Dlaczego warto kupić whisky Cotswolds Peated Cask?
- Założycielem gorzelni Cotswolds jest amerykański finansista, Daniel Szor
- Debiutowała w 2019 roku
- Mięsista, strukturalna, sporo wanilii, toffi, jabłek, brzoskwiń, miodu kwiatowego, drewna cedrowego i żaru z kominka
- Stworzona z destylatów leżakowanych co najmniej 3 lata w beczkach typu quarter cask (125-litrowych), w których wcześniej starzona była torfowa whisky z Islay
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 60,4% ABV
- Powstaje z lokalnej odmiany słodowanego podłogowo jęczmienia Odyssey Barley
- Rokrocznie wydawana w małych partiach
- Wielokrotnie nagradzana, m .in. złotym medalem na World Whisky Masters (The Spirits Business) w 2020 roku
Kolejne interesujące wydanie brytyjskiej destylarni Cotswolds. Single malt butelkowany z mocą 60,4% alkoholu, bez filtracji na zimno i sztucznych barwników, dojrzewał w specjalnie dobranych beczek po torfowym single malcie. Trunek destylowany z lokalnego jęczmienia zadebiutował w 2017 roku i od razu zdobył serca smakoszy z całego świata. Oprócz oczywistych dymnych akcentów, spodziewajcie się również nut brązowego cukru, sezamu, cynamonu i owoców.
Cotswolds Distillery to pomysł Daniela Szora. Dan szukał wyjścia ze swojej 30-letniej kariery w finansach – chciał stworzyć coś własnymi rękami w Cotswolds, angielskim miasteczku, w których zakochał się i zamieszkał razem z żoną. Historia głosi, że był miłośnikiem whisky od ponad 20 lat, a pewnego dnia, patrząc przez okno, zobaczył falujące na wietrze pole złotego jęczmienia – i tak narodził się pomysł na destylarnię Cotswolds. Gorzelnia Cotswolds w Stourton została zbudowana w taki sposób, aby odzwierciedlać piękno bogatych terenów rolniczych okolic. W zakładzie wytwarzana jest nie tylko whisky słodowa, ale również niemniej popularny gin.
Cotswolds Peated Cask dojrzewa w wyselekcjonowanych beczkach, które mieściły wcześniej torfowo-dymną whisky. Co więcej, te *dębowe beczki mają pojemność 125 litrów i nazywane są quarter cask. To ukłon w stronę XIX wiecznej destylacji – niewielki rozmiar beczek sprawiał, że dwoje mężczyzn bez problemu mogło wspólnie zabrać niewielką beczkę na targowisko i rozpocząć handel. Mniejsza powierzchnia drewna wydobywa w dodatku więcej waniliowych i oleistych nut, które w tym przypadku świetnie wspierają surowy, torfowy charakter dramu. Nie zapominajmy jednak, że równie istotną rolę co beczki, odgrywa jęczmień – z lokalnych upraw – oraz krystalicznie czysta woda, również czerpana z okolicznych źródeł. Prawdziwie angielska produkcja!
Cotswolds Peated Cask łączy w sobie surowy charakter dymu z intensywnymi akcentami słodkich przypraw i owoców.
Barwa: jasne złoto z refleksami;
Aromat: dym i toffi, jabłka i gruszki, cynamon i marcepan;
Smak: biały pieprz, słodkie pomarańcze, akcenty dymi i soli, jabłko;
Finisz: długi, dymny i przyjemny dla podniebienia;
Jeśli nie jesteś wielkim znawcom whisky, prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy z ogromnej różnicy w składnikach i smaku między różnymi stylami. Niedoświadczonym może wydawać się, że bourbon nie różni się aż tak bardzo od żytniej, czy szkockiej whisky single malt. Ale dla tych, którzy lubią whisky, różnice są ogromne. Dobrze pomyśleć o piciu whisky, jak o piciu kawy. Single malta możesz pić na czysto – tak, jak czarną kawę – lub coś do niego dodać, niekoniecznie cukier lub mleko. Whisky torfowe nie są dla wszystkich. Smaki dymne, lecznicze i intensywne nie wszystkim przypadną do gustu, jednak dobrze dać im szansę w różnych momentach swojego życia. Cotswolds Peated Cask pij z dodatkiem dwóch lub trzech kropli wody lub zupełnie na czysto.
I tym razem od angielskiej marki otrzymaliśmy spójne i pasujące do reszty wypustów opakowanie. Dymny single malt zaklęty jest w lekko pękatej, bezbarwnej butelce o średniej długości szyjce. W samym centrum widzimy ciemno-zieloną etykietę, a na niej dopasowane złote i białe elementy. Przez szerokość szła przechodzi złota wstęga, gdzie znajdziemy podpis Master Distillera oraz numeryczne oznaczenie naszej butelki.
Cotswolds Peated Cask jest świetną whisky na rozpoczęcie przygody z whisky torfową. W gruncie rzeczy ziarno jęczmienia wykorzystane w tym trunku nie było suszone przy pomocy torfu, a dymne akcenty wywodzą się z beczek. Fakt ten sprawia, że whisky jest niezwykle delikatna w swojej surowości i dymnym charakterze.
Kraj | Anglia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COTSWOLDS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 60.4 |
Pojemność | 0.7L |