnia Corswolds udowadnia, że nie trzeba mieć długiego stażu, aby tworzyć pyszne alkohole.
Kraj | Anglia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COTSWOLDS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 59.1 |
Pojemność | 0.7L |