Dlaczego warto kupić whisky Fettercairn 22 years old?
- Pierwotną nazwą Fettercairn była Nethermill – na cześć budynku młyna, z którego została przebudowana
- Debiutowała w 2020 roku
- Świeża, pełna owoców (banany, śliwki, gruszki, cytrusy, wiśnie, figi, ananasy, mango, jabłka, melony), do tego miód, rodzynki, lawa, lukrecja, wanilia, goździki, chili i imbir
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 22 lata w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie typu first fill
- Butelkowana z mocą alkoholu 47% ABV
- Uzyskała ocenę 94 punktów na 100 możliwych na International Wine & Spirit Competition w 2020 roku
Oto jednorożec wśród single malt whisky! I to dosłownie! Wyrafinowany i luksusowy trunek z najwyżej półki sygnowany jest symbolem majestatycznego jednorożca. Tylko ta tajemnicza istota mogła oddać pełnię wyjątkowości 22-letniego Fettercairn. Banan, cytrusy i śliwka, w połączeniu z chlebem z rodzynkami, figami i imbirem, przyprawioną gruszką, karmelizowaną pomarańczą i kawą, złagodzą akcenty lukrecji. 22-letek wydaje się być starszym bratem 12-letniego wypustu marki, ponieważ dojrzewa wyłącznie w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, podobnie jak jego młodsze rodzeństwo.
Ponowne uruchomienie marki kilka lat temu bardzo mocno ją ożywiło. Do asortymentu zdecydowano się wprowadzić trunki w wieku 12, 28, 40 i 50 lat. Niedawno do kolekcji dołączyły najstarsze dramy w wieku 16 i 22 lat. Destylarnia whisky Fettercairn leży niedaleko rzeki Esk na wschodnich wyżynach Szkocji. Tutaj, u podnóża nieokiełznanych gór Cairngorm, Fettercain wykorzystuje wodę spływającą z wysokich szczytów. Pierwotnie położona dobre dwie mile dalej na zboczach Cairngorms, destylarnia Fettercairn została założona w 1824 roku przez Sir Alexandra Ramsaya. W 1830 roku Sir Alexander sprzedał gorzelnię Sir Johnowi Gladstone'owi, ojcu Williama Ewarta Gladstone'a, który czterokrotnie był premierem kraju. W tym czasie nie tylko zalegalizował sprzedaż butelkowanej whisky, ale także podatek słodowy. Fettercairn zamknięto w 1912 roku, a produkcja została wznowiona dopiero w 1939 roku, kiedy Associated Scottish Distillers przejęła destylarnię. Dziś destylarnia Fettercairn produkuje lekkie, zbilansowane whisky. Fettercairn jest obecnie własnością Whyte i Mackay.
Destylarnia Fettercairn ma idealną lokalizację do produkcji whisky. Umiejscowienie gorzelni tuż obok jednego z najwyższych pasm górskich w Szkocji gwarantuje destylarni całoroczny dostęp do niezwykle drobnej wody gromadzącej się z opadów deszczu i śniegu w źródłach i jeziorach. Jakość wody jest niezwykle ważna przy wytwarzaniu whisky. Obecne moce produkcyjne destylarni wynoszą 1,6 mln litrów alkoholu rocznie. Fettercairn używa czterech destylatorów do produkcji swojej whisky - dwa o pojemności 12800 litrów oraz dwa destylatory spirytusowe o pojemności 12800 litrów. Zarówno myjka, jak i destylatory spirytusowe mają charakterystyczny kształt gruszki i długie szyjki. 22-latek dojrzewa w jednym rodzaju beczek – beczkach dębowych po bourbonie z pierwszego napełnienia. Następnie trunek zostaje poddany butelkowaniu z mocą 47% i trafia do dystrybucji.
22-latek od Fettercairn to chyba najbardziej owocowa whisky świata! Dram czerpie z każdego owocu: zarówno z orzeźwiających cytrusów, jak i przyjemnych śliwek czy kremowych bananów.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: banany, cytrusy, śliwka, brzoskwinia, chleb z masłem, rodzynki i ciasto;
Smak: gruszka, karmelizowane pomarańcze, toffi, lukrecja;
Finisz: owocowy i słodki, długi;
W przypadku Fettercairn nie mamy wątpliwości – tę whisky należy testować bez dodatków! 22-latek to trunek z najwyższej półki cenowej, szkoda więc byłoby rozcieńczać go wodą, lodem lub innymi substancjami. Dobrze jednak pomyśleć o odpowiedniej szklance. Jeżeli jesteś w posiadaniu specjalistycznego kieliszka do degustacji – świetnie! Jeżeli jednak nie, to zdecydowanie wystarczy klasyczna, niska szklanka typu tumbler. Prosta degustacja zapewni niezapominanych i obfitych wrażeń sensorycznych.
„Whisky z jednorożcem” - jeżeli nie jesteście w stanie zapamiętać nazwy marki, możecie zawsze posłużyć się tym zwrotem! Charakterystyczny wizerunek mitycznego zwierza sprawia, że single malt staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Butelka 22-latka jest smukła, a jej tafla ozdobiona została pionowymi tłoczeniami. Na białej etykiecie miedziane napisy informują nas o zawartości butli. Single malt sprzedawany jest w białym pudełku, którego fragmenty ozdobiono barwnym mazajami – prosto z krainy jednorożców.
22-letni Fettercairn to jedna z najstarszych whisky w katalogu szkockiej marki. Trunek kierowany jest przede wszystkim do prawdziwych smakoszy i doświadczonych degustatorów. Butelka z jednorożcem z pewnością zajmie honorowe miejsce na półce barowej niejednego z nich! Szukasz delikatnej, owocowej whisky z najwyższej półki? Tutaj możesz zakończyć swoje poszukiwania.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | FETTERCAIRN |
Wiek | 22Y |
Zawartość alkoholu | 47 |
Pojemność | 0.7L |