Fettercairn Warehouse 2 Batch 3 to godne uwagi wydawnictwo destylarni Fettercairn, będące częścią serii Warehouse Collection. Celem tej kolekcji jest pokazanie unikalnych cech różnych środowisk dojrzewania. Jest to trzecia partia z serii Warehouse 2, która podkreśla wpływ określonych typów beczek: po bourbonie, po rumie i po francuskim czerwonym winie. Złocisty single malt prezentuje akcenty słodyczy, pikanterii i wyrafinowanej owocowości.
Destylarnia Fettercairn, założona w 1824 roku, jest jedną z najstarszych licencjonowanych destylarni w Szkocji. Położona w malowniczej wiosce Fettercairn w Aberdeenshire, może poszczycić się bogatą historią i słynie z unikalnych technik produkcji i wysokiej jakości szkockiej whisky single malt. Założona przez Sir Alexandra Ramsaya destylarnia na przestrzeni wieków miała kilku właścicieli, w tym rodzinę Gladstone, z przyszłym premierem Wielkiej Brytanii Williamem Gladstonem. Obecnie jest własnością Emperador Inc., filipińskiej firmy produkującej napoje spirytusowe.
Destylarnia położona jest u podnóża Gór Grampian, w miejscu cieszącym się chłodnym, umiarkowanym klimatem regionu Highlands i bogatymi zasobami naturalnymi. Wykorzystuje wodę z naturalnego źródła w pobliskich górach Cairngorm, znanego ze swojej czystości. Charakterystyczna cecha produkcji, wprowadzona w latach pięćdziesiątych XX wieku, to miedziany pierścień - otacza szyjki destylarni i podczas destylacji jest stale polewany zimną wodą, zwiększając refluks i tworząc lżejszy, czystszy trunek. W przypadku tego wydania destylarnia postawiła na trzy rodzaje beczek: po bourbonie, po rumie i po francuskim czerwonym winie.
Trzecie wydanie z serii Warehouse 2 to single malt pełen dębowych fal, smaków toffi i miodu oraz owocowego finiszu z akcentami wyrazistych przypraw.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: owoce tropikalne takie jak mango i ananas, fale dębu, wanilii i przypraw;
Smak: jeszcze więcej egzotycznego stylu, miód i toffi;
Finisz: długi i rozgrzewający, z utrzymującymi się nutami owoców, przypraw i delikatnym wpływem dębu;
Trzymaj szklankę pod światło i obserwuj kolor whisky. Delikatnie zamieszaj whisky w szklance, aby uwolnić jej aromat. Przyłóż szklankę do nosa i powoli wdychaj. Zwróć uwagę na początkowe zapachy, a następnie w miarę kontynuowania eksploracji głębsze aromaty. Poszukaj nut owoców tropikalnych, miodu, wanilii i subtelnych przypraw. Weź mały łyk i pozwól, aby pokrył język. Pozwól whisky przez chwilę pozostać w ustach, aby w pełni docenić jej konsystencję i smak. Zwróć uwagę na początkowy smak i sposób, w jaki rozwija się na podniebieniu. Połknij whisky i obserwuj finisz.
Kolejnym razem whisky Fettercairn umieszczono w eleganckiej, wysokiej i smukłej butelce o charakterystycznych żłobieniach. Mało komu umknie wyjątkowe logo destylarni, czyli jednorożec. Tym wydaniem rządzi kolor niebieski – rzucająca się w oczy barwa zdominowała zarówno etykietę, jak i pudełko, w którym sprzedawana jest whisky. Kolor jaskrawego nieba doskonale współgra ze złocistymi elementami.
To dokładnie opracowane wydanie to doskonała propozycja dla szerokiego grona odbiorców. Doświadczeni miłośnicy whisky, którzy doceniają kunszt, unikalne techniki produkcji i złożone smaki oferty Fettercairn będą równie zadowoleni, co kolekcjonerzy. Osoby, które lubią odkrywać różne profile whisky i dodawać prestiżowe butelki do swoich kolekcji również powinny być zainteresowane dramem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Fettercairn Distillery |
Marka | FETTERCAIRN |
Właściciel | Whyte & Mackay |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50.6 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill, rum, czerwone wino beczka barrique |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |